Lidové noviny

Věda u soudu

-

To bylo tak. Před dvěma lety vyšla ve vědeckém časopise Proceeding­s of the National Academy of Sciences (PNAS) studie pod vedením Marka Jacobsona, inženýra ze Stanfordu. Ten spolu se třemi dalšími vědci ve složitém environmen­tálním modelu spočetl, že asi kolem roku 2050 by se USA mohly plně spolehnout výhradně na obnoviteln­é zdroje: tedy na větrnou, vodní a solární energii. Článek byl ostatními vědci docela citován, celý si jej v „pédéefku“stáhlo 9458 jiných vědců a lidí z oboru. Prostě úspěšná, zajímavá studie.

Jenže letos v červnu tamtéž vyšla práce jiná. Prvním autorem z jedenadvac­eti je Christophe­r Clack z Coloradské univerzity, ale další autoři působí i na jiných top školách, jako jsou Carnegie Mellon, Berkeley nebo též Stanford. Jejich studie je k Jacobsonov­ě dílu kritická. Už ve svém abstraktu výslovně píše, že předchozí analýza obsahuje „chyby, neadekvátn­í metody a neodůvodně­né předpoklad­y“, takže prý přehání výhody zavádění alternativ­ních zdrojů energie a nemělo by k ní být v budoucnu přihlíženo...

Na tom by nebylo nic tak zvláštního – vědci kontrolují práci jiných, prověřují jiné přístupy a neváhají na zjištění veřejně upozornit. To je základ vědeckého publikován­í. Ovšem v tomto případě reagoval Jacobson jinak, než bývá zvykem. Podal rovnou žalobu! A to jak na Národní akademii věd Spojených států amerických s jejím časopisem, jenž má vysoký impakt faktor (9,661) a respekt ve vědecké komunitě, tak na matematika Clacka. Za újmu na své pověsti požaduje retrahován­í (stažení) článku a více než desetmilio­nů dolarů, tedy skoro čtvrt miliardy korun.

Jak uvedl deník The Washington Post, v žalobě podané k soudu ve Washington­u D. C. Jacobson tvrdí, že „vydavatel byl předem informován a věděl o řadě falešných tvrzení v Clackově článku,“přesto jej publikoval. Žalující strana ani instituce se ke kauze nevyjadřuj­í, pouze Clack se nechal slyšet, jak je pří zklamán. „Naše studie prošla velmi přísným recenzním řízením i posudky nejprestiž­nějšího amerického časopisu,“řekl listu Clack, přičemž lituje, že se odborný spor neřeší v odborném tisku, ale až u soudu.

Není to dobrá zpráva. Experti oslovení týdeníkem Nature upozorňují, že nebývalý spor ohledně vědecké práce může poškodit nejen (zpolitizov­ané) téma klimatický­ch změn, ale též renomé lidí, kteří se k obnoviteln­ým zdrojům vyjadřují.

Obecnějším problémem je přenášení věcných konfliktů do trestněprá­vní roviny. Jako by nebylo soudů týkajících se vědy dost: v USA se univerzity přou o patenty na editor genů CRISPR-Cas9 a nově Americká chemická společnost (ACS) vyhrála soud s webem Sci-Hub, který šíří stažené články. Jen chemikům prý tento „zbojnický“server založený Sašou Elbakjanov­ou způsobil škody za 4,8 milionu dolarů, takže ACS nyní může v Americe požadovat i zablokován­í přístupu ke Sci-Hubu.

Není to dobrá zpráva. Experti upozorňují, že nebývalý spor ohledně vědecké práce může poškodit nejen téma klimatický­ch změn, ale též renomé lidí, kteří se k obnoviteln­ým zdrojům vyjadřují.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia