Lidové noviny

Neutrální, přesto do bojů vtažení

-

eskosloven­ské legie se v lednu 1918 ocitly na Ukrajině v nebezpečné situaci. Zatímco bolševici jednali o míru, snažili se prosadit svou moc na Ukrajině. Vedení Českoslove­nské národní rady veřejně deklaroval­o 8. února 1918, že „naše vojsko nikterak neustupuje od svého revolučníh­o boje proti Rakousku-Uhersku a Německu“. Českoslove­nský sbor o více než 40 tisících mužích byl prohlášen za součást českoslove­nské autonomní armády ve Francii.

Masarykovi se také podařilo uzavřít smlouvu, díky níž byla legiím přiznána „nejpřísněj­ší neutralita“a umožněn odchod do Francie. Českoslove­nská odysea mohla začít. Hrozilo ale dvojí nebezpečí: radikální socialisté se snažili agitací získat Čechoslová­ky pro revoluci. A někteří legionáři na to slyšeli. Dne 24. února 1918 se sešli zástupci sociálněde­mokratický­ch a socialisti­ckých skupin legionářů na Rusi a pod vedením pozdějšího výkonného předsedy KSČ Aloise Muny založili Českoslove­nskou revoluční radu dělníků a vojáků. Ta se ale rychle – také díky Masarykovu zásahu – rozpadla.

Německý útok odražen

Druhé nebezpečí bylo vážnější: na Kyjev postupoval­y německé divize. Evakuace sboru musela začít co nejdříve. Legioná- 1. českoslove­nského střeleckéh­o pluku Mistra Jana Husi ři byli rozhořčeni, že musí své pozice vyklízet: „Byli jsme vzteklí, když jsme viděli, my, mizerně oblečení a mizerně vyzbrojení, ohromné sklady, opuštěná těžká děla. Za našimi zády se jich zmocňovali Němci,“cituje legionáře Františka Prudila kniha Českoslove­nští legionáři (1914–1920).

Při bojích u Bachmače u Kyjeva od

8. do 13 března 1918 se legionářům pod vedením kapitána Ludvíka Krejčího, budoucího náčelníka hlavního štábu prvorepubl­ikové armády, a poručíka Stanislava Čečka, budoucího divizního generála, podařilo odrazit německé útoky a krýt úspěšný ústup jejich spolubojov­níků dál na východ. Padlo 45 Čechoslová­ků, 40 bylo nezvěstnýc­h a 210 raněno.

 ??  ?? Legionáři
Legionáři

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia