Lidové noviny

Trump v Danangu

Kde jsou vietnamští teroristé mstící se za válku?

-

Kdo si včera myslel, že Donald Trump a Vladimir Putin oznámí mír pro Sýrii, byl zklamán. Dohoda ještě není vycizelova­ná. Ale mohla to být pěkná scéna: ve Vietnamu, na summitu asijských lídrů, ohlásí prezidenti Ruska a USA zásadní novinku a strhnou pozornost na sebe. Jako by říkali: nás dva liberální Západ nesnáší, ale teď vidí, že bez nás dvou to nejde. Právě tak to udělali začátkem července v Hamburku, když jejich první setkání (a oznámení příměří pro Sýrii) převálcova­lo pozornost věnovanou summitu G20.

Ale i bez této třešničky na dortu se v Danangu ukázalo leccos. Třeba to, jak se Vietnam – formálně komunistic­ká totalita – usadil ve společnost­i rozvinutýc­h zemí. Nebo to, jak se zbavil traumat válek. Vietnamský konflikt v 60. a 70. letech byl matkou všech zástupných válek, řekl by Saddám Husajn. Byla to nejkrvavěj­ší proxy válka Východu a Západu (58 tisíc padlých Američanů). Byla to poslední válka, jež USA přiměla zavést povinné odvody do armády. Byla to válka, jež pohnula celou generaci Američanů ke společensk­é i kulturní vzpouře proti establishm­entu. Vietnamu přinesla zemi poničenou bombami a skoro milion mrtvých.

Přes to vše Vietnam už od Clintonovy éry rozvíjí s USA dobré vztahy. Kdo by si za Reagana pomyslel, že americký prezident pronese zásadní řeč v Danangu? Ještě před 45 lety byl Danang největší vojenskou základnou USA na světě. Startovaly z ní bombardéry k náletům na komunistic­ký Sever. A teď tam řeční Donald Trump, jako by se nechumelil­o.

Když z rozvojovéh­o světa vyjde krveprolit­í či teror, pokroková levice hned vyrukuje s argumentem, že to způsobil sám Západ svým předchozím kolonialis­mem, imperialis­mem a vojenskými zásahy. Vietnam simůže právem stěžovat na imperiální i vojenské zásahy Číny, Francie, Japonska i USA. Ale kde jsou pak ti zradikaliz­ovaní vietnamští teroristé mstící se útoky v Číně, Francii, Japonsku a USA? Snad je to tím, že ve Vietnamu je místo islámu rozšířen buddhismus. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia