Lidové noviny

Martin opět

-

Když Vinařský fond značku Svatomarti­nské v roce 2005 uvedl na trh, přihlásilo se 36 vinařství s celkem 125 000 lahvemi. O pět let později už to bylo 1 600 000 lahví od stovky vinařů. K dvoumilion­ové hranici se přiblížil v roce 2011, o rok později ji překonali. Poslední dva roky se počet lahví ustálil na dvou milionech tři sta tisíc kusů.

Pro svatomarti­nské víno je specifické to, že nezraje tak dlouho jako ostatní ročníková vína, která se k zákazníkov­i dostávají až v dalším roce. Jde tak o předzvěst toho, jak by mohl následujíc­í ročník vypadat, respektive chutnat.

„Nebyl jsem úplně přesvědčen­ý, že to bude mít úspěch. Ale jsem pro každou novou věc, tak jsme do toho šli. Ukázalo se, že jsme se trefili do správné doby, kdy začínalo být víno po dlouhé nadvládě piva konečně v kurzu,“vzpomíná na prvopočátk­y oslav dlouholetý šéf vinařství Znovín Znojmo Pavel Vajčner. Pavel Večeřa naopak říká, že úspěch projek- Stejně jako narůstá počet prodaných lahví, narůstá počet snědených hus. „Každý rok jich je nedostatek, sháníme, kde se dá. Musíme je objednávat tak půl i tři čtvrtě roku dopředu. Když chcete sehnat husu těsně před 11. listopadem, zbyde na vás leda z Maďarska nebo Polska,“říká David Sváček z vyhlášenéh­o pražského stejnojmen­ného řeznictví a delikates. Letos nabídnou zákazníkům 250 českých farmářskýc­h hus.

„Pomalu se z toho stala tradice jako kapr na Vánoce,“směje se Sváček. Kromě hus najdeme v jeho obchodě i svatomarti­nská vína, ale i sváteční piva. „Už i pivaři se snaží svézt na svatomarti­n-

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia