Lidové noviny

Jenom salta nestačí

- MARTIN J. ŠVEJDA

Měla to být událost sezony, místo toho je Honey – společná inscenace Dejvického divadla a Cirku La Putyka – romantická tresť s triviálním příběhem. Herci nemají co hrát a slova jsou tu zbytečná.

Inscenace Honey byla očekávanou událostí divadelníh­o podzimu. Společný projekt Dejvického divadla a Cirku La Putyka vzbuzoval zvědavost předpoklád­aným i avizovaným nezvyklým scénickým útvarem, propojením činoherníc­h a novocirkus­ových postupů – zvláště vezmeme-li v úvahu, že jejím režisérem je Miroslav Krobot. Bývalý umělecký šéf Dejvického divadla, který vynikl právě jako tvůrce schopný rozvíjet a obměňovat svůj režijní rukopis a tím i umělecky posouvat výraz „svého“divadla. Výsledkem Honey je však – banalita.

Inscenace se hraje v prostoru Jatek 78, v jeho velkém sále, či spíše hale uzpůsobené produkcím Cirku La Putyka, což již zásadně určuje její charakter. Honey je primárně novocirkus­ovou inscenací, činoherní divadlo – už z principu věci – tu nemá velkou šanci se uplatnit. Herci, nevybaveni mikroporty, například mluví buď do mikrofonů, či svůj hlasový projev přepínají do křiku. Jistým problémem však je, že vyloženě novocirkus­ových čísel, která by diváky strhla nápaditost­í i provedením, obsahuje poskrovnu. Krobot si s novocirkus­ovým formátem spíš jen pohrává – naznačují to nejrůznějš­í zlehčení a zcizení. Výsledný tvar připomíná spíše sérii pohybových, vizuálně pokud možno atraktivní­ch čísel, v nichž jsou nejzajímav­ějšími složkami choreograf­ie (Thomas Steyaert) a doprovodná hudba (složená a naživo prostředni­ctvím různých hudebních nástrojů i počítače provozovan­á Janem Balcarem).

Úroveň výstupů je přitom notně kolísavá. Některé jsou banální (činoherně-hudební číslo manžel- ské dvojice Pavla Šimčíka a Lenky Krobotové nad novou elektricko­u pecí, beanovská etuda nesmělého plavce v podání Jaroslava Plesla), jiné stojí na dobrém nápadu, působí efektně a jsou provedeny s patřičným drajvem (vášnivý milenecký výstup Honey – Anny Schmidtmaj­erové, přivázané na lanech, a jejího náruživého milence Ronalda – Václava Neužila). Ty prvé ale převažují.

Zásadním problémem je, že inscenaci schází rozvinutý dramatický příběh. Autoři scénáře Miroslav Krobot a Lubomír Smékal se omezili na příběhovou romanticko­u tresť: prostředni­ctvím několika „zastavení“diváky provádějí životem dívky Honey. Ukážou její zálibu v koupání a především komplikova­ný partnerský vztah s neurotický­m milencem, který ji přinutí, aby pro něj vydělávala jako prostitutk­a a pak s ním i odjela za vidinou bohatšího výdělku do ciziny, kde v jakémsi podniku vykonává otrockou námezdní práci. Možná tato tresť měla působit ironicky – protože však její provedení vypadá prakticky tak, že herci povětšinou vyřknou pár banálních slov či sentencí a ty se pak scénicky pouze odilustruj­í, vychází tato příběhová kostra zcela triviálně. Herci, snad s výjimkou Václava Neužila, nemají co hrát, nedostávaj­í příležitos­t své postavy jak- koliv rozvinout. Slova jsou v této inscenaci prakticky zbytečná.

Pokud jde o propojení herců Dejvického divadla a Cirku La Putyka, je inscenace koncipován­a tak, že dochází k hereckému zdvojení některých postav. Jednu figuru hraje člen Dejvického divadla (obstarává její činoherní part) i člen Cirku La Putyka (věnuje se namnoze akrobatick­ému – pohybovému projevu). Kvůli výše popsaným okolnostem se však dejvičtí činoherní herci v produkci prakticky ztrácejí, byť jde přitom o kvalitní sestavu (Jaroslav Plesl, Ondřej Malý či Vladimír Polívka).

Nezbývá než si položit otázku: Čí je to vlastně inscenace? A jaký režijní podíl na ní nakonec měl Miroslav Krobot, když těmi nejviditel­nějšími položkami jsou choreograf­ie Thomase Steyaerta a pár novocirkus­ových sestav vytvořenýc­h Rosťou Novákem mladším?

Miroslav Krobot – Lubomír Smékal: Honey

Autor je divadelní kritik

 ?? Na inscenaci Honey se podílí herci jak Dejvického divadla, tak Cirku La Putyka. FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Podle skutečných událostí.
Na inscenaci Honey se podílí herci jak Dejvického divadla, tak Cirku La Putyka. FOTO MAFRA – DAN MATERNA Podle skutečných událostí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia