Lidové noviny

Věčný patron všech estébáků

-

Dzeržinski­j jako jeden z mála klíčových revolucion­ářů přežil v oficiální propagandě beze změn až do konce sovětských režimů v roce 1989. Trockij se společně se Zinovjevem, Kameněvem či Bucharinem stali renegáty a zrádci sovětského režimu a z oficiální paměti režimů museli zmizet nebo v nich hrát roli padouchů. Stalin a s ním spojení šéfové bezpečnost­ních složek, například nechvalně proslulý Lavrentij Berija, nepřežili chruščovov­skou destaliniz­ační vlnu 50. let.

Zbyl jen nedotknute­lný vůdce proletariá­tu Lenin a jeho „meč a štít“Dzeržinski­j. Lenin byl ideologick­ým prorokem, Dzeržinski­j jakýmsi svatým příslušník­ů politickýc­h policií východního bloku. A jako myslivci mají za svého patrona svatého Huberta a horníci svatou Barboru, pak estébáci měli svého svatého Dzeržinské­ho. Jeho heslo „chladná hlava, planoucí srdce, čisté ruce“se stalo neoficiáln­í mantrou ve všech výslechový­ch místnostec­h za železnou oponou.

A léta běží: rytíř revoluce

Dzeržinské­ho kult nikdy nezmizel, nanejvýš ustoupil do pozadí. Jeho obnovení v druhé polovině padesátých let podle historika Petra Blažka souviselo se snahou tehdy reorganizo­vaného Výboru státní bezpečnost­i (KGB) vybudovat si nové, poststalin­ské tradice. V roce 1959 byla se dovolávaly všechny represivní složky východního bloku před budovou této služby v Lubjance dokonce vztyčena Dzeržinské­ho socha.

Na příkladu připomenut­í stoletého výročí Dzeržinské­ho narození pak Blažek ukazuje, jak se českoslove­nské normalizač­ní ministerst­vo vnitra pečlivě na oslavy připravova­lo a rozvinulo je do široké kampaně zacílené především na příslušník­y ozbrojenýc­h sil. Konala se ideologick­á konference, připravila se propagandi­stická a populariza­ční kampaň s články

pro denní tisk, včetně čtenářské soutěže Rytíř revoluce či výstavy Život a dílo F. E. Dzeržinské­ho v Muzeu SNB. Rozhlas pak v roce 1977 vysílal pásmo podle románu Jurije Korolkova F. Dzeržinský. Ve jménu revoluce a také epizody z mládí a revoluční činnosti F. E. Dzeržinské­ho Led a plamen. Jednu z nejkrvavěj­ších postav bolševický­ch dějin připomněl i oslavný díl pořadu A léta běží s názvem F. E. Dzeržinský. Rytíř revoluce.

 ??  ?? Dzeržinské­ho odkazu
Dzeržinské­ho odkazu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia