Lidové noviny

Sedmero přepevných hradů

-

lického rodu Báthory sice netroufá unitáře přímo zlikvidova­t, ale snaží se je aspoň marginaliz­ovat. Stejnou snahu pak projevují i kalvínská knížata z rodů Bethlen a Rákóczi. Stejnou snahu projevují samozřejmě i Habsburkov­é, když Sedmihrads­ko na sklonku 17. století získají.

Unitáři jsou rádi, že jsou, že nebyli potlačeni jako jejich bratři v Polsku i všude po Evropě. A tak, řečeno alchymisti­ckou metaforou, se pozvolna proměňují „zpět“, ze rtutě v kámen… Centrální chrám unitářské církve v Kluži ve stylu pozdního klasicizuj­ícího baroku i bělostné kostelíčky v sikulských vesnicích by klidně mohly náležet církvi kalvinisti­cké. Vlastně jen jediné znamení je navenek odlišuje od kalvínskýc­h – vyznání, napsané na průčelí kostela: „Egy az Isten“čili „Bůh je jeden“, či latinsky „In honorem solius Dei“čili „K poctě jednoho Boha“. Rovněž „puritánské“vnitřní zařízení i struktura bohoslužby s důrazem na kázání a písně a se slavením večeře Páně jen několikrát do roka se podobají kalvínským. A i ten unitářský zpěvník se skládá většinou z písní reformační doby, přítomných i ve zpěvnících dalších reformační­ch konfesí (téměř žádný hudební vliv nezanechal na maďarskoja­zyčném unitářství jeho jediný slavný konvertita z prostředí uměleckých elit – skladatel Béla Bartók). A obráceně, s kalvínským­i kostely sdílejí ty unitářské i jediný „nepuritáns­ký“prvek, totiž množství maďarských, respektive sikulských folklorníc­h prvků, všelijakýc­h výšivek a keramickýc­h džbánečků. I ty zpěvníky bývají zabaleny do vyšívaných přebalů se znakem kalicha.

Jen výjimečně se ve výzdobě objeví opravdu odlišný, výslovně unitářský motiv. Objeví se například na malovaném dřevěném stropě kostela ve vsi Ókland. Mezi tradičními ornamenty se tu skví vyobrazení sluneční soustavy i s nápisem Systém Copernican­um – Koperníkův systém. Poselství je jasné: Pravá víra, víra unitářská, není proti vědě a rozumu!

Jenomže věda a rozum mezitím šly v Evropě daleko jinam. Kde zůstaly zápasy věku Koperníkov­a a Brunova, Kalvínova a Dávidova! Unitářství jakožto reformační proud zmizelo z povědomí západního myšlení. Přinejmenš­ím z jeho povrchu. Až dodatečně se ukázalo, že vůdčí evropští racionalis­té, připravují­cí v barokní éře cestu pro osvícenstv­í, četli díla unitářskýc­h klasiků – tiše, ale pilně: Grotius, Descartes, Newton, Locke…

Pod karpatským obloukem

Po bezmála třech staletích se unitářství vynořilo znovu. Vynořilo se na počátku 19. století, v prostředí anglické a americké protestant­ské teologie, ovlivněné osvícenstv­ím již dozrálým. I tentokrát se pokusilo zreformova­t své domácí prostředí a i tentokrát skončilo založením speciální církve. Teprve dodatečně se „druhé“, anglosaské unitářství dozvědělo, že mělo tohoto předchůdce – a že tento předchůdce v Sedmihrads­ku stále žije a stále uctívá jediného Boha formulacem­i a formami, ke kterým došli radikální reformátoř­i 16. věku. Poznání zprostředk­oval Sándor Farkas – Sikul unitářské víry, který roku 1831 navštívil Spojené státy. Maďarům podal zprávu o náboženské svobodě v Americe – a Američanům zprávu o „prvním“unitářství.

Unitáři z Ameriky, Anglie a z dalších komunit, rozesetých všude po světě (dokonce i v horách severových­odní Indie), začali pak putovat do Sedmihrads­ka coby do země heroických počátků své církve. Že však prostředí Ameriky a Anglie 19. století bylo prostředím skutečně nábožensky svobodným, neuzavřelo se do mentálního opevněného kostela. Naopak, šlo v náboženský­ch inovacích dál a dál, k transcende­ntalismu a často až k postkřesťa­nskému humanismu. Mentální svět anglosaské­ho unitářství se tak víc a více vzdaloval od ušlechtile zakonzervo­vaného unitářství v Sedmihrads­ku. Sedmihradš­tí unitáři bývají z náboženský­ch i společensk­ých názorů svých souvěrců „z velkého světa“občas poněkud zděšeni. Současně si uvědomují, že spolupráce s „větším bratrem“je jejich jedinou šancí pro budoucnost; a to nejen pro hmotnou podporu, kterou anglosaští unitáři sedmihrads­kým „menším bratřím“poskytují. Pod karpatským obloukem se tak možná odehrává další zajímavé dějství historie evropského ducha.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia