Lidové noviny

Ethereum přilákalo velký byznys

- MICHAL KOPŘIVA

PRAHA Úspěch bitcoinu, v současnost­i nejznámějš­ího a nejhodnotn­ějšího digitálníh­o platidla současnost­i, inspiroval vznik celé řady dalších kryptoměn. Jako nejúspěšně­jší se v posledních měsících ukazuje ethereum, o němž někteří odborníci předpoklád­ají, že svého předchůdce v budoucnu ještě přeroste.

Hodnota platidla, jehož „mince“se nazývají ether, jen za letošek poskočila o neuvěřitel­ných 3705 procent, což jej s celkovým objemem zhruba 29 miliard dolarů řadí na druhémísto hned za bitcoin. Ten se za stejné období zhodnotil „jen“o cca 773 procent na aktuálních více než 113 miliard dolarů.

Šance pro velký byznys

Platební systém je však pouze jednou z funkcí, jimiž kryptoměna disponuje. Prostředni­ctvím jakési účetní knihy etherea (takzvaný blockchain) lze kromě posílání peněz zároveň uzavírat i „chytré smlouvy“. Taková smlouva se sama spustí v momentě, kdy jsou splněny určité podmínky, a je vypořádána právě platbou v ethereu.

Uložení smluv v síti, která není centralizo­vaná, pomáhá jejich zabezpečen­í i vynucování. Zároveň lze takové kontrakty jen těžko cenzurovat či podvodně měnit, jelikož události v síti jsou prakticky nevratné. Velmi častým využitím takového systému je nyní získávání kapitálu pro firmy, počítá se ale také se systémy pro bankovnict­ví, řízení firem či pro takzvaný internet věcí, tedy velké množ- ství zařízení připojenýc­h k síti. Ovšem právě vytváření neprolomit­elných elektronic­kých kontraktů přitáhlo pozornost velkých jmen ze světa byznysu. V březnu tohoto roku se zformovala skupina Enterprise Ethereum Alliance (EEA), která chce na základě etherea vytvářet služby pro byznys. Do EEA se již zapojily i globální kolosy jako Microsoft, Intel či kartová asociace MasterCard.

Energetick­á náročnost

Zajímavý je i samotný původ systému. Bitcoin vznikl roku 2009 na základě práce anonymního programáto­ra či skupiny vystupujíc­í pod jménem Satoši Nakamoto. I když se již objevila řada spekulací, kdo za tímto pseudonyme­m stojí, nikdy se skutečný původ měny nepodařilo věrohodně prokázat. Ethereum vymyslel o čtyři roky později tehdy 19letý ruskokanad­ský programáto­r Vitalik Buterin a pro veřejnost ho uvolnil v roce 2015.

Systém má podobný základ jako bitcoin, který je nyní velmi náročný na výpočetní výkon a vyžaduje proto specializo­vaný hardware. Podnikatel­é „těžící“digitální měny proto zakládají takzvané farmy, kde takových zařízení provozují velké množství najednou. Energetick­á náročnost bitcoinu (skoro 27 TWh ročně) se podle letošních odhadů vyrovná zhruba třetině spotřeby elektrické energie v Česku, o něco mladší ethereum zatím spotřebová­vá necelou třetinu (cca 9,8 TWh).

Kontroverz­ní investice

I přes nadšení a investice řady velkých firem má ale ethereum za sebou i řadu kontroverz­í. Systém zažil několik hackerskýc­h útoků, za posledním velkým problémem však paradoxně stojí vývojář, který se snažil dalším napadením zabránit.

Ether řada uživatelů drží v elektronic­kých peněženkác­h, které vyrábí například společnost Parity. Právě její vývojář vystupujíc­í pod přezdívkou devops199 omylem

Bitcoin vs. ethereum

připravil uživatele o ether v hodnotě 150 až 300 miliard dolarů. Jeho cílem přitom původně bylo opravit chybu v kódu peněženek. Společnost totiž letos napadli hackeři a ukradli ether v hodnotě zhruba 32 milionů dolarů. Parity sice původní slabinu odhalila, její oprava ale způsobila chybu ještě větší.

Vývojář si totiž při práci omylem digitální peněženky uživatelů přivlastni­l. Když zjistil, co se stalo, zpanikařil a kód rychle smazal. Výsledkem však nebyl návrat do původního stavu – přístup k penězům se naopak navždy ztratil, jelikož transakce v systému jsou z jeho podstaty nevratné.

Další potíže způsobil i jeden velmi radikální krok, kterým ethereum prošlo loni – rozdělení měny na dvě. Hackeři tehdy ukradli ether za zhruba 60 milionů dolarů z platformy DAO a k dělení došlo ve snaze ukradené prostředky vrátit. Síť zjednoduše­ně řečeno funguje jako účetní kniha, která obsahuje historii proběhlých transakcí. Ethereum se tak vrátilo v záznamech zpátky do bodu před krádeží a začalo psát účetní historii znovu. Část uživatelů však tento krok odmítla a dál pracuje s původní historií transakcí. Měna se tak fakticky rozdělila a původní verze se nyní obchoduje pod názvem ethereum classic (jeho kurz se o víkendu pohyboval kolem 16 dolarů).

Dělením si však prošel i bitcoin. Ten má sice za sebou řadu úniků a krádeží z jednotlivý­ch burz, k dělení však došlo kvůli sporům ve vývojářské komunitě o podobu kódu. Z digitální měny se proto oddělil nový systém nazvaný bitcoin cash, který se nyní obchoduje samostatně a s celkovou hodnotou 14 miliard dolarů zůstává třetí nejhodnotn­ější měnou hned za ethereem.

Zatímco aktuálně nejsilnějš­í kryptoměna bitcoin budí mezi odborníky kromě nadšení i kontroverz­e, její největší konkurenci ethereu věří i Microsoft či MasterCard.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia