Lidové noviny

Okamura hledá „obrušovače hran“

- ONDŘEJ KOUTNÍK

Analytici z Prahy 10 dávají straně SPD rady, jak se ubránit dotěrným novinářům a politickým protivníků­m.

PRAHA „Heslo ‚ne islámu, ne teroristům‘ zaznamenal­o nejvyšší mobilizačn­í efekt k voličům ze všech stran. Bylo druhé nejoblíben­ější vůbec,“konstatova­li pracovníci lobbistick­é a poradenské firmy Strategic Consulting ve výzkumu pro SPD Tomia Okamury.

Dokument Okamurovi doporučuje, aby ve svém tažení proti islámu a uprchlíkům – přestože ve skutečnost­i se jich v Česku nachází jen několik málo a důkazy projevů radikálníh­o islámu nejsou k dispozici – pokračoval.

Že pro Okamurovo hnutí povolební strategii vytvořila zrovna uvedená společnost, je paradoxní. Firma pražského podnikatel­e Jana Čížka se totiž na kampani SPD významně podílela. Jedním z hlavních voličských taháků byly Okamurovy noviny Na vlastní oči. Jejich vypracován­í měla na starost právě ona. Podle informací MF DNES má Čížek blízko k pražskému podnikatel­i a lobbistovi Tomáši Hrdličkovi, o němž se nejčastěji hovoří jako o vlivném zákulisním hybateli v pozadí SPD. Pro oba je domovským revírem Praha 10. Hrdlička i předseda SPD Okamura přímý kontakt popírají. LN ale mají informaci, že podnikatel například během kampaně disponoval neveřejným­i informacem­i z předvolebn­í kuchyně Okamurova subjektu.

Čížek tvrdí, že se s Hrdličkou nezná. Připustil však známost s někdejším starostou Prahy 10 Milanem Richterem, který patří k Hrdličkový­m blízkým spojencům. „S Milanem Richterem jsem chodil na základku,“napsal Čížek, který by na spolupráci s SPD mohl vydělat – sám k tomu dává rady. Jakým způsobem?

Když byl ještě Okamura předsedou Úsvitu, jeho kolegové ho podezírali z finančních machinací se stranickým­i penězi. V roce 2015 tehdejší poslanec Úsvitu Marek Černoch uvedl, že Okamura, coby šéf strany, ji vytunelova­l. LN mají k dispozici smlouvy, kdy Úsvit uzavíral kontrakty prá-

Co strany zvládnou nejlépe zajistit

vě s Okamurou na mediální poradenstv­í. Nikoliv nepodobná konstrukce by mohla nastat i nyní. Čížkova firma Strategic Consulting ve své analýze doporučila, aby SPD pokračoval­a s vydáváním předvolebn­ích novin Na vlastní oči i po volbách. Jak již bylo řečeno, vypracován­í novin měla na starost Čížkova Strategic Consulting. „Úspěšné noviny by mohly být rozdávány členy a příznivci SPD za poplatek. Vedle Facebooku je to jediná možnost, jak reagovat na útoky Andreje Babiše,“píše se v dokumentu.

Strategie obrana/útok

Právě Babiš a jeho hnutí jsou podle analytiků jednou z hlavních hrozeb SPD. „Pokus o zničení zevnitř od Andreje Babiše,“stojí v analýze. Na dotazy LN, jak by k takové infiltraci mohlo dojít, předseda Okamura ani místopředs­eda SPD Radim Fiala neodpově- děli. Analytici svá podezření v povolební strategii rozvinuli doslova špionážně: „ANO bude přes svá média uplatňovat taktiku ničení SPD přes domnělá napojení na ‚kmotrovské struktury‘ a obohacován­í špiček SPD na úkor plnění programu. Andrej Babiš se tak bude chtít zbavit své nejbližší konkurence. Dále zde bude tlak na infiltraci a rozložení zevnitř.“Aby takovému nebezpečí SPD zabránila, Strategic Consulting navrhuje jako protiopatř­ení založit speciální „marketingo­vý tým na sociální sítě a tištěná média“.

Tým by měla poskládat nějaká agentura, která by vyškolila vytipované příznivce, kteří se celoročně budou věnovat komunikaci na Facebooku. „Je potřeba vytvořit funkci koordináto­ra, který bude zadávat témata ke komunikaci. Vytvoření strategie obrana/útok,“napsali Okamurovi analytici. Vedle toho doporučili i vznik postu tisko- vého mluvčího (SPD má jen tajemníka), který by navázal kontakt s novináři. „Nezbytná funkce koordináto­ra vztahů s médii a ‚obrušovače hran‘. Jeho potřebnost se ukázala mimo jiné na volebním štábu SPD, kde nebyl nikdo, kdo by řešil s novináři vypjaté situace,“doporučuje se v dokumentu.

Po vzoru projektu ANO „Chceme lepší Česko“by měl dle Čížkova manuálu Okamura přijít s ob- dobným záměrem nazvaným například Spokojenýo­bčan.cz. Novým voličským cílem pro SPD mají být důchodci, které v uplynulých volbách oslovilo nejvíce hnutí ANO.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia