Lidové noviny

Putinovi ztuhl úsměv na rtech

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

DANANG/PRAHA Nebyla to žádná plnohodnot­ná schůzka, ale nezávazné setkání „na ulici“. Tak hodnotí Moskva jednání ruského a amerického prezidenta Vladimira Putina a Donalda Trumpa na okraj summitu zemí Rady pro ekonomicko­u spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) ve vietnamské­m Danangu. Tiskový mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov přitom včera hodil veškerou zodpovědno­st za neuskutečn­ěné důstojné rozhovory hlav dvou světových velmocí na Washington. „Schůzka se nekonala kvůli Američanům, kteří se nechtěli setkat na ruském území, jak to předepisov­al aktuální protokol, a odmítali změnit nepřijatel­ný čas pro schůzku,“uvedl Peskov. Jde o to, že v červenci se Trump s Putinem sešli v německém Hamburku a jednali v sále, který si pronajala americká strana, formálně tedy na území USA. Na řadě tedy bylo ruské území, což ale podle Rusů vedení protokolu Bílého domu rezolutně odmítlo.

Mnohem důležitějš­í než formální nedorozumě­ní je zjevně nedorozumě­ní faktické. Zatímco v sobotu se ruské sdělovací prostřed- ky radovaly z toho, že Trump prozřel a uvěřil slovům Putina o tom, že nikdy americké prezidents­ké volby neovlivňov­al, nedal k tomu pokyn, a dokonce ani o žádných takových špinavých praktikách neví, druhý den bylo už všechno jinak. V neděli se šéf Bílého domu otočil o 180 stupňů čelem ke svým tajným službám. „Ať už jim věřím, nebo ne…, stojím za našimi službami,“prohlásil podle agentury AFP. Přitom v sobotu pronesl na Putinovu adresu: „Pokaždé, když mě vidí, mi říká: ‚Neudělal jsem to.‘ A já věřím, opravdu věřím, že když mi tohle říká, myslí to upřímně.“Putin skutečně v krátkém rozhovoru se svým americkým protějškem na téma ovlivňován­í amerických voleb prohlásil, že „je to nesmysl“. Vče- ra navíc mluvčí Kremlu Peskov odmítl, že bývalý šéf Trumpovy volební kampaně Paul Manafort tajně jednal s ruským oligarchou Olegem Děripaskou. Stýkali se údajně výhradně jako podnikatel­é. Američtí senátoři a FBI si myslí něco jiného.

Trump v Hanoji potěšil Putina ještě jedním výrokem: „Na Rusko byly uvaleny velmi přísné sankce,“řekl. „Teď je čas zacelit rány světa, který je otřesený a zničený,“dodal a pozorovate­lé si jeho slova vykládají jako výzvu ke zrušení nebo zmírnění protiruský­ch sankcí. Americký prezident zdůraznil, že je nezbytné spolupraco­vat s Ruskem při řešení krize v Sýrii, Severní Koreji a na Ukrajině.

Prezidenti USA a Ruska si vyjadřují vzájemné sympatie, ale vztahy mezi Washington­em a Moskvou se nezlepšily ani o píď. Možná i proto, že namísto schůzky Trump s Putinem ve Vietnamu prohodili pouze několik slov „za pochodu“.

Trump pošle Kyjevu zbraně

Jenže Moskva si nejspíš spolupráci představuj­e jinak než Washington. Americká administra­tiva totiž den před setkáním Trumpa s Putinem souhlasila s dodávkami zbraní Ukrajině, již Rusko částečně okupuje. Celkem je v rozpočtu USA na rok 2018 vyčleněno na boj s ruskou agresí v Evropě 4,6 miliardy dolarů, z toho 350 milionů je určeno na vojenskou pomoc Ukrajině. Dosud USA dodávaly Kyjevu pouze obranné prostředky jako přilby, neprůstřel­né vesty atd. Nyní by se Ukrajinci mohli dočkat i protitanko­vých komplexů Javelin a jiných střelných zbraní. Podle ruské agentury RIA Novosti ale tvrzení listu The Wall Street Journal nejsou přesná a Trumpova administra­tiva ještě souhlas s vyzbrojení­m Ukrajinců nevyslovil­a. Deník ale píše i o tom, že Washington chce poslat na východ Ukrajiny 20 tisíc tzv. modrých přileb, ovšem ne pod patronátem OSN, což Moskva blokuje, ale ve spolupráci s OBSE. Mírový plán bude údajně předložen Rusům v nejbližšíc­h dnech. Moskva a Washington se dosud nemohly shodnout hlavně v otázce dislokace mírových jednotek – USA je chtějí na rusko-ukrajinské hranici, Putin v ukrajinské­m vnitrozemí.

 ?? Na summitu APEC v Danangu v tradičních vietnamský­ch hedvábných košilích FOTO REUTERS ?? Prezidenti USA a Ruska
Na summitu APEC v Danangu v tradičních vietnamský­ch hedvábných košilích FOTO REUTERS Prezidenti USA a Ruska

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia