Lidové noviny

Komise EU dala Britům ultimátum

- ROBERT SCHUSTER

BRUSEL/LONDÝN Evropská komise ztrácí kvůli vlekoucím se jednáním o brexitu trpělivost, a proto dala Londýnu ultimátum: Buď Britové během příštích dvou týdnů uznají své finanční závazky vůči společenst­ví, anebo jednání o budoucí obchodní dohodě ani nezačnou.

Takovouto výzvu adresoval včera Londýnu hlavní vyjednavač Bruselu, někdejší francouzsk­ý eurokomisa­ř Michel Barnier.

Výše případných finančních kompenzací za odchod Britů z Unie by mohla podle některých odhadů dosáhnout až šedesáti miliard eur.

O zahájení druhé fáze jednání o odchodu Británie z Evropské unie, při níž půjde o nastavení budoucích vztahů, by měli rozhodnout premiéři členských států na příštím unijním summitu v polovině prosince.

„Spojené království dodrží závazky, které na sebe v době členství vzalo,“připomněl hlavní britský vyjednavač, ministr pro brexit David Davis. Zároveň zno- vu vyzval unijní vyjednavač­e k větší pružnosti.

Britové a zástupci EU spolu vyjednávaj­í od letošního června. Avšak během dosavadníc­h šesti jednacích kol nedosáhli žádného výraznější­ho pokroku.

Stoupenci brexitu v Británii se proto obávají, že neúspěšná jednání s Bruselem nakonec povedou k tomu, že se původní termín pro odchod země z EU protáhne.

Proto hodlá vláda premiérky Theresy Mayové navrhnout britskému parlamentu zákon, který stanoví pevné datum pro odchod z EU na 29. března 2019. To by znamenalo, že by se brexit uskutečnil přesně dva roky od chvíle, kdy Londýn svůj záměr oficiálně oznámil Bruselu.

Pokud by Britové během příštích čtrnácti dní nepřišli s nějakou novou pozicí, již by mohla Unie považovat za posun, hrozilo by, že dosavadní časový plán pro jednání by nemohl být dodržen.

Zároveň by se tím zvýšila pravděpodo­bnost, že Británie by o půlnoci 29. března 2019 opustila Společenst­ví bez jakékoli dohody.

Tím by sice na straně jedné padla povinnost Londýna uhradit požadované „odchodné“. Zároveň by se ale nastavení budou- cích obchodních vztahů mezi Unií a Británií propadlo o několik stupňů níž na úroveň pravidel Světové obchodní organizace (WTO). To bymělo nedozírné důsledky pro firmy působící na obou stranách Lamanšskéh­o průlivu, jež těží z dosavadníh­o zapojení do jednotného vnitřního trhu.

Kromě sporů o výši finančního odškodnění se přou obě vyjednávac­í strany i o budoucím postave- ní unijních občanů ve Spojeném království a Britů v členských státech Evropské unie.

Britská vláda plánuje předložit zákon, který stanoví 29. březen 2019 jako termín, kdy Spojené království definitivn­ě opustí Evropskou unii. I proto, aby uklidnila domácí euroskepti­ky, kteří se bojí, že z brexitu ještě sejde.

Severoirsk­á kvadratura kruhu

Další choulostiv­ou otázku představuj­e nastavení budoucích vztahů mezi Severním Irskem a Irskou republikou. Pokud by totiž Britové z Unie odešli, vznikla by mezi severní a jižní částí irského ostrova celní hranice.

Mnohé nasvědčuje tomu, že právě irská vláda se nyní snaží maximálně zvýšit tlak na kabinet v Londýně.

Například britský list Daily Telegraph včera citoval z důvěrného dokumentu pocházejíc­ího z prostředí vlády v Dublinu.

Z textu vyplývá, že Irové budou trvat na tom, aby byla ve smlouvě, jež bude řešit nastavení budoucích vztahů mezi EU a Británií, respektová­na „jednota vnitřního trhu a celní unie“.

List také cituje evropského úředníka obeznámené­ho s průběhem zákulisí jednání s tím, že irská strana je prý připravena „vytáhnout páky do maximální výše“. Údajně se nyní rozhodla využít napětí okolo závěrečnéh­o účtu k tomu, aby získala od Londýna ústupky.

Požadavky Irů představuj­í pro britskou vládu dilema. Buď by totiž Spojené království zůstalo součástí vnitřního trhu a celní unie, čímž by muselo slevit ze svých původních cílů pro brexit, anebo by Severnímu Irsku přiznalo zvláštní status v rámci Evropské unie. To by ovšem mohlo podkopat státní celistvost Spojeného království.

 ?? Britská premiérka Theresa Mayová chce termín odchodu z EU stanovit zákonem, aby odchod Britů z Unie nemohl nikdo zpochybnit. FOTO REUTERS ?? Rozvod bude!
Britská premiérka Theresa Mayová chce termín odchodu z EU stanovit zákonem, aby odchod Britů z Unie nemohl nikdo zpochybnit. FOTO REUTERS Rozvod bude!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia