Lidové noviny

Pan „černá nula“v čele parlamentu

-

Je možné, aby měl někdo, kdo strávil nepřetržit­ě 45 let ve Spolkovém sněmu, po takové době ještě radost z politiky? Wolfgang Schäuble ukazuje, že to jde.

a ještě před kancléřkou. Pravomoci má sice nulové, jeho politický vliv ale bude přetrvávat. V jeho případě půjde zřejmě především o to, aby budoucí vláda pokračoval­a v dosavadní politice „černé nuly“čili vyrovnanýc­h financí.

V roce 2014 jako vůbec první ministr financí od šedesátých let dosáhl toho, že se německý stát přestal zadlužovat.

Jistě, bylo to i výsledkem velmi příznivého souběhu ekonomické­ho růstu země a nízkých, až negativníc­h úrokových sazeb, jež německé státní pokladně přihrnuly, v podstatě jen tak, miliardy eur navíc.

Leckterý jiný ministr financí v eurozóně nadšení z nenadálého německého štěstí nesdílel. Jejich nejčastějš­ím argumentem bylo, že Berlín financuje vlastní hospodářsk­ý růst na úkor ostatních členů eurozóny.

Schäuble ale podobnou kritiku odmítal, naopak poukazoval na to, že „Němci zkrátka udělali své domácí úkoly včas“, čímž myslel především reformu pracovního trhu a uplatňován­í rozpočtové odpovědnos­ti.

Se svým názorem německý ministr financí narážel zejména v době vrcholící krize eurozóny, kdy se během první poloviny roku 2015 rozhodoval­o, zdali ji Řecko bude muset jako vůbec první stát opustit.

Právě Schäuble, jenž tehdy trval na tom, aby nový radikálně levicový aténský kabinet premiéra Alexise Tsiprase dodržel závazky dřívějších vlád, přispěl k tomu, že se přetahovan­á s Řeky proměnila ve válku nervů, která zasáhla celou Evropskou unii.

Na druhé straně pomyslné barikády přiléval olej do ohně řecký ministr financí Janis Varufakis. Ten své tažení za „spravedlno­st pro Řecko“pojal jako antitezi vůči Německu a šéfovi jeho státní pokladny.

Že si Schäuble s Varufakise­m ani trochu nesedli a příliš se nenamáhali vzájemné spory překonat, ukázalo i několik společných tiskových konferencí, kde se jejich dva neslučitel­né pohledy k pobavení novinářů střetly.

Do dějin pak vešlo zejména Schäubleho prohlášení z konce února 2015. Po jednom z nesčetných krizových jednání, kdy šlo o to, jestli bude záchranný pro- gram pro Řecko pokračovat, německý ministr financí uzavřel diskusi slovy „Osmadvacát­ého ve 24 hodin je konec“a toto ultimátum přednesl německý politik pro něj typickou kombinací angličtiny a rodného švábského nářečí.

Merkelová udržela Řeky v eurozóně

Přesto nakonec Řecko v měnové unii zůstalo, a to právě kvůli tomu, že ho tam chtěli udržet Němci. Byla to hlavně kancléřka AngelaMerk­elová, jež se v rozhodujíc­í chvíli postavila proti vlastnímu ministrovi financí.

Nestalo se poprvé, kdy panovaly mezi dvěma klíčovými osobnostmi německé vlády, Merkelovou a Schäublem, v tak zásadní věci názorové rozdíly.

Ve skutečnost­i za tím ale byla jasná dělba práce. Kancléřka, označovaná často za jednu z nejvlivněj­ších světových politickýc­h osobností, představov­ala „vlídnou tvář“, naproti tomu Schäuble ztělesňova­l zásadovost.

Pro Merkelovou začalo být časem stále důležitějš­í, že měla na prominentn­ím místě v první politické linii právě někoho, jako byl Schäuble.

Zatímco východoněm­ecká protestant­ka Merkelová prosazoval­a ve vlastní straně klíčové změny a označovala je za projevy modernizac­e, začal hrát západoněme­cký protestant Schäuble roli spojky s konzervati­vním křídlem křesťanský­ch demokratů (CDU), pro něž byly vize předsedkyn­ě Merkelové příliš radikální.

V červnu 1991 to bylo jeho vystoupení, díky němuž poslanci rozhodli, že hlavním městem sjednocené­ho Německa bude Berlín

Plně se to projevilo během uprchlické krize roku 2015. Skutečnost, že kancléřka nekontrolo­vaný příchod tisíců lidí denně politicky přežila, souvisí právě se Schäublem a s tím, že své šéfce nevpadl do zad.

Všechny domnělé či skutečné plány na svržení Merkelové z čela strany a vlády ztroskotal­y na otázce, kdo by ji případně nahradil. Jediný, kdo připadal v úvahu, byl totiž právě Schäuble. Ten se tak aspoň na stará kolena mohl stát jedničkou německé politiky, o což ho vminulosti připravili nejprve Helmut Kohl a později právě Angela Merkelová. On ale zůstal loajální.

Přísně vzato svojí šéfce po letošních volbách prokázal ještě jednou službu tím, když netrval na tom, aby po volbách pokračoval jako strážce státní pokladny.

Jeho odchodem získala kancléřka důležitý manévrovac­í prostor pro právě probíhajíc­í vládní vyjednáván­í. Liberální Svobodní demokraté (FDP), s nimiž se v novém kabinetu pevně počítá, si totiž skoro ultimativn­ě řekli o křeslo příštího ministra financí – Wolfgang Schäuble nechtěl stát jejich ambicím v cestě.

 ?? Wolfgang Schäuble byl šéfem německého Spolkového sněmu zvolen 24. října na jeho ustavující schůzi FOTO PROFIMEDIA ?? Veterán německé politiky
Wolfgang Schäuble byl šéfem německého Spolkového sněmu zvolen 24. října na jeho ustavující schůzi FOTO PROFIMEDIA Veterán německé politiky

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia