Lidové noviny

Plánoval Flynn únos Gülena?

- WASHINGTON

Zvláštní vyšetřovat­el Robert Mueller se opět zaměřil na bývalého poradce Donalda Trumpa Michaela Flynna. Flynn měl podle informací serveru The Wall Street Journal totiž plánovat, že násilně přesune muslimskéh­o kazatele Fethulla Gülena, který žije v USA a režim tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana ho označuje za teroristu.

Podle informací serveru, který se odkazuje na interní zdroje obeznámené sMuellerov­ým vyšetřován­ím, měl Flynn poté spolu se svým synem Michaelem Flynnem juniorem obdržet až 15 milionů dolarů za to, že Gülena doručí turecké vládě.

Mezi Erdoganem a Gülenem panuje dlouhodobé nepřátelst­ví. Již v roce 2014 na něj Erdogan nechal vydat zatykač, protože se domníval, že stál v čele teroristic­ké skupiny, která usilovala o jeho svržení. Po neúspěšném puči z června 2016, kdy se část armády pokusila prezidenta svrhnout, navíc Erdogan Gülena označil za „strůjce pokusu o převrat“a trvá na tom, že puč islámský kazatel řídil ze svého současného domova v americké Pensylváni­i.

Flynn a zástupci Turecka měli o plánu údajně diskutovat v newyorském klubu 21 v polovině prosince 2016. Agenti FBI zpovídali minimálně čtyři z lidí, kteří o schůzce věděli. Flynn se svým synem prý měli Gülena převézt pomocí soukromého tryskáče na turecký ostrov Imrali, původně rozsáhlé ostrovní vězení, kde je současně držen pouze Abdullah Öcalan, bývalý šéf Kurdské strany pracujícíc­h.

Jde o součást vyšetřován­í, ve kterém Mueller prověřuje zapojení loňské kampaně Donalda Trumpa do ruské manipulace americkými prezidents­kými volbami. Flynn sloužil jako Trumpův hlavní bezpečnost­ní poradce prvních 24 dní jeho úřadu, následně po nátlaku ale odstoupil právě kvůli podezření z vazeb na Rusko. Podle zdrojů serveru NBC News má Mueller už dost důkazů pro to, aby Flynna mohl obžalovat. pro

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia