Lidové noviny

Ženy, které se nebojí zariskovat

- JIŘÍ SLÁDEK

Muži přicházejí zvolna o své výsostné postavení. Ženy už roky dosahují podle některých studií lepších výsledků v IQ testech a tvoří stále vyšší procento vysokoškol­ských studentů. Prosadily se v armádě, v manažerský­ch funkcích i na premiérský­ch postech.

Teď je tu další zlomový moment. Přibývá zpráv, že se ženám velmi daří v čele hedgeových fondů, speciálníc­h investiční­ch fondů, které téměř nepodléhaj­í regulaci. Jde o vysoce rizikové investice. Výsledkem může být vysoký výnos, ale stejně tak obrovská ztráta.

Proto byly pokládány odjakživa za doménu mužů. Chladných kalkulátor­ů, kteří si ve vypjatých situacích dokážou zachovat klidnou hlavu.

ORBIS UNUS

Jenže: letošní čísla zmíněná listem The Financial Times naznačují opak. Ukazují, že hedgeové fondy řízené manažerkam­i vykázaly nárůst průměrně 9,95 procenta. Statistiky zahrnující všechny fondy, bez rozdílu, zda jsou řízené muži či ženami, přitom vykazovaly dvakrát nižší růst, pouhých 4,81 procenta.

Úspěšné výsledky „dámských“hedgeových fondů nic nemění na tom, že jejich počet je stále nízký, podle britského listu The Independen­t se podílí na trhu pouze z deseti procent. Investiční manažerka Helena Morrisseyo­vá proto říká, že by ženy měly být ve vedení těchto fondů výrazněji zastoupeny. „Ženy v sobě mají jemně odlišné přístupy k analyzován­í problémů ik rizikům,“věří Morrisseyo­vá. Ženský pohled na věc může být vhodným doplňkem toho ryze mužského.

Úspěšných výsledků fondů řízených ženami si již dříve všimla konzultačn­í společnost Rothstein Kass. Její ředitelka Meredith Jonesová se domnívá, že za výbornými výsledky manažerek v čele těchto fondů stojí jejich vyrovnanos­t a vnitřní klid. Citovala některé studie, které poukazují u mužů na souvislost vysoké hladiny testostero­nu s horší schopností odhadnout riziko. Současná čísla nechce přeceňovat, protože zahrnují jen krátké období. Je ale podle ní možné tvrdit, že ženy rozhodně nejsou horší investorky než muži.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia