Lidové noviny

České dráhy ženou pojišťovnu k soudu

Státní dopravce podává žalobu na Generali, protože pojišťovna nechce vyplatit ČD desítky milionů za střet pendolina s polským kamionem

- MICHAL PAVEC RADEK JOKLÍK mluvčí ČD

PRAHA České dráhy jsou smířené s tím, že opravu zničeného vlaku zaplatí z velké části ze svého. Polský dopravce, jehož řidič neoprávněn­ě vjel před dvěma roky na přejezd ve Studénce, měl totiž kamionovou soupravu pojištěnou jen do výše 70 milionů. Škoda na pendolinu se přitom vyšplhá celkem na 215 milionů.

Důvod chystané žaloby na společnost Generali, u níž byl kamion pojištěný, je ale jiný. Polský speditér měl uzavřené povinné ručení na tahač i přívěs – každá část vozidla měla pojistku do 35 milionů. Zástupci Generali však odmítli plnění sečíst na výše zmíněných 70 milionů. Podle nich šlo totiž o nehodu jedné soupravy.

Žaloba ještě v listopadu

„Můžeme potvrdit, že se nám v této věci nepodařilo s pojišťovno­u nalézt shodu. Není tak vyloučeno, že bude muset nakonec rozhodnout soud,“uvedl mluvčí Českých drah Radek Joklík. Podle informací LN na žalobu opravdu do- jde, právní oddělení dopravce ji má připravit a podat do konce listopadu. Zároveň by mělo informovat kompetentn­í úřady o tom, že současné nastavení minimálníc­h pojistných limitů pro škody způsobené automobilo­vými soupravami je nedostateč­né.

Pro připomenut­í: k nehodě došlo v červenci roku 2015 na železniční­m přejezdu ve Studénce na Novojičíns­ku. Navzdory spadlým závorám do něj vjel polský řidič kamionu. Jenže v tu chvíli tamtéž svištěl vlak s označením Pendolino SC 512. Došlo ke střetu, který tři lidé nepřežili a 18 dalších utrpělo zranění.

Zdemolovan­ou soupravu nyní opravuje v Itálii společnost Alstom a na koleje v Česku by se měla vrátit v únoru či březnu příštího roku. Jde o jedno ze sedmi pendolin v barvách ČD, která pravidelně jezdí například do Ostravy a Košic či do Plzně a Františkov­ých Lázní.

Tragická srážka kamionu s pendolinem z roku 2015 ožije u soudu. České dráhy zažalují Generali pojišťovnu, s níž se dohadují o výši plnění, jež by nepokrylo ani pětinu škody.

Pojištění, které se nevyplatí

Pendolino mělo zaplacenou jakousi obdobu povinného ručení, to znamená odpovědnos­t za jím způsobené škody. Jiné pojištění ale České dráhy uzavřené neměly. „Komerční pojistné železniční­ch vozidel je tak vysoké, že se stále vyplatí jít cestou takzvaného samopojišt­ění, jehož efektivitu si neustále vyhodnocuj­eme. Škody způsobené nám jsou obvykle plně kryty z pojištění viníků,“vysvětluje mluvčí Joklík.

Jenže to není právě tento případ. Dopravce, pro kterého polský řidič jezdil, měl pojistku u polské Generali podle všeho na nejnižší možné úrovni. Nejvyšší možné plnění za tahač a přívěs je 70 milionů korun, jenže česká Generali je ochotna přiznat jen polovinu.

To znamená, že by dráhy nepokryly ani pětinu škody. A to je ještě třeba odečíst poměrný díl, který by šel na konto Správy železniční dopravní cesty (SŽDC), jejíž ma- jetek přišel při srážce k úhoně. Poškozené byly například kolejnice, pražce, návěstidla či nástupiště v přilehlé stanici. Škoda dosáhla bezmála šesti milionů korun, což jsou samozřejmě ve srovnání s opravou pendolina jen drobné.

Ke sporu s Českými drahami se Generali pojišťovna konkrétně vyjadřovat nechce.

„Podle českého práva“

„Jsme v tomto, stejně jako u každé pojistné události, vázáni mlčenlivos­tí. Tu nám ukládá zákon, takže se k pojistné smlouvě ani k procesu likvidace pojistné události nemůžeme vyjadřovat,“řekl k případu mluvčí Generali pojišťovny Jan Marek.

Škody na zdraví jsou řešeny odděleně. Podle mluvčího většina těchto nároků byla vypořádána.

„U majetkovýc­h škod čekáme na finální vyčíslení vzniklé škody, které nelze stanovit do doby skončení opravy pendolina a jeho nasazení do provozu,“dodal Marek. Firma zároveň popsala, že pokud má zahraniční motorista sjednané nižší pojistné limity než v Česku a způsobí tam nehodu, pak se postupuje podle českého práva.

„Můžeme potvrdit, že se nám v této věci nepodařilo s pojišťovno­u nalézt shodu.“

 ?? Vozí v Česku cestující od roku 2004. ČD jich mají ve vozovém parku sedm. FOTO MAFRA – RADEK MIČA ?? Pendolino
Vozí v Česku cestující od roku 2004. ČD jich mají ve vozovém parku sedm. FOTO MAFRA – RADEK MIČA Pendolino

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia