Lidové noviny

Je to ve stejném stylu jako kauza Altner

- ONDŘEJ KOUTNÍK

LN ČSSD se chystá uspořádat sjezd v kulturním domě Střelnice. Jak vzpomínáte na spolupráci? Co vám zbylo za pocity?

Zbyla mi hořkost a pachuť z toho, že tam nikdy nebyla dohoda. Jednali s arogancí, nadřízenos­tí, přitom já jsem byl podnikatel, nikdy jsem nebyl jejich člen čili vazal. Když jsem přišel na jednání, nebylo to o domluvě, ale jednání nadřízenéh­o s podřízeným, neskutečná arogance. LN Jak na vás působí, že budou mít sjezd, který rozhodne o jejich budoucnost­i, právě v tomto areálu?

Dům kultury Střelnice byl vždycky jejich, i přilehlé kino, býval to dělnický biograf. Když ho začátkem tohoto milénia zavřeli, nabídli nám rekonstruk­ci a my jsme ji udělali, jeden z velmi pěkných sálů v Hradci Králové, luxusní prostředí. A dopadlo to tak, že se s námi soudili. My jsme vyhráli, Nejvyšší soud nám dal za pravdu, a přesto se nic neděje – ve stejném stylu jako s panem Altnerem.

LN Tam soud určil, aby ČSSD zaplatila jeho pozůstalým více než 330 milionů...

Je pro mě nepochopit­elné, že v tomto právním státě musí člověk okamžitě respektova­t trest, i když si podá dovolání. ČSSD ale dostala příkaz zaplatit, dala si dovolání a přes rok nemusela plnit. Právo tu neplatí pro všechny.

LN Jak ten spor vůbec vznikl?

My jsme dostali budovu do nájmu na dvacet let s tím, že ji zrekonstru­ujeme, a až to bude, že se domluvíme na dalším. Pak ale řekli, že máme platit nájem. Přitom my jsme dostali budovu ve stavu, kdy nebyla k předmětu nájmu způsobilá. Museli jsme ji rekonstruo­vat, investovat do ní peníze – a pak si ten, kdo nám ji pronajal, vzpomene, že by mohl účtovat nájem. Vybírat to, co by mohl, kdyby budova byla od začátku připravena. Dnešní ministr průmyslu Jiří Havlíček, který býval před lety hlavním manažerem ČSSD, patřil k těm nejsolidně­jším, s nimiž jsme jednali o vyrovnání.

Ale pak to šlo zase do ztracena. Zájem byl asi jiný. Dnes je v tom zrekonstru­ovaném sále vietnamská tržnice. Byl jsem tam čtyřikrát se znalcem, už tam odmítám chodit. Vidíte vytočené dveře, prkna, nalepené koberce, zdevastova­né věšáky, to mě bolí srdce. Ale ČSSD v pohodě vydělává na nájmu za tržnici. Jestli někdo něco zainvestuj­e, majitel by se s ním měl domluvit, to je otázka zdravého selského rozumu. Ne že ho vyhodíte a ještě chcete zaplatit nějaký chimérický nájem.

LN V jakých letech to bylo?

Do roku 2012. Nejdřív se to podepsalo na deset let s tím, že dalších deset podepíšeme po rekonstruk­ci. Když se blížil konec první dekády, už nikdo podepisova­t nechtěl. Banky nám věřily, úvěr byl dlouhodobý, dvacet let měla být ideální doba na splácení. Když nám ČSSD nájem neprodlouž­ila, dostali jsme se do problémů se splácením. Musím ale kvitovat solidnost bank, že nám nechaly úvěry doběhnout ve splátkovém režimu, jak byl.

Právo tu neplatí pro všechny, říká o sporech s ČSSD hradecký podnikatel Jaroslav Krtička.

LN Spory se ale vlekly, už v roce 2007 jste se přihlásil s pohledávko­u.

Ano, to jsem se přidal k Altnerovi. Tam to začalo, tím nám vznikl neskutečný problém, abychom mohli ve Střelnici vůbec fungovat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia