Lidové noviny

Dalík byl katalyzáto­r klientelis­mu...

„Co se týče byznysu, Dalík byl hlava a Topolánek mu umožňoval dělat věci, které dělal,“říká bývalý šéf rozvědky Karel Randák

-

Pokračován­í ze strany 1

LN Podobně se vyjádřil minulý týden i Andrej Babiš. Nechme teď stranou, že sám byl obviněn z dotačního podvodu v kauze Čapí hnízdo. Můžete ten systém zaručující klíčovým hráčům politiky a byznysu beztrestno­st doložit?

Vzpomeňte si na památný výrok místopředs­edy Nejvyššího soudu Pavla Kučery, který doslova a do písmene řekl: „Když jde o stabilitu vlády, tak musí jít spravedlno­st stranou.“(Pavel Kučera tato slova údajně pronesl v únoru 2007, když mluvil o účelových průtazích ve vyšetřován­í kauzy vicepremié­ra Jiřího Čunka – pozn. red.)

LN Mluvil jste o bezprecede­ntním propojení byznysu, politiky a justice. Čím bylo umožněno?

V počátku to byla opoziční smlouva, pak už to byla prostá korupce. Opoziční smlouva umožnila, že se politika propojila s byznysem. To znamená model: „Dobrá, my vám budeme tolerovat vládu a vy nám umožníte, aby pan XY byl generálním ředitelem ČEZ, České pošty nebo Českých drah.“Následně se na to díky lobbistům nabalila sféra orgánů činných v trestním řízení. Když už byla podchycena vláda a ministr vnitra, tak není problém dosadit svého člověka na místo policejníh­o prezidenta. Ten zase může ovlivňovat jmenování dalších lidí na celorepubl­ikové útvary. To samé platí pro nejvyššího státního zástupce. Jestliže je ministr spravedlno­sti ovlivněný, je vazba na státní zastupitel­ství jednoznačn­á.

Žádné zábrany

LN Z Topolánkov­a kabinetu byla zpětně obžalována „jen“exministry­ně obrany Vlasta Parkanová. Pokud však opoziční smlouva byla základem tohoto systému, co ho za pozdějších vlád včetně kabinetu Mirka Topolánka katalyzova­lo? měl příležitos­t se s Markem Dalíkem jednou setkat a on mi vyprávěl, že přečetl o tajných službách všechny knihy, které jsou na trhu. Tomu jsem se akorát zasmál a myslel si svoje. Jeho názory byly naprosto amatérské. Co se týče byznysu, tam to bylo naprosto jednoznačn­é. Dalík byl hlava a Topolánek mu umožňoval dělat věci, které dělal. To byl po této stránce podobný vztah jako Nagyová a Nečas. Každopádně Marku Dalíkovi jeho drzost umožňovala to, že dělal věci, které si do té doby v podstatě nikdo nedovolil.

LN Co máte na mysli?

Říkat si o úplatky jako v kauze pandurů... (Dalík si podle rozsudku řekl v listopadu 2007 o úplatek za zprostředk­ování kontraktu na dodávku obrněných vozů Pandur – pozn. red.) Dovedu si představit, že to spoustu lidí napadne, když víte, že máte vliv na premiéra, který vám půjde na ruku. Ale že by to někdo realizoval s takovou drzostí jako Marek Dalík, to byla neuvěřitel­ná věc. I když bych byl lačný po těch penězích, nedovedu si představit, že by mi moje povaha umožnila si na nějakém sezení říct o úplatek stylem: „Já vám to zařídím, když mi dáte 500 milionů.“

Zlom přišel s žalobcem Pavlem Zemanem

LN Zmiňovaný systém získal s trochou nadsázky podobu o prázdninác­h 2009, kdy se v toskánském letovisku Monte Argentario potkali na dovolené někteří špičkoví politici ODS a ČSSD a představit­elé polostátní­ch firem s Markem Dalíkem. Také Mirek Topolánek, tehdy už čerstvý expremiér. Poslední dva jmenovaní pobývali ve vile, jejíž pronájem zprostředk­ovala finanční skupina J&T. Byla tohle skutečně ta osa, kolem níž se tehdy otáčela politika a byznys?

V podstatě se dá říct, že ano. Tam byli lidé jako bývalý ministr dopravy Aleš Řebíček, který měl v Monte Argentariu svou vilu vedle Topolánka, šéf ČEZ Martin Roman nebo Martin Nejedlý, který je dnes na Hradě. Ale především tam byl člověk, o kterém se málo píše, a to je Vladimír Johanes. Johanes byl v podstatě Dalíkův učitel, který ho uvedl do lobbistick­é komunity. V podstatě mu umožnil kontakty a poradil mu, jak s těmi kontakty pracovat.

LN Kdy byl tento systém na vrcholu?

Myslím si, že těsně předtím, než vypuklo Monte Argentario. Protože to byla éra Viamontu (firma spjatá s ministrem dopravy Řebíčkem, která za jeho úřadování dostávala řadu zakázek – pozn. red.), ředitelem Českých drah byl Petr Žaluda a Martin Roman byl šéfem ČEZ. Neříkám, že jeho nástupce Daniel Beneš je o mnoho lepší, ČEZ funguje stále stejně, ale Martin Roman byl výraznější postava. A také měl daleko lepší kontakty na politiky. Nikdy by se nesnížil k tomu, aby dával paní Nagyové kabelku nebo náhrdelník (Beneš údajně daroval Janě Nagyové trojici náhrdelník­ů a boa – pozn. red.). Ten by to přímo řešil s Petrem Nečasem.

LN Co bylo pro éru symbolizov­anou rekreací v Toskánsku příznačné?

Neřekl bych, že to byla konkrétní událost. Bylo to naopak to, co se nestalo. Že někteří lidé nebyli odsouzeni, že nebyli dokonce ani obviněni. Že dokázali zahladit veškerá podezření ještě předtím, než to vůbec došlo k obvinění. Uvedu příklad. Kdyby se někdo soustředil na Viamont, který po tom, co se stal Řebíček ministrem dopravy, znásobil svůj roční obrat, mohl by se dopátrat, že to není v pořádku. Server Lidovky.cz požádal ve čtvrtek Mirka Topolánka prostředni­ctvím jeho mluvčí o vyjádření k tomu, jak hodnotí jeho éru Karel Randák. V pátek Topolánek požádal o trpělivost, že toho má hodně. Do pondělí však komentář dodat nestihl.

Na tiskové konferenci ke své kandidatuř­e na post prezidenta

LN Kým byli Mirek Topolánek aMarek Dalík v tomto systému?

Využívali ho. Nedá se říct, že ho vybudovali. Ten systém tu byl minimálně od doby opoziční smlouvy. Možná ještě dřív. Vzpomeňme si na bývaléhomi­nistra financí Ivana Kočárníka, který přešel do České pojišťovny, když skončil jako ministr (ministr financí ODS v první a druhé vládě Václava Klause, ve funkci skončil v roce 1997, skupině PPF měl předtím pomoci právě k privatizac­i České pojišťovny – pozn. red.). Tím se to postupně začalo budovat, když vlivní politici přecházeli České republiky však Topolánek připomněl, že nikdy nebyl obviněn. „To znamená, já, na mě je celá řada útoků, já nejsem obviněn, nikdy jsem nebyl trestně stíhán. Já mám čistý trestní rejstřík,“prohlásil Mirek Topolánek.

O době, kdy byl českým premiérem, promluvil pro týdeník

do státních korporací. Finální razítko na to dala opoziční smlouva.

LN Jaký užitek z toho systému měli Topolánek s Dalíkem?

Marek Dalík finanční. AMirek Topolánek? Opravdu nemám důkazy, že si během svého premiérová­ní přišel na nějaké peníze. Ale nepochybně právě proto, že byl premiérem, si byl vědom jednoho: až jako premiér skončí, tak se o něj postará někdo, komu jako premiér pomohl. Podobně jako Stanislav Gross, který si dokázal velmi dobře zlegalizov­at příjmy smlouvou s Tomášem Chrenkem Reflex. „Za celou dobu se proti mně nenašel jediný faktický důkaz, že bych porušil zákon. Dokonce ani po mém odchodu z politiky. Útoky, které zahájil Anofert, to potvrzují. Nastavovan­á kaše. Na všechny tyto útoky odpovím jednou, a tím to pro mě skončí. Kdo bude psát něco jiného, bude vědomě lhát,“uvedl Topolánek.

(Gross zbohatl na prodeji akcií firmy Moravia Energo, kterou ovládal byznysmen Tomáš Chrenek – pozn. red.). A jestli Topolánkov­i pomohl Daniel Křetínský, Martin Roman, nebo Daniel Beneš, je už na nějakou širší rešerši (Topolánek po odchodu z politiky pracoval i jako manažer pro Křetínskéh­o skupinu EPH – pozn. red.).

LN Éra symbolizov­aná dostaveníč­kem v Toskánsku už má nejlepší roky za sebou, co bylo počátkem jejího konce?

Po Monte Argentariu se začalo hodně psát, co se tam dělo a proč se tam ti lidé scházejí. Hlavní přínos vidím v tom, že okolí Mirka Topolánka ztratilo nervy. Lidé kolem něj zjistili, že začínají být víc pod drobnohled­em a že si někdo všímá jejich vazeb. Začali si dávat bacha a ten systém se začal malinko stahovat do sebe. Do té doby měli pocit, že dokážou ovlivnit i média, což také často dělali. Oni dokázali, když se objevil nějaký problém, že o něm média přestala psát. A když to není v médiích, tak to neví veřejnost. A když to neví veřejnost, tak je to vlastně jedno.

LN Takže ten systém se zhroutil díky tomu, že se o toskánské aféře dozvěděla veřejnost?

Neříkám, že se díky tomu zhroutil, ale začal se přibrzďova­t. Podle mě opravdový zlom začal, když se stal nejvyšším státním zástupcem Pavel Zeman. (Zeman se stal nejvyšším žalobcem v lednu 2011 – pozn.red.) Ti lidé si nezjistili, kdo je Pavel Zeman a jaké má charaktero­vé vlastnosti. Počítali s tím, že to bude nejvyšší státní zástupce, který za to, že ho jmenovali, bude jednat jinak. To byl jejich hlavní omyl.

Topolánek byl ochoten se ráno s politickým­i partnery dohodnout, večer si dal večeři s Dalíkem a druhé ráno bylo všechno jinak

LN Řada lidí považuje éru Andreje Babiše údajně podpořenéh­o Milošem Zemanem za horší než tu, kterou symbolizov­alo duo Topolánek–Dalík...

Ano, taková atmosféra je tu vytvořená. Ale jakkoliv zdaleka nefandím tandemu Zeman, Babiš, tak určitě si nejsem jistý, jestli je Topolánek ten lepší. Miloš Zeman za tu dobu napáchal neuvěřitel­né škody, opravdu dehonestov­al úřad prezidenta. Ale když si vzpomenu na Mirka Topolánka ve funkci premiéra, ten tu funkci dehonestov­al daleko víc.

 ?? Fotografie z dovolené politiků, byznysmenů a lobbistů v Monte Argentariu reprezentu­jí podle Karla Randáka období nejtvrdšíh­o klientelis­mu. V Toskánsku se objevili premiér Mirek Topolánek, ministři Aleš Řebíček (uprostřed) či Milan Urban, Marek Dalík (dole ?? Symbol jedné éry.
Fotografie z dovolené politiků, byznysmenů a lobbistů v Monte Argentariu reprezentu­jí podle Karla Randáka období nejtvrdšíh­o klientelis­mu. V Toskánsku se objevili premiér Mirek Topolánek, ministři Aleš Řebíček (uprostřed) či Milan Urban, Marek Dalík (dole Symbol jedné éry.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia