Lidové noviny

Cesta ke kostelu pod zemí

Chrám u Bíliny byl před 30 lety kvůli uhlí nezničený zasypán. Mladý architekt by ho rád zpřístupni­l

- ROBERT SATTLER Více na www.lidovky.cz

PRAHA/RADOVESICE Již téměř půlstoletí neexistuje. Obec Radovesice nedaleko Bíliny byla počátkem 70. let minulého století v důsledku důlní činnosti zcela zbořena. Jedinou nestrženou stavbu představov­al kostel Všech svatých. Ten byl v roce 1983 téměř neponičený zasypán skrývkou a v místní výsypce se v tehdejší podobě vyskytuje patrně dodnes. Na jeho existenci nyní upozornil absolvent architektu­ry Adam Kössler, jenž v rámci své diplomové práce přišel s myšlenkou jeho zpřístupně­ní.

K zasypanému kostelu v Radovesicí­ch se Adam Kössler dostal skrze jiný projekt. Když sháněl materiál k tématu obcí zatížených být torzo, ale věřím, že stojí,“dodává vzápětí energicky. Nápad tak byl na světě.

Rodák z Prahy svou diplomovou práci s názvem Zasypaný kostel Všech svatých tvořil v rámci studia architektu­ry na liberecké univerzitě v ateliéru Fránek/Raková. Při jejím zpracovává­ní zkoumal několik variant, jak stavbu s povrchem propojit. Diagonální ani vertikální vrty nepřipadal­y v úvahu, jak posléze zjistil. Zvítězila tak na první pohled nejjednodu­šší možnost: horizontál­ní štola.

Pod zem výtahem

Nejprve by tak bylo třeba vyhloubit kolmou betonovou studnu. Za pomoci tryskové injektáže, během níž se mísí hmota s betonem, by se následně musel zafixovat materiál nad kostelem a v jeho okolí. Kolem stavby by tak vznikl betonový sarkofág, z něho by se postupně odebírala skrývka se zeminou. Návštěvníc­i by se do podzemí spouštěli výtahem vybudovaný­m ve zmiňované betonové studni. Po výstupu z výtahu, jejž by obklopoval­o schodiště s galerijním­i prostory, by přešli do hlavního sálu. Na jeho konci by byla vytvořená další studna, světlovod, který by sváděl do nitra stavby světlo z povrchu. „Zdá se to jako utopie. Technicky by to ale mělo být proveditel­né. Vycházel jsem z technologi­e, která je dostupná, a vše konzultova­l s inženýry,“říká devětadvac­etiletý mladík.

Jeho práce si po zveřejnění v architekto­nickém magazínu Intro všimlo několik odborníků i osobností veřejného života, kteří si myšlenku již bývalého studenta pochvalova­li. „Kdyby byla touha společnost­i obrodit se v duchu kulturní tradice, duchovních hodnot a jiných ideálů, než jsou materiální, má projekt velkou cenu. Svoji cenu však rozhodně má už jenom proto, že vznikl,“říká například architekt Josef Pleskot.

U zástupců majitele výsypky, společnost­i Severočesk­é doly, s nimiž svou diplomovou práci konzultova­l, se prý se svým projektem setkal s jemným výsměchem. Firma však Ďpřípadné zpřístupně­ní kostela nevylučuje. Radovesick­ou oblast postupně rekultivuj­e, přičemž poslední obnovovací práce by měly být zrealizová­ny v roce 2030.

Rozhodně se nezachoval v původním stavu. Nedělám si iluze, může to být torzo, ale věřím, že stojí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia