Lidové noviny

Hokejisté na Karjale udolali Švýcary

- HELSINKY

Čeští hokejisté porazili ve druhém utkání na turnaji Karjala v Helsinkách Švýcarsko 3:2. Proti soupeři, který čeká národní mužstvo také na olympijské­m turnaji v Pchjongčch­angu, se střelecky prosadili útočníci Milan Gulaš, Lukáš Radil a Dominik Kubalík.

„Byl to urputný hokej od začátku až do konce, tak se ale bude hrát i na olympiádě amy na tomusíme být připravení. O to je to ví- tězství cennější,“řekl po utkání asistent trenéra Jaroslav Špaček.

Všechny branky zaznamenal český výběr v přesilovká­ch. Největší krok k úspěchu udělal již během první třetiny, kterou vyhrál 2:0. Poté vedli Češi ještě 3:1, v závěru výhru s porcí štěstí uhájili.

„Jsem moc rád, jak nám vycházely přesilovky, ty rozhodují,“řekl Kubalík, který na svou druhou branku v reprezenta­ci čekal více než rok. „Tehdy to navíc byl na konci gól do prázdné brány,“smál se.

V neděli svěřenci kouče Josefa Jandače své působení na Karjale zakončí utkáním proti Rusku. Zápas začne ve 12.30 SEČ.

V české brance nastoupil poprvé v kariéře Marek Mazanec a předvedl povedený výkon. „Kluci padali do střel, neskutečně mi pomohli. Viděl jsem snad úplně všechny puky, co prošly od modré čáry. A když je mohu vidět, měl bych být schopen puky udržet a nedovolit žádné dorážky,“radoval se český brankář.

Už ve třetí minutě skóroval tvrdou střelou z kruhu Gulaš a nastavil ráz utkání. „Brzký gól nás trochu uklidnil amyslím, že první třetinu jsme odehráli úplně nejlépe. Pak tempo z naší strany trošku odešlo, ale jsem rád, že jsme výhru ubojovali,“těšilo Gulaše.

Podle zkušeného útočníka Jakuba Klepiše je nyní třeba, aby ná- rodní tým zapracoval na hře při plném počtu hráčů na obou stranách. „Potřebujem­e dát nějaký gól při hře v pěti na pět, na druhou stranu přesilovky hrají na mezinárodn­í scéně velkou roli a vyhrávají zápasy. Využít jich pět z osmi (za dva zápasy) je krásné, ale aby nás to nesvádělo k tomu, že začneme zkoušet krásné kombinace místo toho, že se budeme tlačit do střely,“obává se Klepiš. Jak si s kolegy povede proti Rusku? čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia