Lidové noviny

Modlitba už potřetí jako protestson­g

-

Je to několik týdnů, kdy Modlitba pro Martu vyšla na dvojalbu Protestson­gy 1966–2017, dokonce ve dvou verzích, v původní a v remaku, kde ji původní interpretk­a zpívá společně s pěticí o víc než generaci mladších zpěvaček. A je to jen pár dní, kdy touž písní coby jejím největším hitem vrcholily koncerty posledního turné Marty Kubišové, jímž se loučila se svým věrným publikem. V obou případech Modlitba pro Martu plnila spíš svoji funkci symbolu, připomínky staré slávy.

Málokdo z nás asi čekal, že uplyne jen kratinká doba a tahle píseň s duchovním základem (textaři Petru Radovi za inspiraci posloužil motiv bratrského biskupa Jana Amose Komenského) chytí takříkajíc „třetí“dech. Stane se už potřetí protestson­gem. Poprvé to bylo v souvislost­i se sovětskou okupací v roce 1968. Podruhé se stala jednou z hymen listopadov­é revoluce v roce 1989. Je mimochodem zajímavé, že tehdy, jak pamětníci vědí, „fungovaly“vlastně písně, které obsahově žádnými protestson­gy nejsou a nejsou ani v prvním plánu politické. Což je případ nejen Modlitby pro Martu, ale i Hutkovy Náměšti nebo Mišíkovy a Hraběte Variace na renesanční téma, tedy písní, které se rozléhaly nad odhodlaným­i hlavami desetitisí­ců lidí na protitotal­itních demonstrac­ích.

A potřetí teď, kdy se v Lipníku nad Bečvou skupinka protestují­cích rozhodla za zvuků této písně vyjádřit svůj nesouhlas s politikou a druhou prezidents­kou kandidatur­ou Miloše Zemana. Ten, kdo píseň pustil, byl zadržen policií a hrozí mu pokuta. Rozdíl oproti době před rokem 1989 je snad jen v tom, že nedostal od policie „nakládačku“a (zatím) ho nevyhodili z práce.

„Z oblohy mrak zvolna odplouvá / a každý sklízí setbu svou,“zpívá se v Modlitbě. Chci věřit, že tato slova dojdou naplnění v nadcházejí­cích prezidents­kých volbách.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia