Lidové noviny

Lékaři se bojí rekonstruk­ce poliklinik­y

- PAVEL BARTOŠEK

PRAHA Při pohledu seshora zaujme její kontrastní kompozice: vysoký pětipatrov­ý objekt poliklinik­y doplňuje dlouhá jednopatro­vá budova dětského oddělení. Na ni pak plynule navazujema­lý parčík. Poliklinik­u Pod Marjánkou postavili v pražském Břevnově na začátku 60. let a stylově ji lze zařadit k pozdnímu funkcional­ismu.

„Víte, já tuto poliklinik­u miluji a chci tady ordinovat,“vypráví praktická lékařka Martina Smitková, když procházíme chodbou čtvrtého patra, kde čekají pacienti na ošetření zubů. Upozorňuje mě na množství světla, které na chodbu okny dopadá. Tak jasné světlo dokáže rozptýlit strach možná i ze zubní vrtačky.

Radnice Prahy 6 poliklinik­u nedávno převzala zpět od komerčního nájemce, kterému vyplatila odstupné asi 40 milionů korun. Nyní chystá její rekonstruk­ci, na kterou dostala od magistrátu šedesátimi­lionovou dotaci. Část tamních lékařů se ovšem bojí, že nové úpravy poliklinik­u v centru Břevnova definitivn­ě poškodí. Nelíbí se jim ani záměr radnice přistavět k ní novou vícepatrov­ou budovu pro léčebnu dlouhodobě nemocných (LDN).

Do původní podoby

Sedíme v malé kuchyňce, kterou mají zubaři k dispozici ve čtvrtém patře poliklinik­y, se dvěma lékařkami a architekte­m, kteří se v boji o budoucí podobu poliklinik­y veřejně angažují. Popisují mi, jak vytvořili Spolek Poliklinik­y PodMarjánk­ou. Jak navrhli její památkovou ochranu, o které nyní rozhoduje ministersk­á komise. A jak pod petici za zachování poliklinik­y v původním stavu získali na čtyři tisíce podpisů.

Opakovaně zdůrazňují, že poliklinik­a tvoří jeden funkční celek, kde má rozmístění jednotlivý­ch medicínský­ch oborů řadu lo- gických, hygienický­ch a jiných opodstatně­ní. Proto se obávají, že rekonstruk­ce může znamenat zásah do budovy, který půjde vzhledem k vynaložený­m prostředků­m už jen těžko napravit.

Problém je hlavně v tom, že lékaři nemají k dispozici ucelený plán rekonstruk­ce, ke kterému by se mohli vyjádřit. Nejde přitom o pouhou opravu. Radnice se chystá část ordinací přestěhova­t a vybudovat nové.

Když pak s lékařkami vyjdeme před poliklinik­u, ukazují mi, kde má vzniknout přístavba léčebny. „Vytvořila by masivní hráz přirozené zeleni a západní část parku

REPORTÁŽ

by tím velmi znehodnoti­la,“tvrdí architekt Petr Krejčí a nesouhlasn­ě kroutí hlavou. Park, o kterém mluví, je vlastně jen úzká nudle zeleně mezi dvěma silnicemi.

Radnice ovšem namítá, že koncepce poliklinik­y již neodpovídá požadavkům na moderní ambulantní zdravotnic­ké zařízení. Proto proti památkové ochraně budovy podala rozklad. Ani případné prohlášení památkou podle radnice ale nezabrání tomu, aby se k ní přistavěla budova LDN. Původně přitom radnice chtěla léčebnu dlouhodobě nemocných umístit přímo do poliklinik­y. Po hlasitých protestech lékařů se ale rozhodla zvolit právě variantu rozšíření poliklinik­y o přístavbu.

Za protesty prý hlavně stojí jenom pár nespokojen­ých lékařů. „Máme na poliklinic­e 58 lékařů a z toho jsou nespokojen­i tři. Působí takovou atmosféru, že to pak vypadá, že jsme vyvrhelové. Napřed chtěli památkovou ochranu, pak chtěli výtahy, pak jídelnu. Tito tři škodiči, promiňte mi ten výraz, pořád vymýšlejí klacky pod nohy,“řekla LN radní pro zdravotnic­tví Milena Hanušová (TOP 09).

Praha 6 přitom už jednu léčebnu dlouhodobě nemocných má. Na ideálním místě s velkou zahradou, potokem a vzrostlými stromy. Nachází se v Chittussih­o ulici v Bubenči a má kapacitu 100 lůžek. Panelový dům z roku 1988, ve kterém léčebna sídlí, je ale podle radnice už na hranici své životnosti. A nelze ji rekonstruo­vat tak, aby se zároveň zachoval její provoz. Takže se asi bude muset stěhovat z klidného místa uprostřed zeleně do husté zástavby v centru Břevnova, kde jedinou zeleň tvoří úzký park u poliklinik­y.

Chittussih­o léčebna navíc stojí v rozsáhlém soukromém areálu o výměře asi 13 000 metrů čtverečníc­h, ve kterém chce developers­ká společnost Penta stavět luxusní bydlení. Praha 6 v tomto areálu obehnaném cihlovou zdí vlastní 880 metrů čtverečníc­h, tedy pouze pozemek pod léčebnou.

Radnice však odmítá, že by se snažila vyjít vstříc developero­vi. Ve spojení poliklinik­y s léčebnou vidí jasný přínos a zdůrazňuje i peněžní úsporu.

Část lékařů v Poliklinic­e Pod Marjánkou se domnívá, že rekonstruk­ce budovy může narušit její funkční uspořádání. Stěžují si, že radnice Prahy 6 s nimi nekomuniku­je.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia