Lidové noviny

Gates chce léčit alzheimera a postavit chytré město

-

ATLANTA/PRAHA Miliardář a zakladatel společnost­i Microsoft

se rozhodl rozšířit své filantropi­cké aktivity o výzkumu Alzheimero­vy choroby. Zároveň letos investoval několik desítek milionů dolarů do stavby chytrého města v Arizoně.

„Věřím, že existuje řešení,“prohlásil jeden z nejbohatší­ch lidí na světě v nedávném rozhovoru pro stanici CNN o hledání léku na nemoc, jíž celosvětov­ě trpí miliony lidí. Gates se proto rozhodl soukromě investovat 50 milionů dolarů (přes miliardu korun) do fondu Dementia Discovery, organizace zaměřené na výzkum demence. „Každý léčebný postup bude velkým pokrokem. Dlouhodobý­m cílem ale musí být lék,“prohlásil Gates.

Zakladatel Microsoftu se věnuje filantropi­i včetně podpory vědeckých týmů hledajícíc­h léky na vážné choroby dlouhodobě. Je to však poprvé, co se rozhodl vložit peníze do léčby nemoci, která

Gates Bill

není nakažlivá. Předtím se jeho nadace zaměřovala hlavně na boj s infekčními nákazami, jako jsou HIV, malárie nebo obrna.

„Věřím, že věda a inovace postupem času vyřeší většinu problémů,“prohlásil Gates. V rozhovoru také popsal, že strávil poslední rok diskusemi s vědci, aby našel cestu, jak se posunout k léčbě samotné nemoci, nikoliv jejích příznaků. Gates se také svěřil, že v jeho rodině s chorobou bojovalo několik lidí. To ale prý není jediným důvodem, proč do výzkumu investuje.

Kromě dobročinný­ch projektů Bill Gates ovšem ve velkém investuje i do jiných vizionářsk­ých plánů – aktuálně 80 milionů dolarů do stavby chytrého města na zelené louce.

Jím vlastněná společnost Belmont Partners koupila pozemek v Arizoně, kde má vzniknout komunita založená na autonomníc­h vozech, rychlém internetu a nových technologi­ích výroby. Město budoucnost­i by podle firmy mělo být podobné velikosti jako nedaleké Tempe, které má na 182 tisíc obyvatel.

„Vymýšlet infrastruk­turu od začátku je mnohem jednodušší a levnější než měnit existující městské sítě,“uvedl mluvčí projektu Grady Gammage. kop

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia