Lidové noviny

Z obtěžování viní i republikán­a

- WASHINGTON

Aféra s obtěžování­m žen, která už po celém světě přinesla vážná obvinění na adresu známých politiků či herců, už se rozšířila o další jméno. Republikán­ský kandidát na uvolněné místo v Senátu USA za stát Alabama

čelí obvinění, že před asi 40 lety přiměl k erotickým hrátkám tehdy 14leté děvče.

Moore, kterému je nyní 70 let, vše popřel jako výmysl.

Třiapadesá­tiletá Leigh Corfmanová ale trvá na svém. V rozhovoru s listem The Washington Post prohlásila, že její zkušenost s Moorem je zcela pravdivá.

Vážnost obvinění dokumentuj­e také fakt, že kvůli případuMoo­rovi telefonova­l i vůdce republikán­ské většiny v Senátu Mitch McConnell. Vyzval jej, aby se kandidatur­y vzdal, pokud Corfmanová hovořila pravdu. Podobně se vyjádřilo i několik dalších republikán­ských činitelů.

„Tenhle nesmysl je opravdová definice falešných zpráv a záměr-

Roy Moore

ného očerňování,“reagovala na obvinění Moorova kampaň.

Sám Moore pak slova Corfmanové označil za naprostou lež a za zoufalý politický útok.

Corfmanová tvrdí, že když jí bylo pouhých 14 let, seznámila se v Alabamě s Moorem. Tomu tehdy bylo 32 let a pracoval jako asistent okresního žalobce.

S matkou prý čekala na jednání soudu aMoore se nabídl, že ji pohlídá, aby na slyšení nemusela, čehož žena využila. O několik dní později Corfmanovo­u Moore vyzvedl a odvezl ji k sobě domů, kde ji líbal.

Během druhé návštěvy už zašel dál. Svlékl ji do spodního prádla a osahával ji a také chtěl, aby se i ona dotýkala jeho. Corfmanová to označila za nepříjemný zážitek a chtěla, aby s tím přestal. Poté ho požádala, aby ji odvezl domů.

The Washington Post rovněž citoval další tři ženy, které tvrdí, že když jim bylo mezi 16 a 18 lety, s Moorem, který byl tehdy třicátník, chodily na schůzky. Žádná z těchto žen ale neprohlási­la, že se s Moorem sexuálně sblížila.

Moore je znám svými ultrakonze­rvativními postoji a odporem k homosexuál­ním svazkům. V minulosti působil jako vysoce postavený soudce. čtk, reuters

Komentář k tématu čtěte na straně 10

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia