Lidové noviny

Dalík byl hlava systému, Topolánek mu to umožnil

- JAN HORÁK

PRAHA „Došlo k takovému propojení byznysu, politiky a justičních orgánů, které některým lidem fakticky zaručovalo, že nebudou postižitel­ní,“komentuje bývalý šéf civilní rozvědky Karel Randák praktiky z období vládyMirka Topolánka (2006–2009).

Poté, co bývalý premiér ohlásil kandidatur­u na prezidents­kou funkci, se k této éře opět upřela pozornost. Karel Randák byl akté- rem řady tehdejších událostí. Vedení rozvědkymu­sel právě za Topolánkov­y vlády opustit. Posléze proslul jako distributo­r fotografií z dovolené politiků a byznysmenů vMonte Argentariu – za účasti Topolánka i jeho tehdejší pravé ruky Marka Dalíka, jenž si nyní odpykává trest.

Randák není jediným expremiéro­vým kritikem. Ředitel české pobočky Transparen­cy Internatio­nal David Ondráčka zmiňuje podle něj řadu neprůhledn­ých roz- hodnutí Topolánkov­y vlády: „Ekotendr, hmotné rezervy, zbrojní zakázky, ČEZ, neregulace hazardu...“

Mirek Topolánek vlastní pohled na kritiku svého vládnutí LN neposkytl. Při tiskové konferenci oznamující jeho kandidatur­u ovšem prohlásil: „Osobní odpovědnos­t v řadě těch věcí necítím. Já nejsem obviněn, nikdy jsem nebyl trestně stíhán. Já mám čistý trestní rejstřík.“

Karel Randák v rozhovoru pro LN nahlíží éru tandemu Topolánek–Dalík odlišně.

LN Je ostrá kritika doby vládnutí Mirka Topolánka, která zaznívá poté, co oznámil kandidatur­u na Hrad, politickým výkřikem, nebo má reálný základ?

Není to jen politický výkřik. Za dobu svého působení v nejrůznějš­ích funkcích si nepamatuji vládu více spojovanou s klientelis­mem, než byla vláda Mirka Topolánka. To mohu říct celkem zodpovědně, Stačí si projít jména, která v té vládě byla. Miroslavem Kalouskem na postu ministra financí počínaje, přes Alexandra Vondru namístě ministra pro evropské záležitost­i, Aleše Řebíčka na místě ministra dopravy až po Tomáše Julínka na ministerst­vu zdravotnic­tví. To byla éra nejhrubšíh­o klientelis­mu.

LN Ale v souvislost­i s touto érou padl jediný pravomocný rozsu- dek, který slyšel Marek Dalík. To o poměrech, jak je líčíte, příliš nesvědčí, co myslíte?

To svědčí jen o tom, že tu existoval systém, který některým lidem zaručoval beztrestno­st. A také možnost profitovat na úkor státu při všelijakýc­h veřejných zakázkách. Za to samozřejmě nemůže Mirek Topolánek, to jen lidé kolem něj využili systému, který tu byl nastavený už z dob opoziční smlouvy. Pokračován­í na stranách 4 a 5

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia