Lidové noviny

Marc Márquez je počtvrté šampionem MotoGP

- VALENCIE

Španělský motocyklov­ý závodník Marc Márquez je počtvrté mistrem světa MotoGP. V závěrečné Velké ceně Valencie včera stačilo jezdci Hondy třetí místo, jeho jediný zbývající rival Andrea Dovizioso z Itálie závod nedokončil.

Poslední Grand Prix sezony vyhrál Márquezův týmový kolega a krajan Dani Pedrosa před nováčkem Johannem Zarcem z Francie, Karel Abraham získal dva body za 14. místo.

Čtyřiadvac­etiletý Márquez obhájil loňský titul a stal se mistrem světa počtvrté v pěti letech, které v MotoGP jezdí. Čtyřnásobn­ým šampionem v královské třídě je jako nejmladší jezdec v historii. Márquez má také další dva tituly ze slabších tříd do 125 ccm a Moto2. Od roku 2010 zakončil bez prvenství v šampionátu pouze dvě sezony.

Ve Velké ceně Valencie fanouškům favorizova­ného Španěla zatrnulo pouze sedm kol před koncem, kdy se jen tak tak vyhnul pádu. O kolo dál nicméně skončil závod po výjezdu do kačírku pro Doviziosa a Márquez už dojížděl jako jistý šampion.

„Je to úžasný pocit. Během závodu jsem se snažil udržet klid a kontrolova­t průběh,“uvedl Márquez. Předsevzet­í jet na jistotu mu ale nevydrželo. „V jeden okamžik jsem si ale řekl, že je čas na to šlápnout, protože jsem se cítil opravdu dobře. V zatáčce jsem ale ztratil při brzdění koncentrac­i a brzdil jsem moc pozdě... Bylo to prostě v Márquezově stylu až do konce,“smál se španělský jezdec, jenž je svými úniky z ošemetných situací pověstný.

V Moto3 vyhrál Jorge Martín

V konečném pořadí nasbíral Márquez o 37 bodů víc než jezdec Ducati Dovizioso, jenž se stal vicemistre­m světa MotoGP poprvé v kariéře. Třetí místo obsadil Španěl Maverick Viňales na yamaze.

Sedmadvace­tiletý Abraham, jenž se do MS silničních motocyklů vrátil po sezoně v superbicíc­h, byl se ziskem 32 bodů dvacátý.

Druhý český pravidelný účastník šampionátu Jakub Kornfeil zakončil svoji nejhorší sezonu 18. místem. Závod Moto3 vyhrál domácí Jorge Martín. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia