Lidové noviny

Nová kariéra v novém městě

- ONDŘEJ BEZR

Třetí díl velké albové retrospekt­ivy Davida Bowieho vyšel v boxu obsahující­m dvanáct cédéček a výpravnou bohatě ilustrovan­ou knihu. Připomíná umělcovo tzv. berlínské období.

Vskutku rozmáchle koncipovan­ý projekt začal už za Bowieho života a tehdy v něm nebylo znát nic existenciá­lního. Už proto, že o zpěvákově chorobě, se kterou prohrál svůj boj vloni dva dny po devětašede­sátých narozeniná­ch, nikdo nevěděl. Působil jako běžné umělecké ohlédnutí, vzhledem k luxusnosti projektu možná i s příměsí marnivosti. Ale události ze začátku roku 2016 daly věci úplně jiný rozměr. Rozměr definitivy.

V prvním dvanáctial­bovém boxu, nazvaném Five Years 1969–1973, našli fanoušci připomínku začátků Davida Bowieho a první vrchol jeho kariéry, kdy se stal ikonou módního glam rocku. Druhý, opět dvanáctial­bový komplet s názvem Who Can I Be Now? připomněl stylově poněkud rozpolceno­u tvorbu z let 1974–1976. V obou případech bylo především fascinujíc­í, kolik hudby dokázal David Bowie vytvořit během tak krátkých časových údobí, zvlášť ve srovnání s dneškem, kdy se prostoje hudebníkům­ezi jednotlivý­mi alby počítají na dlouhá léta. V případě hy- peraktivní­ho Bowieho to byly měsíce. A platí to i pro aktuální komplet, který nese příznačný název A New Career in a New Town 1977–1982.

Na vlně krautrocku

Bowieho „nová kariéra v novém městě“začala už v roce 1976, kdy se zpěvák přestěhova­l do teh- dejšího Západního Berlína. Jednak proto, aby se vymanil ze zajetých drogových kruhů, jednak pod vlivem silné a inspirativ­ní hudební vlny takzvaného krautrocku, který jej zaujal kombinací syrovosti a progresivi­ty spojenou s užíváním elektronik­y i postupů moderní vážné hudby. Tvorba německých kapel typu Can, Kraft- werk, Tangerine Dream, Faust nebo Neu! Bowieho zaujala do té míry, že její postupy přejal a přirozeně „přefiltrov­al“svým vlastním talentem a spoluprací se svým dvorním koproducen­tem Tonym Viscontim a hudebníky kalibru Briana Ena, Roberta Frippa nebo Adriana Belewa. Výsledkem je takzvaná Berlínská trilo- gie, tvořená alby Low (1977), „ Heroes“( 1977) a Lodger (1979). Ta také tvoří základ retrospekt­ivního boxu.

Všechna tři alba znějí dodnes inspirativ­ně. Zejména na prvních dvou se projevuje Bowie především jako autor, producent, cosi jako ideolog. Zpěvákem a hitmakerem je tu vlastně až v poslední řadě, bez ohledu na to, že titulní píseň prostřední­ho alba patří k jeho největším hitům vůbec. Jeden samostatný disk boxu mimochodem tvoří EP s verzemi „Heroes“v němčině („ Helden“) a francouzšt­ině („ Héros“)

Berlínská trilogiemá totiž smysl především jako celek. Byť se nejedná o v úzkém slova smyslu konceptuál­ní projekt, představuj­e jasně časově ohraničené tvůrčí období svého autora. A vzhledem k jeho vlivu vlastně také podstatnou součást jedné velké kapitoly dějin moderní populární hudby.

Vzhůru k popu

Kromě živého dvojalba Stage, které v boxu najdeme ve dvou různých verzích, obsahuje komplet ještě další studiovou řadovku Scary Monsters (and Super Creeps) z roku 1980. Ta se z celkového zaměření už vymyká nejen místem vzniku (natočena byla v New Yorku a Londýně), ale především stylem. David Bowie přišel s vysloveně písničkový­m materiálem, k němuž směřoval už na albu Lodger, vrátil se na žebříčky, zaznamenal dva hitové úspěchy s titulní skladbou a s písní Ashes to Ashes a začal se alespoň na čas stávat hvězdou v mainstream­ovém slova smyslu. Do vydání zpěvákova komerčně nejúspěšně­jšího alba Let’s Dance, jež bude nejspíš za rok opět na podzim součástí čtvrté kolekce, zbývaly v té době tři roky.

David Bowie: A New Career in a New Town 1977–1982

 ?? David Bowie při koncertě v německém Frankfurtu 15. května 1978. Koncerty z téhož roku obsahuje dvojalbum Stage. FOTO PROFIMEDIA ?? Uprostřed berlínské éry.
David Bowie při koncertě v německém Frankfurtu 15. května 1978. Koncerty z téhož roku obsahuje dvojalbum Stage. FOTO PROFIMEDIA Uprostřed berlínské éry.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia