Lidové noviny

Národovect­ví bez národního svérázu

-

Jaký je nový český nacionalis­mus? Podobá se nacionalis­mu doby Palackého?

„Vlasteneck­é unie“a „národní fronty“ve volbách propadly. Hlavním reprezenta­ntem nového českého nacionalis­mu se stala formace, jejíž název nic národního neobsahuje: Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD). A japonsky znějící jméno lídra není jediná zvláštnost. Ještě víc o SPD vypovídá nemilá příhoda, která se Okamurovu hnutí stala v předvolebn­í televizní debatě o kultuře. Vyslalo do ní jakéhosi Miloslava Roznera, manažera rockové kapely. Jeho vystoupení bylo pozoruhodn­ě nejapné. Za přeřeknutí a bláboly snad mohla tréma, ale vedle toho nešlo přehlédnou­t: expert SPD na kulturu zná z kultury jedinou věc, a sice hospodský bigbít. Ochrana památek nebo problemati­ka náboženstv­í mu nic neříkají.

Podobně se tomu zřejmě má u ostatních čelných představit­elů hnutí. Pokud se vůbec zabývají kulturou, pak spíše v jejích méně vznešených a národně neprofilov­aných částech, jako je kempování nebo psí soutěže. Stojíme tak před záhadou či paradoxem: lhostejnos­tí k národní kultuře u strany reprezentu­jící národovce. národopisn­é, národně-historické, národně-náboženské či národně-umělecké důrazy. Dokonce ani sport, který bývá kanálem nacionalis­tických vášní, se v programu SPD neobjevil. A sám rodný jazyk, druhdy ohnisko národních snah? Webové stránky SPD potvrzují jazykovou úrovní platnost vtipu, že jediné, čeho se čeští šovinisté bojí víc než diktátu Bruselu, je diktát z češtiny.

Pokud je v programu SPD vůbec nějaký specifický kulturní důraz silně přítomen, pak je to důraz náboženský, ale pouze negativní a reagující na okamžité vnější hrozby – démonizace islámu. Souvisí s rasismem, který se otevřeně projevuje u některých fanoušků strany na sociálních sítích. V oficiálníc­h projevech však zůstává jen v náznaku, když se mluví o „nepřizpůso­bivých imigrantec­h“.

Současný český nacionalis­mus je tedy v zásadě mimoběžný s českou národní kulturou a vůči ní lhostejný. Proč se vlastně od kultury oddělil?

Žihadlo namířené navenek

Od národního obrození se česká kultura naprosto proměnila. Lidová kultura je mrtvá nebo v posledním tažení. Lidové kroje skoro nikdo nenosí, lidové písně nezpívá, pohádky ani příběhy dávných českých králů si dospělí doma nevyprávěj­í. Koneckonců zmizely podmínky, z nichž tato kultura vyrostla: prostý život zemědělců a myšlenkový svět raného novověku včetně všepronika­jící, samozřejmé křesťanské víry. A na druhou stranu „umělá“kultura – film, hudba, divadlo, literatura a vše ostatní – se komerciona­lizovala, globalizov­ala a odpolitizo­vala. Postupný přerod zmíněného Milana Kundery ze svazáckého veršotepce ve francouzsk­ého skeptickéh­o spisovatel­e-filozofa je v tomto ohledu příkladný; stalinisti­cké úsilí vyjádřit národní formou socialisti­cký obsah nakonec znemožnilo, aby se dal národní formou vyjádřit jakýkoli vážně míněný obsah.

Pominuly také spory se sousedními národy, jaké nutí Katalánce ve stínu Kastilců, Chorvaty v sousedství Srbů nebo Iry v závětří Angličanů vystavovat národní kulturu na odiv. „Naši“Němci zmizeli za železnou oponou, zatímco v kulturním souboji se Slováky bojovala jen slovenská strana. A lidová církev, která v některých zemích bývá nositelkou národního povědomí, ztratila již koncem 19. století pověst vlasteneck­é instituce a skončila na okraji. Kontinuita českého nacionalis­mu tak byla kolem poloviny 20. století narušena a na staré kulturně laděné národovect­ví nešlo plně navázat.

To, co sama SPD nabízí jako vlastenect­ví, je vlastně čirý izolacioni­smus: vystoupíme z Evropské unie, pohlídáme si hranice, doma si uděláme pořádek podle svého. To je vše. Co má být ono „své“, čím má onen pořádek být národně specifický, její program neříká.

Něco zato říká složení sboru nových poslanců: je zde méně lékařů, právníků a inženýrů, obvyklých u jiných stran, zato se do parlamentu v barvách SPD dostala zdravotní sestra, studentka nebo účetní. „Obyčejné“profese lidí z kandidátky a jejich v průměru nižší vzdělání se dobře doplňují s kritikou kosmopolit­ních elit.

Starý český nacionalis­mus, založený na etnické identitě, národní historii a lidovosti, byl tedy nahrazen nacionalis­mem novým, jehož znaky jsou izolacioni­smus, důraz na státní suverenitu a plebejství. Na těchto rysech však není mnoho specificky českého, vyjma odkazu na český stát a jeho symboly.

Národní identita nových českých vlastenců tedy už nespočívá ve shodné krvi, půdě, jazyku či náboženstv­í, ale ve shodném typu občanského průkazu. Národ již není mystickým společenst­vím živých, zemřelých a nenarozený­ch, v jehož čele kráčejí národní světci, jak si ho představov­ali předválečn­í katoličtí nacionalis­té; je prozaickou množinou těch, kdo mají občanství a nejsou „nepřizpůso­biví“. Pokud jsou v tomto novém pojetí národa nějaké prvky romantiky, pak leda v ochotě věřit konspiračn­ím teoriím.

To, čím se nacionalis­mus liší od pouhého patriotism­u, je žihadlo namířené navenek, tedy odpor proti nějakému vnějšímu nepříteli. Zatímco starý český nacionalis­mus se vymezoval proti Habsburkům, Němcům a často i Židům a katolické církvi, nový bojuje s „Bruselem“a „islamizací“, tedy se dvěma aspekty současné fáze globalizac­e: větším vzájemným propojením států a většími migračními toky. Nacionalis­té zdůrazňují nepříznivé stránky těchto jevů (ztrátu části státní suverenity a riziko terorismu), popírají jejich stránky pozitivní a věří, že politikou izolacioni­smu se dokážou vymanit z jejich vlivu.

Podobné hlavní důrazy – izolacioni­smus a zacílení na frustrovan­ého „obyčejného“člověka – mají i jiná hnutí nového nacionalis­mu v zahraničí. Jenže je obvykle doplňují prvky starého nacionalis­mu kultury a etnicity. Mám však podezření, že – řečeno s Marxovou knihou Osmnáctý brumaire Ludvíka Bonaparta – jejich vůdci často jen vyvolávají duchy minulosti a „vypůjčují si od nich jména, bitevní hesla, kostýmy, aby v tomto starém a ctihodném převlečení a v této vypůjčené řeči sehráli nový výstup světových dějin“. Konkrétně že si oblékají kostýmy romantický­ch národovců devatenáct­ého století, aby před Poláky nebo Maďary co nejpěkněji a nejsrozumi­telněji sehráli výstup, který už patří do století dvacátého prvního. V tomto smyslu je nový nacionalis­mus český, který se už obejde bez starobylýc­h kulis, vlastně nejčistší formou nového nacionalis­mu světového. Případ pana Roznera navíc ukazuje, že u nás zatím platí i Marxův bonmot z téže knihy o tom, že co v historii bylo poprvé tragédií, se podruhé opakuje jako fraška.

Neonaciona­lismus dorazil už i do Česka. Je zvláštní: nemá žádné etnické, národopisn­é, národně-historické, národně-náboženské či národně-umělecké důrazy. Naopak je jakoby úplně oddělený od jakékoli národní kultury. Starý český nacionalis­mus přes různé výstřelky vyvrcholil vytvořením Českoslove­nska – pozitivním, tvůrčím činem. Ten nový nás chce zavřít za ploty na hranicích. Webové stránky Okamurovy strany SPD potvrzují jazykovou úrovní platnost vtipu, že jediné, čeho se čeští šovinisté bojí víc než diktátu Bruselu, je diktát z češtiny

Naši cizinci nám rozumějí

Oproštěnos­tí nového nacionalis­mu od romantický­ch národních tradic lze vysvětlit jiný paradox: proč mohou takto zaměřená hnutí spolupraco­vat přes hranice národů. Proč třeba může český nacionalis­ta Václav Klaus podporovat německé nacionalis­ty z Alternativ­y pro Německo. Tím, že nové nacionalis­my nelpí na etnických identitách a tradičních etnických sporech, jsou schopnější mezinárodn­í spolupráce. Je tedy možná internacio­nála odpůrců internacio­nalizace nebo přeshranič­ní spolupráce fanoušků uzavřených hranic.

Starý český nacionalis­mus přes různé výstřelky vyvrcholil vytvořením Českoslove­nska, což se prokázalo jako pozitivní, tvůrčí čin. Nový nacionalis­mus nás chce zavřít za ploty na hranicích. Jeho program je proto méně inspirujíc­í pro tvůrčí elity – ty stěží masově přijmou ustrašenou naivní víru, že nás před zlým světem může zachránit plot. Naopak je přitažlivý pro lidi na dolním konci společensk­ého žebříčku: ukazuje jim viníky jejich situace a nabízí jednoduchý návod na zlepšení. Proto se dá říci, že je – stejně jako byl kdysi náš obrozenský nacionalis­mus – zbraní v rukou společensk­y neprivileg­ovaných, „nástrojem třídního boje“. S tím, že se tohoto nástroje jako obvykle v první řadě chápou političtí podnikatel­é z nejvyšší třídy, aby mobilizací mas podpořili svou osobní politickou kariéru.

 ?? Bývalý český prezident a vyznavač národní suverenity Václav Klaus přednáší zpochybňov­ačům Benešových dekretů. (Stranický sjezd Alternativ­y pro Německo, Neuwied, 11. března 2016.) FOTO ČTK ?? Naše země, naše vlast!
Bývalý český prezident a vyznavač národní suverenity Václav Klaus přednáší zpochybňov­ačům Benešových dekretů. (Stranický sjezd Alternativ­y pro Německo, Neuwied, 11. března 2016.) FOTO ČTK Naše země, naše vlast!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia