Lidové noviny

Dvě výhry. Co ukázaly?

- DAUHÁ JAN PALIČKA

Ve středu fotbalová reprezenta­ce v Dauhá porazila Island 2:1, v sobotu domácí Katar 1:0. Vítěznou sérii natáhla už na čtyři zápasy.

(od našeho zpravodaje) Jaké poznatky si po těsných výhrách nad Islandem a Katarem z Dauhá veze Jarolímova družina?

1

Výsledky u Perského zálivu byly lepší než předvedená hra. Klame hlavně sobotní skóre 1:0 s Katarem. Domácí byli dynamičtěj­ší, techničtěj­ší, měli tři šance. „Hráli jako katarská Barcelona. Z nás lilo, zatímco oni snad nebyli ani zpocení,“divil se obránce Vladimír Coufal. Trenér Karel Jarolím v jednu chvíli málem naštvaně kopnul do lahve s vodou, jak mu vadily nepřesnost­i. Na závěr se však pousmál: „Zkušeností jsme nasbírali dost.“

2

Sedm zápasů, šest výher, pět gólů. Pohotový záložník z Udine přináší reprezenta­ci štěstí. Jeho gól porazil i Katar. „Tonda by se měl vypracovat k tomu, že se stane jedním z tahounů,“řekl Jarolím. A tahoun by měl mluvit s novináři, ne je uraženě obcházet.

3 Urvané výhry Faktor Barák Skvělá šňůra

Jen dvakrát za posledních deset se podařilo Česku vyhrát čtyřikrát za sebou. Vítězný počin z konce roku 2017 se cení. „Škoda, že taková série nepřišla loni na úvod kvalifikac­e,“litoval kouč. Tehdy šlo o mistrovstv­í světa, teď jen o dobrý pocit.

4 Simič je Čech

Mladý stoper si mohl vy- brat ze čtyř národností, které bude reprezento­vat. Po sobotní premiéře Stefan Simič dojatě pronesl: „To je nejvíc, co mě zatím v kariéře potkalo.“Simič zabojuje o místo ve stoperské dvo- jici. S kým? Kalas, Suchý, Brabec.

5 Smutný výlet

Jen brankář Koubek nehrál v Kataru ani minutu. Přednost do- stali kolegové Vaclík s Pavlenkou. Znamená to něco víc v boji o brankářsko­u jedničku?

6 Konec testování

V příští fází už národní tým zkoušet nebude: „Je potřeba mužstvo stabilizov­at.“Nováčci z ligy Falta, Hrubý, Coufal nebo Houska reprezenta­ční úrovně nedosahují. Ani útočník Kliment z Kodaně.

7 Hledá se lídr

No jo, ale kde ho najít? Čím dál víc se potvrzuje, že lídrem bude muset být tým jako takový. Ale může to stačit na nejlepší?

8 Exotika pokračuje

V březnu se národní tým vydá na přípravný turnaj ještě dál. V Číně bude čekat místní reprezenta­ce, Uruguay a Wales. „Ta nevšední konfrontac­e se nám může hodit,“myslí si Jarolím. Kéž by měl pravdu.

9 Přáteláky mizí

Dá se dodat, že naštěstí. Po čínském turné následují už pouze ostré zápasy. Novinkou bude Liga národů, kterou vystřídá tradiční kvalifikac­e o Euro 2020.

10 Sen o velkém šampionátu

Poznali katarský luxus, pohostinno­st, silniční zácpy i výheň. Vrátí se tam Češi za pět let, až vypukne mistrovstv­í světa? „Bylo by to nádherné,“zasnil se brankář Tomáš Vaclík. Naděje velká není, ale žije. Je potřeba mužstvo v plné parádě, čili se Schickem, Krejčím, Dočkalem, Kadeřábkem, Daridou nebo Gebre Selassiem, kteří v Kataru chyběli.

 ?? Jedinou branku utkání s Katarem vstřelil v 15. minutě po rohovém kopu Antonín Barák. FOTO ČTK ?? Radost z výhry.
Jedinou branku utkání s Katarem vstřelil v 15. minutě po rohovém kopu Antonín Barák. FOTO ČTK Radost z výhry.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia