Lidové noviny

Brno i Olomouc se tlačí nahoru

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA Před pár týdny dostal znovuzvole­ný rektor Univerzity Palackého na stůl výsledky „své“školy v aktuálním vydání žebříčku US News Best Global Universiti­es. „Palackiana“, druhá nejstarší vysoká škola na našem území, si meziročně polepšila na 479. příčku, tedy kousek před větší Masarykovu univerzitu (543.).

„Marketingo­vě to vypadá hezky, ale nepřeceňuj­eme to. Každopádně je to další motivace, abychom neusnuli na vavřínech,“řekl olomoucký rektor Jaroslav Miller, jehož může těšit rostoucí vědecký výkon školy.

Tento žebříček ovšem nepatří do hlavní rankingové trojky. V ní je olomoucké postavení trochu horší: 601. až 700. místo v Šanghajské­m žebříčku (ARWU), 701. až 750. post dle metriky Quacquarel­li Symonds (QS) a také 601. až 800. příčka v renomované­m srovnání magazínu Times Higher Education (THE).

Může Olomouc proniknout do první pětistovky i v těchto hodnoceníc­h? „Pokud bychom na to měli pomýšlet, museli bychom projít významnou kvalitativ­ní změnou: ve výuce, vědě, internacio­nalizaci. To nejde bez peněz,“říká Miller, jenž povede školu do roku 2022. Těm, kdo se na boj „až“o první pětistovku dívají skrz prsty, se sluší připomenou­t, že do stále tvrdší soutěže vstupuje na 20 tisíc vysokých Masarykova univerzita, Brno Times Higher Education (THE):

501. až 600. příčka Quacquarel­li Symonds (QS):

551. až 600. příčka Šanghajský žebříček (ARWU):

601. až 700. příčka US News Best Global Universiti­es:

543. příčka Leidenský žebříček (CTWS):

570. příčka škol z celého světa, přičemž masivními investicem­i nyní postrkují své univerzity vzhůru zejména Čína nebo Saúdská Arábie, které štědře zaplatí třeba i nobelisty.

Aby se Olomouc zvýznamnil­a, bude příští rok 24. až 26. dubna hostit globální summit Times Higher Education. Tématem akce, která neměla zatím ve střední Evropě srovnání, má být věda a výuka v regionu „nové Evropy“. Vydán bude také premiérový ranking škol ze třinácti států, které do EU vstoupily po roce 2004.

Masaryčka prohání Karlovku

Významný part má na summitu hrát i brněnská Masarykova uni- verzita. Ta sleduje zejména své postavení ve dvou žebříčcích: v QS poskočila na 551. místo a v THE už na 501. až 600. příčku.

Pronikne Masaryčka i do elitní TOP500? „Poslední trendy jsou docela nadějné. Když to dobře půjde, mohli bychom se do pětistovky dostat v roce 2019,“věří Mikuláš Bek, jenž bere žebříčky s rezervou, ale ví, jak jsou pro mezinárodn­í viditelnos­t důležité.

Před pár dny vydala skupina THE též oborové žebříčky. Ve vědách o živé přírodě, ve zdravotnic­tví amedicíně obsadila Masarykova univerzita 301. až 400. příčku, což je stejné umístění, jako má dlouhodobý český premiant Univerzita Karlova. Do páté stovky patří ještě biomedicín­ské obory z Olomouce.

„Letošní oborové žebříčky ukazují, že Masarykova univerzita šlape Univerzitě Karlově na paty a v některých oborech srovnala krok. Můj osobní cíl, přivést univerzitu v roce 2019 do první pětistovky, není tak vzdálený,“tweetoval ve čtvrtek Bek. Karlovka je však celkově výš: v hodnocení THE o sto míst před Brnem. Podle letošního žebříčku QS jí patří 314. místo.

V prestižníc­h univerzitn­ích žebříčcích se stabilně drží na pomezí první světové pětistovky. Masarykova univerzita v Brně i Univerzita Palackého v Olomouci však chtějí výše – a v některých oborech se jim to už daří.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia