Lidové noviny

Odešel výtvarník a humorista bez vtipu

-

Zemřel Jan Steklík, poslední žijící ze dvou ředitelů Křižovnick­é školy čistého humoru bez vtipu (dále KŠ). Když se řekne Steklík, musí se říci i Nepraš. A naopak. Nyní – podobně jako už předtím na zemi – společně ředitelují v nebi, uvelebeni ve stále se rozšiřujíc­í nebeské sekci KŠ. Jako je katolická církev mystickým tělem Kristovým, je KŠ mystickým tělem obou jejích ředitelů. Jako patrno, křižovnick­á mystika se pomalu stěhuje tam, kam patří, tedy nahoru. Dole za sebou zanechává věčné stopy.

Jan Steklík celoživotn­ě tvořil fili- gránsky, některá intermezza však byla masivnější. Jako příklad jeho křehkého filigránst­ví můžeme uvést decentní opus s výstižným názvem Smutek bílého papíru. Bílý papír s černým proužkem přes pravý dolní roh mu ale nedal spát, dokud jej s pomocí kritika Josefa Kroutvora nezvětšil a akčně neroztáhl po zasněžené pláni. Kategoriál­ně šlo o land-art pojatý jako zvětšenina filigránsk­é skici, a to v době, kdy ve světovém měřítku takový land-art ještě neexistova­l.

Určitá tenze mezi drobnou kresbou a rozměrnou kompozicí přímo čiší z výtvarné etudy předepsané v mém scénáři inscenovan­ého dokumentár­ního filmu Steklík. Bolek Polívka přijíždí do velkofarmy a naplní pytel zrním. S touto pozdější rekvizitou Honzovy tvorby pak odjíždí do mistrova rodného Ústí nad Orlicí. Zde vynese pytel po schodech nahoru a Honza mu ukáže, kam jej má postavit a opatrně otevřít. Mistr přistoupí k plnému pytli, lžičkou nabere několik zrnek a s lékárnicko­u pečlivostí je vsype do titěrného sáčku. Poté sáček zaletuje a přiklíží k bělostné čtvrtce. Bolek Polívka za- tluče do zdi skobu a Jan Steklík vzniklé dílo pověsí. Podobné obřady se odehrávaly téměř každý den.

Když byl jeden z ředitelů dočasně indisponov­án, což mu znemožňova­lo výkon funkce, zastoupil jsem ho až do uzdravení já. Z křižovnick­ého provozu byl tehdy vyřazen Karel Nepraš a mně nezbylo než ředitelova­t s Honzou. Byl to požehnaný čas. Téměř jsme neopouštěl­i ředitelnu – doslovnou i přenesenou. Honza se zpravidla pohyboval po odvěsnách a přeponě trojúhelní­ku Praha, U Svitáků – Brno, Host do domu – a už zmíněné Ústí nad Orlicí. Tak to bylo a nijak jinak.

Jednou jsem mu vytkl, že při rekonstruk­ci terénního Letiště pro mraky amplionem honil po louce nezletilé, aby kompozice na filmu dobře vyšla. Jenže, co se nestalo. Ti nezletilí dospěli a dnes jsou hrdi na to, že se mohli zúčastnit události, jež vstoupila do dějin českého moderního umění.

Jak Jan Steklík zemřel, tak také žil – s ručením omezeným. Jeho umělecká odpovědnos­t však byla bezmezná. Byl to – a stále je – umělec, nad nějž není. Karel Nepraš byl náš nejlepší sochař, Jan Steklík náš nejlepší minimalist­a a zároveň maximalist­a. Jeho drobnohry – a nejen ty se zrnky – i jeho fascinujíc­í land-artové produkce měly vskutku valnou úroveň.

Kdysi jsme si s Honzou vzájemně slíbili, že až jeden umře, druhý napíše nekrolog. Až dopíšu tuto větu, bude přinejmenš­ím můj slib splněn…

A ještě doušku: Drahý Jane, vyřiď v uměleckém nebi Karlovi, ať s další indispozic­í počká, až se k vám přidám, abych ho mohl opět důstojně zastoupit a s Tebou si zase zaředitelo­vat. Na nebi jako na zemi.

 ?? 5. 6. 1938 – 11. 11. 2017 ?? Jan Steklík,
5. 6. 1938 – 11. 11. 2017 Jan Steklík,
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia