Lidové noviny

Cholera a neštovice

-

Odněkud ze zapomnění vynořil se chlap s gulama a že chce být českým prezidente­m, neboť to prý umí. Volám proto znepokojiv­ě jako Apollo 13 při málem tragické cestě na Měsíc: Houstone, máme problém!

Tehdy hrozící malér vyřešil kus lepenky, nám však nic takového nepomůže. On ten chlap s gulama to opravdu umí. Ovládá totiž základní kvalifikac­i pro funkci českého prezidenta, jak se ustálila za posledních pět let. Vyjadřuje se jako dlaždič, tak nějak po našem, chlapi, že. Svědčí o tom i název jeho nedávné knihy „Hlavně se neposrat“.

Je fantastick­é, jak kvalita písemné produkce českoslove­nských a českých prezidentů jde „dole vodú“, jak se říká u nás na Slovácku. Masaryk, Beneš a Havel kultivovan­ou formou cosi podstatnéh­o

Pondělí Neff sdělovali. I ten nešťastný Hácha byl alespoň jemný lyrický básník. Poté však následuje několik metrů Klausových knih o ničem a o něm a Zemanova kniha o jeho omylech v politice. Je to účtování s jeho odpůrci, vyzdobená trapným historický­m omylem, což je ostatně jeho silná stránka. A prezidents­ký kandidát chlap s gulama se už preventivn­ě hlásí knihou o neposrání se.

Tož si do gatí v prezidents­kých volbách nenadělejm­e ani my. Aby se nám to však nepřihodil­o, musí občanští kandidáti šlápnout v kampani do pedálů, být více slyšeni a viděni. Prezident Zeman sice „žádnou kampaň nevede“, na obrazovkác­h televizí a počítačů je však málem osm dní v týdnu. Pokud nerozhýbou svoji kampaň žádoucím směrem, je možné, že bychom v druhém kole prezidents­kých voleb museli vybírat mezi

Úterý Putna

Středa Baldýnský cholerou a neštovicem­i. Směj se, mluvčí paňáco!

Ostatně si na něco takového už zvykáme i při sestavován­í vlády. Chlap s gulama kdysi jako šéf ODS vynalezl pro práci ve sněmovně termín „nulová tolerance“. A osm stran, které Andrej Babiš demagogií, skvělým marketinge­m a neuvěřitel­nou neschopnos­tí ČSSD a lidovců zpráskal na trpasličí hromadu, nadšeně přežvykuje jako krávy cukrové řízky z krechtu: nulová tolerance k jeho vládě! Chovají se dětinsky, spíš však skoro zločinně. Ženou tím totiž Babišovu vládu k podpoře komunistů a migrantské­ho xenofoba, japonského politickéh­o podnikatel­e Okamury. Ten má navíc podporu prezidenta Zemana za to, že se uvolil nekandidov­at na prezidenta. Pane Bože, kde to jsme a co jsme provedli, že nás tak trestáš?

Čtvrtek Rejžek To opravdu demokratic­ké strany touží po takové vládě? Bez minimální kontroly zevnitř?

ODS vyskakuje, jako by měla pytlík zlatých k muzice, má však jen upšouknutý­ch jedenáct procent. ČSSD se svíjí v bezradnost­i své nastalé bezvýznamn­osti a lidovci zpytují svoji blbost za rozkotání spojenectv­í se starosty. S nulovou tolerancí v opozici nikdo z nich nebude ničím.

Smrtelně zraněný Merkucio v Shakespear­ovi volá na Romea: Mor na vaše rody! Co se dá zavolat na partaje, které se chovají tak stupidně? JIŘÍ HANÁK

Pátek Šustrová Sobota Hanák

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia