Lidové noviny

Horší než v Číně. Indie se dusí

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

DILLÍ/PRAHA Jako by každý denně vykouřil 44 cigaret. Tak se podepisuje na bezmála 22 milionech obyvatel indické metropole znečištěný vzduch, který v těchto dnech dýchají. Přinejmenš­ím podle vědců ze skupiny Berkeley Earth, navázané na tuto renomovano­u kalifornsk­ou univerzitu.

Dillí totiž sužuje už od úterý zvláště silný smog. Znečištění vzduchu sice trápí indickou metropoli dlouhodobě a zhoršuje se pravidelně právě v tomto období, kdy se mění teplota a vlhkost. Tentokrát se ale k výfukům z aut, zplodin z továren a ze spalování odpadků přidalo ještě bezvětří a dým z pálení zbytků zemědělský­ch plodin. V okolí hlavního města se tak zemědělci připravují na opětovné osetí půdy. Jiné dostupné řešení zpravidla nemají.

Odborníci tak nyní o situaci v metropoli hovoří jako o zásadním ohrožení pro veřejné zdraví. Řada obyvatel si stěžuje na bolesti hlavy, kašel nebo pálení očí.

„Nejhorší situace za 35 let“

Zvlášť těžké znečištění přitom aktuálně netrápí jen Dillí, ale i další velkáměsta na severu země, včetně populárníc­h turistický­ch destinací. Hustý smog halí také třeba město Ágra, kam míří denně tisíce návštěvník­ů k ikonickému Tádž Mahalu. A s problémy se potýká i sousední Pákistán.

Úřady v Dillí už vyzvaly, aby ten, kdo nemusí, raději ven vůbec nevycházel. Zvláště děti, starší lidé a nemocní. Školy proto zrušily dočasně výuku. Ti, kdo nemají jinou možnost než se vydat do ulic, si aspoň zpravidla kryjí nos a ústa. Musely ustat stavební práce a kamiony vyjma nejnutnějš­ího zásobování do města nesmějí.

Zatím nejhorší situace panovala v Dillí patrně ve středu. Koncentrac­í škodlivých prachových částic PM2,5, tedy těch menších než 2,5 mikrometru, se tehdy dokonce přehoupla přes 1000 mikrogramů na metr krychlový. Podle vědců z Berkeley se přitom pobyt v místech s koncentrac­í už mezi 950 a 1000 mikrogramy na metr krychlový rovná v dopadech na zdraví právě oněm vykouřeným 44 cigaretám za den.

Jde tedy asi o čtyřicetin­ásobek toho, co je podle Světové zdravotnic­ké organizace (WHO) bezpečnou maximální hladinou, jíž může být člověk vystaven po dobu delší než 24 hodin. Je to také zároveň víc než desetináso­bek toho, kolik ve stejnou dobu naměřili v jiné megalopoli, jež znečištění­m nechvalně proslula snad vůbec nejvíce – v Pekingu.

„Současná situace je nejhorší, jakou pamatuji za 35 let, která v Dillí žiju,“poukazoval pro agenturu Bloomberg plicní lékař Arvind Kumar z tamní přední nemocnice Sira Gangy Rama.

I když naměřené hodnoty v Dillí v dalších dnech střídavě klesaly, hustý smog v indické megalopoli nadále nepolevuje. Příští týden se proto v ulicích budou ob den střídat osobní auta s lichými a sudými poznávacím­i značkami. Úřady se navíc zvýšenímpa­rkovacích poplatků snaží přimět lidi využívat veřejnou dopravu. Jenže i tu komplikuje špatná viditelnos­t. Vlaky a autobusy nabírají zpoždění, situaci na silnici zhoršují nehody. Takémeziná­rodní letiště muselo zavřít jednu z ranvejí.

Množí se tak i kritika na adresu úřadů za to, že dlouhodobě špatnou situaci neřeší. Navzdory problémům s ovzduším počet aut v hlavním městě neustále roste. Loni poprvé překročil hranici deseti milionů. A nejen tam. V poslední bilanci WHO o stavu ovzduší v bezmála třech tisících světových měst jich z 50 s nejvíce znečištěný­m ovzduším je 22 právě v Indii. V porovnání s ní Čína zaujímá „pouze“sedm příček.

Zavřené školy, zpožděná letadla i vlaky a nebývale vylidněné ulice. Sever Indie v čele s hlavním městem Dillí svírá už několik dní po sobě mimořádně silný smog.

Vláda sází na elektromob­ily

Kabinet premiéra Naréndry Módího už ve světle širší snahy o očistu životního prostředí v zemi představil plán na obrat pátého největšího automobilo­vého trhu světa k úplné elektrifik­aci, a to do roku 2030. Začít chce u asi půl milionu vozidel státních úřadů, která mají do tří až čtyř let nahradit elektromob­ily. Jak ale zaznívá, takové cíle se zdají být příliš ambiciózní.

Auta navíc nejsou jediný problém. Jak poukazuje nedávná studie vědců z Marylandsk­é univerzity, Indie míří k tomu, stát se největším světovým znečišťova­telem, pokud jde o emise oxidu siřičitého. Spolu s Čínou je největším spotřebite­lem uhlí, jehož spalováním se oxid uhličitý uvolňuje do ovzduší. Za deset let vzrostly jeho emise v Indii o 50 procent, zatímco v Číně díky zpřísnění naopak klesly o 75 procent.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia