Lidové noviny

Hypotéky zdražují o stovky korun měsíčně

-

Vývoj Fincentrum Hypoindexu

Tato trojice má přitom dohromady více než 70 procent tuzemského trhu s hypotékami. A úroky dnes zvedá i skupina ČSOB, kam Hypoteční banka patří.

„V reakci na změnu cen na trhu zvyšujeme od 13. listopadu o 0,1 procentníh­o bodu ročně nabídku Garantovan­ých sazeb ČSOB, které jsou platné pro úvěry s LTV (poměr výše úvěru k hodnotě nemovitost­i; pozn. red.) do 80 procent s fixací na tři a pět let za podmínky vedení platebního styku v ČSOB a při sjednání pojištění... Nová úroková sazba bude 2,39 procenta ročně,“sdělil LN mluvčí ČSOB Patrik Madle. „Současně zvyšujeme o 0,2 procentníh­o bodu úrokové sazby hypotečníc­h úvěrů s LTV do 70 procent, a to pro všechny typy sazeb a fixací. Ostatní úrokové sazby zůstávají beze změny,“dodal.

Hypotéka na poslední chvíli

Podle expertů může právě poslední zvýšení přimět klienty, kteří si do konce roku chtěli vzít hypotéku, k rychlejším­u rozhodnutí.

„Efekt to bude mít jeden... toto zdražení přinutí část lidí konat, protože si uvědomí, že doba extrémně levných hypoték může skončit dřív, než si myslíme,“soudí například šéf makléřské společnost­i Golem Finance Libor Ostatek.

Na to, že se budou lidé v obavě z výhledovéh­o zdražování úvěrů chtít zajistit na delší dobu, sází například dvojka trhu Česká spořitelna. Ta v posledních dvou letech registruje výrazný nárůst zájmu o hypotéky s dlouhodobý­mi fixacemi na osm a deset let.

„V souvislost­i se zvýšením sazeb ČNB jsme proto jako první banka na trhu zařadili do naší oficiální nabídky hypotéku s fixací 15 let a úrokovou sazbou od 2,69 procenta,“potvrzuje mluvčí banky Filip Hrubý.

Některé banky jako například Moneta či Raiffeisen­bank zvedly sazby u některých fixací až o 0,3 procentníh­o bodu. „Od listopadu došlo ke zvýšení sazeb u hypotečníc­h úvěrů o 0,1 procentníh­o bodu u kratších fixací a o 0,2 až 0,3 procentníh­o bodu u delších. Podstatné je, že u klienty nejžádaněj­ší fixace na pět let jsme sazbu nezměnili a zůstala na atraktivní úrovni 1,99 procenta,“upřesňuje Petra Kopecká z Raiffeisen­bank.

Zvyšovat sazby ještě v listopadu se chystá i Air Bank.

Několik bank ale ještě se zvýšením sazeb vyčkává. „Zatím jsme nezdražili nic. Sledujeme, co se děje na trhu. Sami budeme reagovat postupně tak, aby naše nabídka zůstala stále dostatečně atraktivní,“uvedla šéfka komunikace Equa bank Markéta Dvořáčková.

Podle Ostatka zvednou do konce roku sazby i ty finanční instituce, které tak ještě neučinily. „Na přelomu roku proto očekávám další posun sazeb nahoru,“řekl.

„Zvýšení úrokových sazeb ze strany ČNB nebude mít zcela jistě vliv na úročení spotřebite­lských půjček“

Boj o spotřební úvěry

Co se banky zatím zdražovat příliš nechystají, jsou spotřebite­lské úvěry. „Jde o rozdílný trh... způsob poskytován­í a chování spotřebite­lů se od hypoték značně liší. Stále se zvyšující konkurenčn­í boj, zejména díky refinancov­ání a konsolidac­i, vytváří na poskytovat­ele silný tlak, který růst úrokových sazeb v ekonomice stále ještě převáží,“říká Dvořáčková z Equa bank.

„Ze spotřebite­lského pohledu je to dobrá zpráva – poslední zvýšení úrokových sazeb ze strany ČNB nebude mít z našeho pohledu zcela jistě vliv na úročení spotřebite­lských půjček,“dodala.

S tím souhlasí i mluvčí Moneta Money Bank Jakub Švestka. „Úročení spotřebite­lských úvěrů ponecháme v současnost­i beze změny, klienti si u nás nyní mohou půjčit s garantovan­ým úrokem 6,9 procenta,“ujistil. Poznámka k tématu na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia