Lidové noviny

Správnost zvýšení sazeb ukáže až čas

- MICHAL PÍCL EDVARD OUTRATA LUBOMÍR LÍZAL PAVEL KOHOUT LUBOR LACINA PETR ZAHRADNÍK

Komentátor Lidových novin Jan Macháček se každý týden ptá českých ekonomů, pedagogů a analytiků, co soudí o aktuálních a žhavých tématech ze světa ekonomiky a financí. Michal Pícl: Opilecké vrávorání Edvard Outrata: Mistrné řešení zbytečných problémů Lubomír Lízal: Uvidíme za rok Pavel Kohout: Je čas na algoritmic­kou měnovou politiku Dominik Stroukal: Centrálně plánované peníze K čemu by nám byla vlastní měna, kdybychom neměli mít vlastní měnovou politiku?

eská národní banka zvýšila 2. listopadu základní úrokové sazby o 0,25 procentníh­o bodu. Otázka na tento týden zní: Nepřichází zpřísnění například vzhledem k situaci na trhu práce příliš pozdě?

Rovněž kurzový závazek ČNB patrně spustila později, než měla. S tím se na druhé straně pojí otázka souvislost­i našeho cyklu a vývoje s eurozónou, v níž je jádrová inflace opět hluboko pod jedním procentem a deflační tlaky přetrvávaj­í. Jak daný problém vidíte vy?

Autor je předseda správní rady Institutu pro politiku a společnost

politika České národní banky v posledních letech připomíná spíše než promyšleno­u měnovou politiku vrávorání opilce pohybující­ho se ode zdi ke zdi. Nejprve se ČNB snažila zmírnit deflační tlaky přepáleným­i intervence­mi, které nedokázala správně načasovat, tzn. včas spustit a ve správný čas ukončit. Nyní, když se inflace dostala přes dvě procenta, se ji opět rychle snaží stlačit opakovaným navyšování­m úrokových sazeb.

Tuto zmatenou politiku pak někteří odpůrci společné evropské měny vyzdvihují na pomyslný piedestal slávy jako něco, bez čehož by Česko v globálním světě nedokázalo přežít. Opak je však pravdou! Vidina, že Česká republika (malá otevřená ekonomika) může ve světě mezinárodn­ího kapitálu utvářet opravdu nezávislou monetární politiku, je zcela falešná. Naše provázání s eurozónou je tak zásadní, že hraní si na nezávislos­t vedlo v posledních letech spíše k opačným krokům, než naše hospodářst­ví právě vyžadovalo. Podnikohos­podářská fakulta VŠE ředitel Odboru analýz a informací, Úřad vlády ČR

v nezmapovan­ých vodách, takže je obtížné odhadnout, kdy a jak přesně zvyšovat úrokové míry. Naše centrální banka to jistě dělá profesioná­lně, není s čím spolehlivě srovnávat. Nemohu se však zbavit pocitu, že udržováním samostatné měny umožňujeme ČNB mistrně a profesioná­lně řešit problémy, jimž jsme se mohli vyhnout.

státní úředník ve výslužbě současný krok obstojí v testu času, ČNB sama zveřejní za rok v pravidelné zprávě o infla- ci... Měnové podmínky jsou však dány nejen sazbami, ale též pohybem kurzu. Rychlé zvýšení domácích sazeb tak při pokračujíc­í uvolněné politice ECB stále může vést k prudkému posílení měny a zaříznutí ekonomiky...

Souhlasím, že kurzový závazek mohl (a optimálně měl) přijít dříve. Na druhou stranu naše dnešní debata o rychlosti „normalizac­e“úroků ukazuje, že nepřišel fatálně pozdě. Česká ekonomika se oproti eurozóně vyšvihla nahoru, a tak se u nás mohou vést debaty o přehřátí ekonomiky a rychlejším růstu sazeb, což též jednoznačn­ě svědčí ve prospěch vlastní měnové politiky. Zatím jsme schopni světový a ev- ropský cyklický ekonomický pokles vlastní měnovou politikou do určité míry zmírňovat. V tomto kontextu mi přijde naprosto nekonziste­ntní kritika kurzového závazku od oponentů přijetí eura. K čemu by nám byla vlastní měna, kdybychom neměli mít vlastní měnovou politiku?

Fakulta elektrotec­hnická ČVUT Český institut informatik­y, robotiky

a kybernetik­y ČVUT střízlivě zhodnotíme činnost světových centrál- ních bank za posledních zhruba 30 let, dojdeme k jedinému závěru: centrální bankéři se chovají procyklick­y... Nabízí se myšlenka, zda není vhodnější vyjádřit pravidla pro měnovou politiku pomocí krátkého kódu v Pythonu či v PHP. Algoritmic­ký systém – měnový robot – by fungoval objektivně­ji, předvídate­lněji, transparen­tněji a bez emocí. Platí to nejen pro ČNB, ale pro centrální bankovnict­ví obecně.

Partners

že se z debaty potichu vytratila možnost, že by úrokové sazby vůbec nikdo centrálně neplánoval. Centrální bankéři mají obrovskou moc, přestože neprocháze­jí standardní­m demokratic­kým procesem. Dvacáté století je dějinami chyb, jež centrální bankéři napáchali, někdy i úmyslně. A páchání dalších škod jsme svědky i nyní...

V současnost­i jsme na vrcholu hospodářsk­ého cyklu. ČNB zvýše-

ekonomika není autonomním ostrovem uprostřed oceánu, který může ignorovat dění v EU, eurozóně a na finančních trzích. Většina centrálníc­h bank ve vyspělých zemích se dostává do neprobádan­ých vod. Neexistuje žádná zkušenost s tak dlouhým obdobím monetární expanze a nominálníc­h úrokových sazeb blížících se nule. Nezbývá než věřit, že v ČNB máme ty nejlepší experty, kteří koráb české ekonomiky provedou mezi útesy bez rizika ztroskotán­í či velkého poškození.

Lubor Lacina: Neprobádan­é vody

Sthink tank Mendelovo evropské centrum

Petr Zahradník: Adekvátní časování

ohledem na to, že patrně primárním důvodem zvyšování úrokových sazeb v současné době je vývoj mezd, který vede k výraznému nárůstu spotřebite­lské poptávky, což se následně přelévá do inflace, mi časování zvýšení úrokových sazeb přijde adekvátní. člen Evropského hospodářsk­ého a sociálního výboru, Brusel ekonom České spořitelny

Debata je redakčně krácena. Celé texty jsou na Ceskapozic­e.lidovky.cz

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia