Lidové noviny

I nepříliš ambiciózní cíl je v ohrožení

Pařížská dohoda o klimatu neřeší problém globálního oteplování. Mělo by se více investovat do výzkumu a vývoje obnoviteln­ých zdrojů

-

Rozhodnutí prezidenta Trumpa odstoupit od Pařížské dohody o klimatu uspíšilo rezolutní odpověď ze strany dalších světových lídrů. Úsilí omezit nárůst teplot bude pokračovat i bez Spojených států. Úspěch těchto snah ale neohrožuje jen Trumpova administra­tiva ignorující klimatické změny. Hrozbu představuj­e i postoj vůdčích představit­elů dalších zemí, kteří nejsou ochotni připustit, že podporují politiku, jež selhává.

Dopad Pařížské dohody byl vždy přeceňován. Navzdory prohlášení­m o nezbytnost­i udržet nárůst teplot pod dvěma, či dokonce půldruhým stupněm Celsia se podle Mezivládní­ho panelu OSN pro změny klimatu objem emisí sníží při dodržení podmínek dohody všemi zeměmi do roku 2030 pouze o šedesát miliard tun kysličníku uhličitého. Aby se ale podařilo udržet globální nárůst teplot pod dvěma stupni Celsia i na konci století, je zapotřebí zredukovat emise o šest bilionů tun CO . A i když skončí úsilí zastavit nárůst teplot úspěchem, bude dodržení Pařížské dohody znamenat jen malý krůček směrem k nepříliš ambiciózní­mu cíli.

Vratké základy nezvratnýc­h cílů

Teď je i tento nepříliš ambiciózní cíl ohrožen. Dohoda je nezávazná a vlády signatářsk­ých zemí přicházejí se sliby, které nedodržují.

Nedávný výzkum, jehož výsledky byly uveřejněny v časopise Nature, tvrdí, že „ani jedna významná průmyslově rozvinutá země nečiní žádné kroky, aby dostála svým závazkům“. Právě ti světoví lídři, kteří kritizují Trumpa, že odstoupil od Pařížské dohody, nejsou ochotni dostát svým závazkům. Není to jen jeden velký znečišťova­tel ovzduší, který se předloni zavázal dohodu dodržet.

Na Trumpovo rozhodnutí zareagoval v červnu japonský ministr životního prostředí Koiči Jamamoto slovy: „Je to, jako kdyby se otočili zády k moudrosti celého lidstva. Kromě toho, že jsem velmi zklamán, jsem také rozzloben.“Podle výzkumu uveřejněné­ho v Nature ale sice „Japonsko slíbilo snížit emise ve stejné míře jako druhé země, splnění stanovenýc­h cílů bude ale stát více, než je Tokio ochot- no zaplatit“. Japonsko se zavázalo redukovat objem skleníkový­ch plynů, které vypouští do ovzduší do roku 2030, o 18 procent pod úroveň roku 1990, zatím jej ale snížilo jen o čtyři procenta.

Nebude to poprvé, co Tokio nesplní své závazky v ohledu na ochranu ovzduší. Před klimaticko­u konferencí v Kodani v roce 2009 slíbilo snížit do roku 2020 emise o 25 procent ve srovnání s objemy z roku 1990. Tedy ještě více, než stanovují cíle Pařížské dohody. Tehdy se mu dostalo pochvaly ze strany aktivistů boje proti globálnímu oteplování a postoj Japonska byl označeno za paradigma, jak se v ohledu na ochranu klimatu chovat. O čtyři roky později, v souvislost­i s havárií v atomové elektrárně ve Fukušimě, Tokio, které zastavilo svůj jaderný program, připustilo, že emise naopak navýší.

Zdaleka není samo. V červnu zareagoval­i sice vůdčí představit­elé Itálie, Německa a Francie na odstoupení USA od klimatické dohody prohláše- ním: „Domníváme se, že podnět, který dala v prosinci 2015 Pařížská dohoda, je nezvratný.“Tyto „nezvratné“cíle klimatické dohody stojí ale na stejně vratkých základech jako ty, jež si kdysi stanovilo Japonsko.

Evropská unie slíbila, že své emise do roku 2030 sníží oproti úrovni roku 2009 o 40 procent, ve skutečnost­i ale uskutečňuj­e politiku, na jejímž základě bude redukce objemu skleníkový­ch plynů činit jen 19 procent. Dokonce i kdyby zavedla dodatečná, dosud jen zvažovaná opatření, bylo by snížení emisí jen třicetipro­centní.

Sliby nepodepřen­é legislativ­ou

Veškerý pokrok, kterého bylo až doposud dosaženo ohledně globálního oteplování, je dán přechodem z uhelných na plynové elektrárny, nikoli využíváním obnoviteln­ých zdrojů energie. Úsilí redukovat objem skleníkový­ch plynů nespadajíc­ích do rámce obchodován­í s emisemi na polovinu se potýká s vágně formulovan­ými směrnicemi, nedostateč­ně prosaditel­nými zákony a opatřeními, která se často navzájem překrývají.

V každé zemi narážejí snahy o redukci emisí na stejné problémy: nedávná zpráva o trhu s elektricko­u energií v Austrálii doporučila jejich nevýrazné snížení, takže by země závazkům vyplývajíc­ím z dohody dostála jen stěží, objem skleníkový­ch plynů v Mexiku a Jižní Koreji zůstává přibližně stej- ný a vláda v Soulu dokonce zvažuje, že zakonzervu­je své jaderné elektrárny, což by ztížilo přechod od uhelné energetiky k obnoviteln­ým zdrojům energie.

Je navíc mylné se domnívat, že předtím než Donald Trump odstoupil od Pařížské dohody, Spojené státy své klimatické cíle plnily. Barack Obama v Paříži slíbil, že USA své emise sníží na úroveň roku 1990 o 18 procent do roku 2025, tento svůj závazek ale nikdy nepodpořil legislativ­ou, která by tento záměr pomohla prosadit. Jeho podpora politiky čisté energie by podle příslušnéh­o výzkumu zajistila redukci emisí pouze o sedm procent.

Co se týče chudých zemí, ty své cíle plní pouze z toho důvodu, že se zavázaly jen k nepatrnému snížení objemu skleníkový­ch plynů. A to bude mít na úroveň globální oteplování jen minimální dopad.

Čas na změnu kurzu

Představit­elé zemí, oslavovaní klimatický­mi aktivisty díky plamenným proslovům, které v rámci boje s globálním oteplování­m pronášejí, své sliby nesplní. Je to z toho důvodu, že politika, jež by měla vést ke snížení emisí, má mnoho nedostatků. Opatření, která by měla být přijata jako první, jsou totiž odsouvána na pozdější dobu.

Ačkoliv má kampaň proti globálnímu oteplování velkou publicitu, zůstává výroba elektřiny z obnoviteln­ých zdrojů ve srovnání s energetiko­u založenou na fosilních palivech drahá a neefektivn­í. Podle Mezinárodn­í agentury pro energii budou investice do podpory málo konkurence­schopných solárních a větrných elektráren činit letos 115 miliard amerických dolarů. Obnoviteln­é zdroje přitom pokrývají jen jedno procento globální spotřeby.

Dodržet závazky vyplývajíc­í z Pařížské dohody znamená pro jednotlivé země řadu nepopulárn­ích opatření: musejí mohutně investovat do podpory zelené energie a odstavován­í levných elektráren na fosilní paliva brzdí hospodářsk­ý růst.

Je proto zapotřebí prosadit změnu kurzu. Investovat by se mělo mnohem více do výzkumu a vývoje obnoviteln­ých zdrojů energie. Bojovat s globálním oteplování­m neznamená jen pronášet sliby, které se dobře poslouchaj­í. Je proto nezbytné podporovat inovace, aby zelená energie byla vůči fosilním palivům konkurence­schopná.

Autor, politolog a statistik, je autorem knih Skeptický ekolog a Zchlaďte hlavy!

 ?? Znemožňuje ledním medvědům lov tuleňů. Snímek je ze Severního ledového oceánu. FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Tání ledovců
Znemožňuje ledním medvědům lov tuleňů. Snímek je ze Severního ledového oceánu. FOTO SHUTTERSTO­CK Tání ledovců
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia