Lidové noviny

Undergroun­d

Potkali jste poslední dobou někoho v autobusu, metru, vlaku či někde na chodníku třeba s ovocným stromkem v ruce? Dost možná ano. Stejně tak jako s odkopkem v tašce či kyticí květů ze zahrady. Nadvláda hobbymarke­tů a jejich spotřebnos­ti je sice obrovská,

-

pustí sem žádné překupníky, nevidíte tady překrmené „brojlery“známé ze zahradnick­ých velkopěstí­ren, kterých jsou plná zahradní centra. Ano, zde nabízené výpěstky nemají „kazítka“, která zapříčiní jejich včasný úhyn. Tyhle kytky jsou pěstované tak, aby rostly do krásy. Je vidět, že mezi pěstiteli a pěstiteli na obou stranách stánků je stejný zájem. Stánkaři vědí, že prodají, a zákazníci vědí, že dobře pořídí. Takže jsou všichni předem spokojení a jde jim zejména o setkání. Nabídka je skutečně obrovská. Bez nadsázky jde o nejlepší trh ve střední Evropě.

Najdete tu samozřejmě záplavu květů pozdního léta a časného podzimu, hlavně floxy, zápleváky a některé astry. Samozřejmě, co kvete, to se prodává nejlépe. Nicméně jsou tu i spousty rostlin, které nekvetou a nyní je nejlepší doba k jejich výsadbě. Čerstvě dobyté denivky, pivoňky či kosatce. Samozřejmě nepřeberné množství cibulovin. Prostě tu od krokusu za pár centů až po japonské podléšky za stovky eur koupíte, cokoliv vás napadne. Přímo od těch, kteří rostliny pěstují. Tudíž se můžete zeptat na cokoliv a dostanete nejerudova­nější možnou odpověď. Skutečnost, že se prodávají i nekvetoucí rostliny v tak hojnémíře, svědčí o tom, že kupující vědí dobře, co chtějí a kdy je nejlepší to koupit. Odmítli se stát nástrojem marketingu a zůstali nejen nohama na zemi, ale především prsty v kompostu.

Pokud chce někdo igelitovou tašku na svůj nákup, jste povinni mu ji prodat. Poučeni z Čech bereme celý balík. Prodá se jich za celý víkend třicet dva. Všichni mají své tašky a vozíky. Jdou nakupovat a jsou na to připraveni. Takzvaný „impulzivní prodej“je tu neznámým pojmem. Kvalita výpěstků je různorodá. Na několika stáncích jsou k mání rostliny zjevně dlouhodobě podvyživen­é. Nicméně je vidět, že pro zákazníky vyhledávaj­ící „bio“je tohle na- opak známka přirozenos­ti. Stejně jako koupit si jablko s flíčkem. Stejné je to se substráty. Někteří si prostě s rabováním rašeliny hlavu nelámou, jiní mají výhradně domácí komposty. Většina rostlin je hrnkovanýc­h, ale je vidět, že návrat k původní, dobývané kultuře, se i tady projevuje. U některých kultur obzvláště. Pivoňku tak koupíte s přirozeným kořenovým systémem, ne zmrzačenou A u nás? Ne, vůbec není na místě povolit nyní uzdu nějaké povodni nářků. Kdepak. My jsme národ pěstitelsk­y zdatný a je to vidět. Po roce 2000 se plíživě začala vkrádat iluze květin jako strojních výrobků továrního charakteru a ty začaly sjíždět na naše stoly z výrobních pásů ve větším než malém množství. Podepsalo se to hlavně na podzimní sázecí sezoně a ta pozvolna přestala existovat.

 ?? Se skutečnými rostlinami i pěstiteli FOTO O. FOUS ?? Trh v berlínském Dahlemu
Se skutečnými rostlinami i pěstiteli FOTO O. FOUS Trh v berlínském Dahlemu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia