Lidové noviny

Poslední kapitola skvělé sezony

Turnaj mistrů

- DAVID MRZENA

PRAHA Před vrcholem letošní tenisové sezony se skloňují vlastně jen dvě jména – Roger Federer a Rafael Nadal. Vládci tenisových kurtů, kteří si smírně rozdělili kvartet grandslamo­vých titulů a pohodlně okupují čelo světového žebříčku, patří mezi nejvýrazně­jší tváře zápolení v nablýskané londýnské O Areně.

Tradiční účastníci Tomáš Berdych, loňský vítěz Andy Murray, Novak Djokovič, Stan Wawrinka nebo Kei Nišikori chybí vinou zranění nebo se nekvalifik­ovali.

„Mám za sebou skvělou sezonu,a na kurtu nechám vše,“líčí 31letý Nadal. Bez ohledu na vý- sledek v Londýně má už nyní jistotu, že počtvrté přezimuje v čele tenisového rankingu.

Šestnáctin­ásobný grandslamo­vý vítěz si zahrál finále Australian Open, pak získal nejcennějš­í tituly v Paříži (na Rolland Garros zažil jubilejní, desátou oslavu) a na US Open. Navíc v New Yorku se po nádherně řežbě s Federerem vrátil do čela žebříčku. Od té doby už ho nikdo z trůnu nesesadil.

Třináct kvalifikac­í, osm účastí

Neúnavný Nadal letos odehrál 77 zápasů. Jeho rival Federer si naordinova­l 53 startů, vynechal antukové Roland Garros, nepřihlási­l se ani na prestižní podnik do Paříže, který Nadal musel před týdnem vzdát kvůli bolavému koleni.

„Necítím se na to, abych zvládl další tři zápasy ve třech dnech,“pronesl před čtvrtfinál­e. „Udělám maximum, abych v Londýně nastoupil. Ale zároveň nejde jen o

Včerejší výsledky: Federer (2-Švýc.) – Sock (8-USA) 6:4, 7:6

Utkání Zverev–Čilič skončilo až po uzávěrce tohoto vydání novin (výsledek na Lidovky.cz)

Dnešní program: Dnes v 15.00 Thiem–Dimitrov Dnes ve 21.00 Nadal–Goffin

Londýn, jde o dlouhodobý výhled,“doplnil.

Právě nabitý program, který Španěl pravidelně mívá, může být jedním z důvodů, proč vrchol sezony zatím neovládl. V závěru roku ho často zklamalo jeho tak křehké tělo.

Do karet mu nehraje ani uzavřená hala, rychlý kurt a pozdní termín. O tom svědčí i statistika – Nadal se na Turnaj mistrů kva- lifikoval třináctkrá­t, dnes si ale připíše teprve osmou účast. „Snad je to dobré. Udělal jsem všechno, co jsem potřeboval, abych byl připraven,“řekl „Rafa“.

Nadal pouť za vysněným titulem začne dnes soubojem s Davidem Goffinem. Ve skupině Peta Samprase narazí také na Grigora Dimitrova a Dominica Thiema, jenž je odborníky považován za Nadalova nástupce. Dohromady s nimi má Nadal výrazně pozitivní bilanci sedmnácti výher a jen tří porážek.

Kromě Dimitrova prožijí debut na závěrečném turnaji sezony i Alexander Zverev a Jack Sock, již byli nalosováni do skupiny Borise Beckera k Federerovi a Marinu Čiličovi.

„Jen hrát Turnaj mistrů už je jako získat titul,“svěřil se dvacetilet­ý Zverev, třetí muž žebříčku. „A doufám, že to není naposledy a že vyhraju co nejvíce zápasů. Mám za sebou skvělý rok,“do- dal. Mezi zelenáči jména Nadal a Federer ční. Odborníci oba tenisové velikány pochopitel­ně skloňují nejčastěji také v souvislost­i s případným finále prestižníh­o turnaje.

Švýcar se pyšní šesti trofejemi z listopadov­ého ATP Finals, tu poslední získal v roce 2011. Navíc duo z čela světového žebříčku se letos střetlo čtyřikrát, vždy odešel jako vítěz Federer.

„Celá naše rivalita ze mě udělala lepšího tenistu,“pronesl Švýcar po turnaji v Šanghaji. Roger Federer má stále ve vzájemných soubojích s Nadalem zápornou bilanci 15:23. Naposledy se pětkrát oba tenisté v jedné sezoně střetli v roce 2007. Nyní k tomu mohou mít opět blízko.

V Londýně se už dnes začne psát poslední kapitola fantastick­é sezony Rafaela Nadala – vyzve Belgičana Davida Goffina.

Bylo by symbolické ozdobit rok finálovou bitvou s největším rivalem.

Poosmé si zahraje slavný Turnaj mistrů. Nikdy ho nevyhrál. Nyní má tenista Rafael Nadal obrovskou šanci, aby to změnil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia