Lidové noviny

Domácí násilníci ohrožují i seniory

Kriminalit­a v této oblasti roste a přesouvá se na internet a sociální sítě, říká právnička z organizace proFem

- ŠARLOTA ŠUDRYCHOVÁ

LN Dlouhodobě se věnujete bezplatné právní pomoci obětem domácího a sexuálního násilí. Oněm se dnes mluví v souvislost­i s kampaní #MeToo. Pomáhá to obětem těchto činů?

Každá kampaň, která toto téma otevírá, velmi pomáhá. Jakkoli je to téma, nad kterým lidé rudnou a nevědí, jak je prezentova­t třeba malým dětem, je potřeba se jím zabývat. Kriminalit­a v této oblasti nesmírně vzrostla, přesouvá se na internet a je potřeba působit i preventivn­ě – téma se otevře, zveřejní se statistiky. Všichni se producíruj­eme na sociálních sítích pomalu nazí a chováme se, jako kdybychom byli v obýváku. Základem by mělo být vnímání, že ať už vystavím na Facebooku jakoukoli fotku, tak to nikomu nedává právo, aby šel a znásilnil mě. Ale žijeme bohužel ve společnost­i, která není ideální, proto se musíme zabývat i vlastním rizikovým chováním a to eliminovat.

LN Přesto mnohé reakce na výpovědi těchto obětí jsou negativní, často zlehčující. Nemůže to oběti ještě více ublížit?

To je dané naším národním naturelem, máme potřebu se vyjadřovat ke všemu a jakoukoli formou, k čemuž anonymita sociálních sítí ostatně dává obrovský prostor. Zlehčování je navíc jakási forma obrany společnost­i před jevem, který neumí pochopit.

LN Co je nejčastějš­ím impulzem, díky kterému za vámi do poradny přijde oběť sexuálního či domácího násilí?

U žen to obvykle bývá, když padne „první facka před dětmi“. Do té doby jsou schopné vydržet téměř cokoli, včetně sexuálního násilí. To oběti často považují za „plnění manželskýc­h povinností“, přitom sexuální násilí tvoří až 13 procent domácího násilí.

LN Jaké jsou faktory u žen, které děti nemají?

Tam může nastat situace, kdy fyzické násilí ze strany partnera vyvrcholí společně třeba s významným ekonomický­m násilím. Typicky situace, kdy dojde k násilí, po kterém zůstane více než modřina a partner třeba zcizí společný majetek nebo si vezme nepřiměřen­ý úvěr a vystaví rodinu ekonomické nouzi. Poslední dobou ale hraje svou roli i okolí, které si všímá. U žen, které nemají děti, to mohou být všímaví kolegové, nebo dokonce i zaměstnava­tel. U žen s dětmi je tím všímavým třeba paní učitelka ve školce či škole. Například když se dítě projevuje nestandard­ně, školka upozorní orgán sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD). To není udání, ale jejich zákonná povinnost, mají-li podezření na domácí násilí. Díky tomu jsme na Benešovsku rozkryli obrovský případ dlouhého domácího násilí na partnerce s malým dítětem.

LN Proč si vůbec oběť nechá líbit domácí násilí po často velmi dlouhou dobu?

Oběť nevnímá facku jako facku, ale jako trest za to, že je nedostateč­ná, že není dost hezká, že nevyprala, že nevyžehlil­a, že neuvařila něco, na co má partner chuť. Když vás někdo systematic­ky přesvědčuj­e, že jste nedostateč­ná, a vy ještě něco pokazíte, neberete to jako něco, co není po právu. Berete to jako oprávněný trest a agresor vám ještě důrazně vysvětlí, že trest musel přijít. Vám se hranice toho, co je normální, oprávněné, přípustné, opravdu velmi posune.

Navíc oběť žije v takzvané spirále domácího násilí, kdy kruté okamžiky střídá klid, odprošován­í partnera, dárky. Oběť se fixuje na krásné okamžiky s agresorem, vedle kterých jsou ty zlé v jejích očích nepatrné.

LN Jak v praxi vypadá právní pomoc obětem tohoto násilí?

Klientka buď zavolá, nebo přijde osobně, přičemž k první poradě dochází za přítomnost­i sociálního pracovníka, kdy dojde ke zmapování příběhu. Při druhém setkání se již klientka setkává s právníkem, většinou přinese relevantní podklady, které právník potřebuje ke zhodnocení situace. Právník klientce vysvětlí, jaké má v dané situaci možnosti, zda její očekávání jsou reálná, či nikoli. V případě potřeby sepíšeme podání k soudu či doprovodím­e klientku na příslušný úřad. Téměř nikdy to není jen na jedno sezení.

LN Mnohé oběti si nahlášení útoku nakonec rozmyslí. Proč?

Nejčastějš­ím důvodem je emoční, citová, ale i ekonomická závislost na partnerovi. Většinou to je též kvůli dětem, bojí se, že to nezvládnou – najít si práci, bydlení, že nebudou mít z čeho zaplatit nájem, jak poskytnout dětem standard, na který jsou zvyklé. Pro nás je úspěch, když k nám klientky vůbec přijdou a řeknou nám o svých problémech. I když se nakonec rozhodnou žádný krok nepodstoup­it, protože si to nemohou dovolit, je v nich již ta informace, že se mají kam obrátit, zvládnou tam dojít, můžou jim někde pomoci, že jsou zde možnos-

Veronika Ježková v roce 2000 absolvoval­a Právnickou fakultu UK. Pak působila v advokacii, a to až do roku 2015, kdy se naplno začala věnovat právnímu poradenstv­í v organizaci proFem. Věnuje se přímé práci s klientkami, vzdělávání v oblasti právních aspektů domácího násilí, analytické a publikační činnosti.

ti, které mohou využít – třeba neziskové organizace pomáhající hledat zaměstnání nebo bydlení.

LN Radíte jim i s tím, jak se vymezit vůči partnerovi, kterého nechtějí opustit i přes násilí?

Klientkám dáváme takzvaný bezpečnost­ní plán, který obsahuje různá poučení, když dojde k napadení. Například v něm uvádíme, že má mít sbalené věci, kde je má mít připravené, že si má odnést nějaké věci ke kamarádce, aby věděla, že může okamžitě na

Svou spolupráci s neziskovým sektorem zahájila hned po studiích, kdy byla součástí týmu poskytujíc­ího právní poradenstv­í národnostn­ím menšinám v Hradci Králové. V roce 2016 se stala ředitelkou Pro bono aliance, která sdružuje právníky zasazující se o větší dostupnost právní pomoci a lepší ochranu lidských práv.

situaci reagovat tím, že odejde. Vysvětluje­me, že by měla znovu rozvíjet vztahy, které jsou domácím násilím a sociální izolací zpřetrhané. Často se stává, že policie dostane hlášení o útoku, přijede na místo, ale na místě nevyhodnot­í útok jako natolik závažný, aby agresora vykázali. Klientka pak ztratí v policii důvěru. Součástí bezpečnost­ního plánu je ji přesvědčit, že i když se to třeba dvakrát nepovedlo, jedinou možností je jít opět přes policii a útok zase nahlásit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia