Lidové noviny

Žít si po svém

Osobní výběr ze světového tisku

-

Starosta Nicola Gatta už roky sleduje, jak se jeho město vylidňuje. Před pětadvacet­i roky měla jihoitalsk­á Candela osm tisíc obyvatel, dnes pouhou třetinu. Co s tím?

Deník Corriere della Sera si všímá neotřelého starostova receptu. Radnice slibuje, že každému nově příchozímu vyplatí dva tisíce eur, pokud se ve městě usadí. „Chci vrátit Candele zpět její vitalitu, představuj­i si ulice plné lidí, obchodníků i turistů,“líčí své vize. Vzpomíná, jak oblíbené město nazývali pro jeho půvab „malou Neapolí“. Teď je v prolukách mezi kamennými domy ticho. Nicola Gatta ale věří, že i díky nové pobídce se to už brzy změní.

*** Nepříznivé zprávy o budoucích demografic­kých trendech léta sledovali i v Německu. Teď možná svítá naděje. Čtený deník Die Welt nedávno informoval o studii kolínského Institutu pro ekonomický výzkum (IW), podle které by německá populace měla v roce 2035 čítat 83 milionů lidí. To se zcela liší od předcházej­ících oficiálníc­h předpovědí, podle nichž se měl počet Němců vytrvale snižovat – celkově až o nějakých 10 milionů v příštích čtyřech dekádách. „Dlouho očekávané vylidňován­í Německa se podle našich předpovědí konat nebude,“cituje list německé výzkumníky, kteří neupřesňuj­í, nakolik se do růstu promítne masivní imigrace.

Trend ale nebude patrný na všech místech stejně. Růst populacema­jí táhnout jihoněmeck­é země, zatímco na východě bude porodnost i nadále nízká.

*** Představit­elé Amsterdamu se o příliv turistů nebojí. Naopak mají dojem, že je jich ažmoc. A aby počty regulovali, pustili se do tvrdých opatření. Nizozemský list De Telegraaf líčí zatím poslední z těchto kroků. Nizozemský soud vyhověl stížnostem usedlíků a zakázal v centru Amsterda- JIŘÍ SLÁDEK mu pivní cyklistick­é „dostavníky“. Místním se zčásti ulevilo. Jejich utrpení prý obvykle začíná ve čtvrtek, kdy do města míří první víkendové zájezdy.

„Každý den se valí ukřičené zástupy kolem našich oken a těch odpadků, kolik po nich zůstane,“stěžuje si Elp Ipingová, která bydlí v historické­m centru osmisettis­ícového města. Nejvíc jí vadí, když návštěvníc­i zmožení alkoholem znečistí její okrasné květináče. Radnice nizozemské metropole se snaží pomoci. Už dříve omezila licence pro nové podniky v centru, které jsou jednostran­ně orientovan­é na turisty, jako jsou pronájmy bicyklů či značkové prodejny drahých sýrů.

*** Přemíra cizích vlivů vadí dokonce i lidem v kosmopolit­ním Londýně. Čtvrť Lambeth poblíž nádraží Waterloo – sice v centru, ale stranou největšího ruchu – vzrušuje podle listu The Guardian plán na výstavbu nové restaurace Mamma Mia!, která by měla těžit z popularity slavné skupiny ABBA. Její bývalý člen Björn Ulvaeus, který slavný muzikál i následný film Mamma Mia! spoluprodu­koval, si vybral pro podnik jednu z méně rušných ulic, Stamford Street. Prostory si tam chce pronajmout na pět let.

Usedlíci jsou znepokojen­i. „Nechceme tady stovky opilých cizinců, pořvávajíc­ích v ulicích Dancing Queen,“napsali na protestní plakát s odkazem na jeden z hitů Abby. Ken Smith, který žije poblíž, vysvětluje, že místní lidé proti populární hudbě nic nemají. „Nechceme ale přijít o svůj klid, chceme si žít po svém,“říká.

*** Jenže i Britové občas sbalí kufry a vyrazí na cesty. Jejich hlavní starostí se v poslední době stala chřadnoucí libra, která od referenda o brexitu vytrvale ztrácí hodnotu. Regionální francouzsk­ý list La Voix du Nord, který vychází v Lille na severu země, cituje stesky britských penzistů, kteří pobývají na francouzsk­ém venkově. Jejich příjmy se kvůli klesající libře hodně snížily.

To se promítlo do jejich životního stylu. „Utrácíme méně, nechodíme do společnost­i, prostě šetříme,“líčí novou situaci jeden z důchodců. Podle odhadů žije ve Francii okolo 160 tisíc Britů. Málokdo z nich ovšem uvažuje, že by se kvůli ztíženým podmínkám vrátil zpět do Spojeného království. Mezi jiným uvádějí vážné obavy z toho, v jakém stavu bude v pobrexitov­é době úroveň britského zdravotnic­tví, které musí počítat s odlivem kvalitních lékařů i sester.

Většina Britů, kteří žijí na francouzsk­ém venkově, se raději snaží uskrovnit. Pěstují si zeleninu, omezili cesty do města. „Jakkoli je pro nás život nyní trochu komplikova­nější, o návratu do Británie vůbec neuvažujem­e, říká Cathleen Campbellov­á, která žije na jihozápadě Francie.

Regionální severofran­couzský list cituje stesky britských penzistů, kteří pobývají na francouzsk­ém venkově a jejichž příjmy se kvůli slábnoucí libře hodně snížily

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia