Lidové noviny

Zeman chce vyčinit šéfovi České televize

-

PRAHA Prezident Miloš Zeman se koncem listopadu zřejmě setká s generálním ředitelem České televize (ČT) Petrem Dvořákem. Chystá se mu vytknout, že ČT v pátek neodvysíla­la v přímém přenosu závěrečnou tiskovou konferenci z jeho návštěvy Olomouckéh­o kraje.

Dvořák chce naproti tomu se Zemanem probrat účast prezidenta v předvolebn­ích debatách a vysílání vánočního poselství. „Generální ředitel ČT sám požádal o setkání se mnou. Jsem člověk velkorysý a po mém návratu z Ruské federace ho zřejmě přijmu, abych mu řekl, že podle mého názoru není mužem na svém místě, a jako jeden z argumentů uvedu právě tento neodvysíla­ný přímý přenos,“cituje server Parlamentn­í listy Miloše Zemana.

„Považuji to za další důkaz neobjektiv­ity České televize, nehledě na to, že instalace přenosovéh­o vozu v tomto prostředí něco stojí a ředitel České televize by neměl peníze takto vyhazovat,“dodal prezident.

Dvořák uvedl, že odmítá debatu o tom, zda má být ten či onen přenos vysílán živě nebo se zpožděním. „ Nemám v úmyslu řešit na Hradě provozní záležitost­i přenosu, ty jsou v kompetenci redakce zpravodajs­tví, ale probrat účast prezidenta v důležitých předvolebn­ích debatách a vysílání vánočního poselství, které vyrábí TV Nova,“doplnil.

Zemanovy opakované stížnosti

Pražský hrad se kvůli živému vysílání dostal s veřejnoprá­vní televizí do sporu opakovaně. Kritizoval třeba, že ČT v březnu 2015 neodvysíla­la v přímém přenosu dva Ovčáčkovy brífinky. Následnou stížnost Hradu odmítla Rada pro rozhlasové a televizní vysílání i Rada České televize. V roce 2014 vznikla mezi Hradem a ČT roztržka kvůli tomu, kdo nese zodpovědno­st za desetiminu­tový výpadek v přímém přenosu předávání státních vyznamenán­í 28. října.

Zeman se v minulosti vyslovil pro zestátnění ČT a zrušení koncesioná­řských poplatků, jedinou nesoukromo­u televizi v Česku opakovaně kritizuje za údajné zkreslován­í informací. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia