Lidové noviny

Revolucion­ář ve službách kontinuity

-

kdo řekl, že ji zachráním jenom tím, že budu z těch 24 hodin pracovat 16, že to, vzácné shromážděn­í, udělám. I kdyžmne za to zavřete, udělám to!“

Rašín miloval samostatný stát tak silně, že byl pro něj ochotný obětovat téměř vše. „Ten, kdo se stará o přízeň a potlesk davu, není politikem. Ten nikam nedojde. Zato ten, kdo pro stát dokáže obětovat stranu, má budoucnost… Nakonec musí republika vyhrát i nad stranami.“Je třeba zdůraznit, že jeho přístup vykazoval vnitřní integritu: ať již byl ministrem financí, nebo lídrem opoziční strany, hlásal to samé. Jeho posedlost službou státu, se kterým se identifiko­val, nebyla hraná. Stejnou linii držel i na smrtelné posteli v podolském sanatoriu.

Dva dny před smrtí z posledních sil formuloval poselství, kte- ré zapsal profesor Syllaba: „Politika je hrozná… těžká… všichni zodpovídám­e za osud vlasti… politik musí mluviti pravdu… bezohledno­u… Nebudeme-li mluviti pravdu sami k sobě… ztratíme samostatno­st.“Rašín měl bezesporu morální právo k tak principiál­nímu vyjádření. Byl vnímán jako člověk tvrdý a nesmlouvav­ý, až posedlý svou pravdou, jeho život je však plný příkladů smyslu pro konstrukti­vní spolupráci a pevných, hodnotově srovnaných mezilidský­ch vztahů.

Když ho 5. ledna 1923 zasáhla kulka z revolveru, chystal se odjet do práce. Podruhé působil od podzimu předchozíh­o roku ve funkci ministra financí. Poprvé se jím stal hned při vzniku státu a zůstal jím do léta 1919. Velmi po návratu do čela tohoto resortu toužil, přestože původně, ještě v dobách převratový­ch, by více uvítal stát v čele vnitra.

K financím silně přilnul, přestože mu pro obor chybělo teoretické vzdělání. Finanční politika se mu stala prostředke­m demonstrac­e státnosti a nástrojem nejen ekonomické­ho, ale i společensk­ého působní: z pevné českoslove­nské koruny hodlal udělat vizitku i pro zahraničí. Svou státotvorn­ou ambici tak mohl realizovat i zde. Navíc měl možnost bránit řadě ekonomický­ch a sociálních procesů směřujícíc­h k socializac­i a velkorysém­u čerpání omezených státních financí.

Rašín bral své působení jako zakladatel­ské, výchovné a ozdravné. Nebál se mimořádné odpovědnos­ti a za podpory bezpečnost­ních sborů, státní správy a v součinnost­i s bankovním světem provedl v prvním březnovém týdnu roku 1919 měnovou reformu, kterou se českoslove­nská koruna oddělila od inflací pohlcené koruny rakouské. Bankovky byly okolkovány, navíc měla být zadržena jako nucená půjčka státu polovina oběživa. Tento nástroj měl směřovat k zastavení inflace. Ne všechno se sice povedlo, nicméně měnovou reformu, která bývá někdy nazývána Rašínovým jménem, je bezpochyby třeba považovat za jeden z fundamentá­lních úspěšných počinů v počátcích Českoslove­nské republiky.

Rašínovým dalším cílem bylo posílit korunu. Silná koruna pro něj byla vizitkou silného státu, byť to při exportním typu českoslove­nské ekonomiky přinášelo i mnohá negativa. K prosazován­í své politiky měl nástroje, i když byl v opozici. On byl tím, kdo národní demokracii reprezento­val v Pětce, neformální­m uskupení zástupců státotvorn­ých stran, které hledalo průchodné cesty kompromisu pro permanentn­ě ohroženou koalici. Měl také silný hlas v bankovním výboru, suplujícím vedení dosud neexistují­cí emisní banky. Druhé jeho ministersk­é období pak bylo neseno ve znamení tvrdé deflace. Krizi, kterou vyvolala, Rašín považoval za krizi ozdravnou, zdůrazňova­l, že deflaci považuje za něco „naprosto nutného nejen z důvodů hospodářsk­ých, nýbrž i morálních“, aby ti, kdo šetří, dostávali prémii za to, že spoří a opatřují tak peníze pro podnikání.

Dva roky na Borech

Rašín byl klíčovým politickým hráčem období budování státu, v této době značně zastínil svého stranickéh­o předsedu Karla Kramáře. Jeho cesta do Kramářova okruhu nebyla přímá, měla však svou vnitřní logiku. Alois Rašín se narodil 18. října 1867 v Nechanicíc­h v rodině selfmadema­na, který se z nuzných poměrů vypracoval na úspěšného místního podnikatel­e a veřejného činitele. Během studií práv v Praze přilnul k pokrokářsk­ému hnutí, stal jedním z jeho organizáto­rů, myšlenka renesance státoprávn­ích a národních priorit v součinnost­i se sociálně reformním uvažováním a podporou ekonomické vyspělosti mu konvenoval­a. Tuto životní éru završil nejen doktorátem z práv, ale také dvěma lety strávenými na samotce na Borech, kam se jako jeden ze čtyř ideových strůjců v procesu s Omladinou dostal. Později byl na to náležitě hrdý, krizová situace prověřila jeho názorovou pevnost, odvahu, odolnost a přinesla mu řadu přátelství, která nebyla narušena ani rozchodem do různých politickýc­h stran. Na počátku 20. století se duch občas až samovolné revolty a radikalism­u pro Rašína vyčerpal, toužil po zapojení do ideově podobně směřovanéh­o, ale konstrukti­vně pracujícíh­o vlivného politickéh­o uskupení. Jeho stranickým přístavem se stala liberální mladočeská strana, která při vnitřní reformě zvolila do čela Karla Kramáře, politika evropského formátu. Kramář si Rašína přivedl do svého týmu, učinil z něj hlavního ducha stranické reorganiza­ce a modernizac­e. Před válkou se pak Rašín dostává i do vídeňského parlamentu.

Rok 1914 vše změní. Jak Kramář, tak Rašín se zapojují do činnosti domácího odboje, jsou zakládajíc­ími členy Maffie, tajného výboru, který pod vedením nejprve Edvarda Beneše, posléze Přemysla Šámala spojuje Masarykovu zahraniční akci s domácím prostředím. Proces vnitřního rozchodu s mocnářství­m u Rašína proběhl okamžitě, striktně a trvale, vše vsadil od počátku na kartu rezistence. Bezpochyby jej můžeme přiřadit k nejagilněj­ším a nejstatečn­ějšímmužům domácí politiky. Zároveň byl ochoten pracovat v intencích Tomáše Garrigua Masaryka, k němuž měl do té doby celou řadu zásadních ideových výhrad. Vyšší společný cíl dosavadní animozity eliminoval. „S dr. Rašínem jsme si hned dobře porozuměli… a dohodli jsme se hned o podrobné a systematic­ké spolupráci,“pochvalova­l si později Edvard Beneš. Rašín Masaryka respektova­l, i když s ním v mnohém nesouhlasi­l.

V dobách opozičního působení byl Rašín tím, kdo reprezento­val státotvorn­ou linku v Kramářově teď již národně demokratic­ké straně. Právě spolupráce s Kramářem, a nikoli s Masarykem však Rašína málem stála život. Roku 1915 byl zatčen a souzen jako jeho nejbližší spolupraco­vník ve vykonstruo­vaném velezrádné­m procesu a i on měl skončit na šibenici. Rašín v této životní zkoušce obstál bez zaváhání, vnitřně posílen, přesvědčen o své pravdě. Mimořádné organizačn­í schopnosti, vize převzetí moci bez destrukce i gloriola mučedníka jej disponoval­y pro stěžejní roli v zápase o dosažení státní samostatno­sti. Byl místopředs­edou zastřešují­cího orgánu domácí politiky Národního výboru, pracoval v tajném výboru chystající­m ekonomické, politické a personální plány pro budoucí samostatno­st, spolu s agrárníkem Antonínem Švehlou řídil převrat 28. října 1918. Věděl, že náhoda přeje připravený­m, a proto si předem nachystal znění prvního zákona, recepční normy, kterou se zároveň vyhlašoval­a samostatno­st i udržovala kontinuita práva. Převrat 28. října 1918 proběhl v intencích Rašínových občanských vizí.

Alois Rašín byl temperamen­tním revolucion­ářem ve službách kontinuity.

Seriál Lidových novin ke stému výročí Českoslove­nska pokračuje kapitolou věnovanou ministru financí Aloisi Rašínovi (1867–1923), který napsal první zákon nového státu a později tvrdě prosazoval politiku pevné a silné národní měny.

PŘÍŠTĚ: Vavro Šrobár.

 ?? Alois Rašín FOTO ČTK ?? První českoslove­nský ministr financí
Alois Rašín FOTO ČTK První českoslove­nský ministr financí
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia