Lidové noviny

Co vydrží Němci

Jednání o vládě testují společensk­ou soudržnost

-

Německo platí za velmi konsenzuál­ní společnost. Se vším dobrým i špatným, co to obnáší. Ilustrací toho dobrého je třeba reforma trhu práce Hartz IV, kterou připravila Schröderov­a levicová vláda ve spolupráci s opozičními konzervati­vci. Ilustrací toho špatného je stádní souhlas, jaký se projevil třeba při nástupu nacismu – z toho Německo čerpá historicko­u lekci i společensk­ou vakcínu až dodnes.

Nynější vyjednáván­í o příští vládní koalici je zátěžovým testem společensk­ého konsenzu. Nepodaří-li se dohodnout koalici Jamajka (konzervati­vci + liberálové + Zelení), nabídne se tento závěr: v Německu neexistuje jiná politická síla schopná sestavit vládu než velká koalice konzervati­vců a socialistů. Jinými slovy právě ta koalice, jež vládla ve dvou z dosavadníc­h tří mandátů Angely Merkelové a do značné míry charakteri­zuje její éru (za předchozíc­h 56 let trvání Spolkové republiky Německo vládla velká koalice jen jednou: v letech 1966–1969). To by nebyl až tak skvělý odkaz „matky národa“.

Pokud se koalici Jamajka sestavit podaří, konsenzus se sice potvrdí, ale členové koalice budou mít pocit, že programově ustoupili příliš a že jim to voliči za čtyři roky – či dříve v zemských volbách – spočítají. Zátěžový test ale odráží i zkušenost z poslední dekády. Německá společnost skousla dvě revoluční změny: urychlené vystoupení z jaderné energie po havárii Fukušimy (2011) a otevření hranic běžencům z Blízkého východu (2015). Skousla by třetí takovou revoluci v podobě zákazu spalovacíc­h motorů, jak ho chtěli Zelení? A skousnou voliči Zelených fakt, že se jejich strana tohoto kánonu vzdá? Tak vypadají otázky onoho zátěžového testu. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia