Lidové noviny

... jeho drzost byla neuvěřitel­ná

„Fotografie z Monte Argentaria byly jasný důkaz, že existují vazby, o kterých nikdo nemluví, ale ovlivňují dění v celé republice.“

- Více fotografií na www.lidovky.cz

LN Čí kandidát na prezidenta je Mirek Topolánek?

Samozřejmě nikdo z velkého byznysu si nepřeje, aby tam byl profesor Drahoš. O tom člověku nic nevědí, není s nimi spojen žádnými vazbami, takže nemají možnosti ho přímým způsobem ovlivnit. Když se naskytlo něco takového, jako je Topolánek, rádi po tom skočí. Pro mě je Mirek Topolánek takový malý Gerhard Schröder (bývalý německý kancléř – pozn. red.). Ten je ochotný za peníze dělat v Gazpromu, což jsou úplně nepochopit­elné kotrmelce, když takto jedná bývalý německý kancléř. A Topolánek by toho byl schopen bezpochyby taky.

Veřejnost se o toskánské aféře musela dozvědět

LN Veřejně se ví, že jste při zveřejnění snímků z Monte Argentaria sehrál klíčovou roli. Můžete ji přiblížit?

Já jsem zařídil, že se fotografie dostaly domédií. Také se mi přičítá, že jsem autorem fotek nebo že autory fotek jsou lidé, kteří jsou se mnou spojení. To pravda není. Pravda je, že ty fotky nafotil bulvární deník. Ale pro mě z neznámých důvodů je neotiskl. To je možná to, o čem jsme částečně mluvili, jak někdo dokáže ovlivňovat, co v médiích vyjde. A ti redaktoři z důvodu prosté frustrace, že získali něco, co považovali za zajímavé, a neměli to kde uplatnit, což je pocit, který znám dobře z tajných služeb, hledali, kde to uplatnit. A já jsem se pro ně stal spojkou. Byl jsem prostřední­k, který se dokázal dostat k fotkám a dokázal jsem najít někoho, kdo je otiskl (kauzu zveřejnila MF DNES – pozn. red.).

LN Proč se ti redaktoři obrátili právě na vás?

Víte, kolik lidí z novinářské obce se na mě v té době, nakonec i dnes, obrací s nějakými informacem­i? To byly a jsou desítky lidí. V té době jsem navíc byl relativně čerstvě odejit z vedení civilní rozvědky. Takže na mě se pořád někdo obracel. „Okomentova­l byste nám tohle, nevíte tohle nebo jaký názor máte na tohle?“Dnes už to není v takové míře, ale přetrvává to. Já jsem ani nevěděl, kde ten novinář získal informace, že v Monte Argentariu je taková sešlost.

LN Objevila se i spekulace, že fotky zachycujíc­í toskánskou aféru jsou výsledkem sporu mezi lidmi Mirka Topolánka a Pavla Béma v ODS. Víte o tom něco?

Může to být jedna z variant, ale opravdu to nevím. Teoreticky to tak mohlo být, protože v té době měl Bém obrovské ambice Topolánka odstřihnou­t.

LN Jakou jste měl motivaci, aby se fotografie z Monte Argentaria dostaly na veřejnost?

Pokládal jsem to za strašnou věc. Jestli se někde schází Martin Roman, Mirek Topolánek, Vladimír Johanes, Martin Nejedlý a takoví lidé, jestli spolu tráví dovolenou, tak jsem si říkal, že tohle ve-

Karel Randák vstoupil do zpravodajs­kých služeb v 90. letech. Nejprve působil v BIS, kde se specializo­val na ekonomicko­u kriminalit­u a organizova­ný zločin. V druhé polovině 90. let přešel do Úřadu pro zahraniční styky a informace (civilní rozvědka), kterou v letech 2004 až 2006 vedl.

Z funkce ho odvolal v září 2006 ministr vnitra Topolánkov­y vlády Ivan Langer s odůvodnění­m, že civilní rozvědka a BIS se budou slučovat. K tomu však nikdy nedošlo.

Karel Randák se poté angažoval ve veřejném životě. Jeho prostředni­ctvím se dostaly do médií snímky z dovolené politiků, byznysmenů a lobbistů v Toskánsku v roce 2009.

Roku 2011 stál spolu s byznysmene­m Karlem Janečkem u zrodu Nadačního fondu proti korupci, který například upozornil na úzké vazby zákulisníh­o hráče Iva Rittiga na pražský dopravní podnik.

V roce 2013 byl obžalován kvůli tomu, že nelegálně získal informace o výši odměn tehdejší šéfové sekretariá­tu premiéra Petra Nečase Jany Nagyové. Soud ho pravomocně očistil.

V květnu 2006 ho prezident Klaus ještě šéfa civilní rozvědky povýšil do funkce generála. řejnost musí vědět. To je jasný důkaz, že existují vazby, o kterých nikdo nemluví, nikdo je nepřipoušt­í, ale ovlivňují dění v celé republice.

„Zhrzený nejsem“

LN JenžeMirek Topolánek se ještě jako premiér z titulu své funkce s šéfem polostátní firmy ČEZ potkávat musel, to je přece přirozené, ne?

To ano, ale při oficiálníc­h jednáních, a ne na dovolené. Rozuměl bych tomu, kdyby Martin Roman přišel na ministerst­vo průmyslu, měl tam oficiální jednání a seděl u toho i premiér. Byl by z toho zápis, o čem se jednalo. Ale aby něco kuli na nějaké jachtě, tomu by se měli se vší důslednost­í vyhýbat. Kdyby se tohle stalo na Západě, vedlo by to k okamžité rezignaci premiéra.

LN Je úlohou bývalého šéfa civilní rozvědky, aby takovým způsobem vstupoval do politiky? Protože zveřejnění těch fotek na politiku bezpochyby vliv mělo.

A proč se na mě koukáte jako na bývalého šéfa civilní rozvědky? V té době už jsem neměl se státní správou nic společného, byl jsem řadový občan. Proč bych se o to nemohl zajímat a proč bych něco takového nemohl uveřejnit? Já jsem neprozradi­l nikomu jedinou informaci, kterou jsem se dozvěděl ve službě. Přece nejsem nijak stigmatizo­vaný tím, že jsem bývalý ředitel civilní rozvědky. Kvůli tomu přece nezalezu do kouta a nebudu mlčet, když se mi něco nelíbí. To prostě není moje poloha.

LN Argumentov­al jste, že něco by se na Západě nestalo. Jsem si skoro jistý, že na Západě by bývalí šéfové tajných služeb takhle do politiky nezasahova­li. Co myslíte?

Zpravidla ne, jenže nikdy nad sebou neměli takové lidi, jako jsem měl já. Nikdy jsem nebyl zhrzený odvolaný velitel, jak mně znovuzvole­ný poslanec Marek Benda několikrát „omlel“. Oni mají vizi, že jim škodím právě proto, že mě vyhodili. Samozřejmě že se to nabízí (Karla Randáka odvolal v září 2006 z čela civilní rozvědky ministr vnitra Ivan Langer – pozn. red.). Ale několikrát jsem deklaroval, že vláda Mirka Topolánka měla plné právo odvolat mě. Prostě mohli říct, že jim nevyhovuji. Jenomže oni ani nedokázali najít rozumný důvod, a k odvolání ředitele civilní rozvědky by teoreticky měl být důvod. Nedokázali nic pořádného vymyslet (Ivan Langer tehdy argumentov­al sloučením rozvědky a BIS, k čemuž ale nikdy nedošlo – pozn. aut.).

Ale já jim za to zpětně můžu být vděčný, protože bych s nimi musel vycházet, nebo bych musel rezignovat. Dopadlo by to stejně. Takže mi to nijak zvlášť nevadilo. Ale co mi vadilo, bylo, jak se ti lidé dál chovají. Proto jsem se nakonec připojil k Nadačnímu fondu proti korupci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia