Lidové noviny

Boj proti církvím posílí především komunisty

- Ad LN 10. 11.: Svatá páka Pavel Mareš, místopředs­eda pražské KDU-ČSL

Andrej Babiš nasazuje v povolebním vyjednáván­í kartu církevních restitucí. Bum, bác!

Představa, že si Babiš církevními restitucem­i pomůže, je mylná. A představa, že je to „svatá páka“na ODS a KDU-ČSL, je směšná. Babiše tato karta jen oslabí, posílí komunisté a okamurovci. Babiš to ví, a tak k žádnému zdaňování nedojde. Bude se o tom chvilku jen nesnesitel­ně plkat.

Církve jsou pro Babiše jiný soupeř než momentálně oslabení političtí protivníci. Mohlo by mu dojít, že ony samy se za jeho soupeře ani nepovažují. Jsou to společenšt­í a političtí aktéři jiného typu. Myslí víc dopředu. Víc než na jedno volební či dotační období.

Komentátoř­i politickéh­o dění dávají opakovaně najevo mínění, že konzervati­vní strany zastupují církve a náboženské společnost­i. Nezastupuj­í. Církve zde už třetí desetiletí mají své neloutkové reprezenta­nty, statutáry a právníky. A stovky let své členstvo, jež je k vedení církví vesměs loajální. Církve mají se státem i platné smlouvy. KDU-ČSL a další konzervati­vní strany nápravou majetkovýc­h křivd nesledují svoje zájmy, ale spravedlno­st, právní stát a přirozený rozvoj občanské společnost­i, kam církve organicky patří. Od toho tu konzervati­vní strany také jsou: aby podporoval­y stabilní instituce.

Je jen na vítězi voleb, jakou zvolí taktiku. Václav Klaus nepodporov­al církve ani slůvkem. Ale za jeho vlády byly pro církve nastaveny tak svobodné poměry, jaké většina církví nepamatova­la. Přes všechny kampaně levičáků a populistů jsme dosud směřovali k přátelské, kooperativ­ně chápané odluce církví a státu. Byla a zůstává výhodná pro církve i pro všechny, kteří nechtějí platit na církve.

Chce-li se Babiš zapsat do dějin jako bojovník proti církvím, nikdo kromě jeho mozku mu v tom nezabrání. Jak ale říkal napravený farizej Pavel z Tarsu: Ne všechno, co člověk může, mu také prospívá. V těchto volbách Babiš komunisty převálcova­l. Převzetím jejich evergreenu je zase posílí. Dopisy jsou redakčně kráceny. Své příspěvky posílejte do rubriky Názory na adresu LN, Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5 – Smíchov nebo e-mailem na adresu dopisy@lidovky.cz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia