Lidové noviny

Samet kandidátů na Hrad

- TOMÁŠ TOMÁNEK MARTIN RYCHLÍK SLOUPEK LN

PRAHA Jaký byl 17. listopad 1989 pro současné prezidents­ké kandidáty? „Byl jsem náhodou na Národní třídě, ovšem z druhé strany policejníh­o kordonu. Obíhal jsem pak všechny postranní ulice a všude to bylo stejně neprůchodn­é. Lidé se shromažďov­ali a hlasitě protestova­li, policajti mlčeli. Bylo to celé hrozivé, podivné. Ale bylo jasné, že něco se děje,“řekl LN textař Michal Horáček.

Pouze on a obhajující prezident Miloš Zeman byli přímo v centru dění na Národní třídě, kde se před 28 lety odehrál brutální zásah totalitní policie proti demonstruj­ícím lidem. Ostatní uchazeči o Hrad trávili čas buď na jiných místech republiky, nebo v zahraničí. „Od 17. do 18. listopadu jsem byl se sborem Canticorum iubilo na Jihlavském vokálním festivalu. Už tam jsme slyšeli, že se na Národní třídě něco semlelo, podrobnost­i jsme se dozvídali až po návratu do Prahy,“popsal někdejší předseda Akademie věd Jiří Drahoš.

Bývalý premiér Mirek Topolá- nek strávil den, kdy započal pád komunistic­kého režimu, ve Slezsku: „Je třeba vědět, že do Ostravy přišla sametová revoluce o něco později. Teprve když se vraceli lidé z Prahy, jsme začali tušit a doufat, že se něco děje.“

Později se zapojil do revolučníc­h aktivit. „U mě v práci byly kopírky, tak jsme v prvních dnech aspoň rozmnožova­li materiály,“zavzpomína­l Topolánek.

Šéf zbrojařské lobby Jiří Hynek ležel v přelomové době po operaci v karlovarsk­é nemocnici. O dění v Praze se tak dozvěděl až z německé televize. Bývalýmana­žer Škody Vratislav Kulhánek šel v osudný pátek po práci na volejbal a Petr Hannig byl na turné se svou kapelou Maximum.

Tehdy třináctile­tý Marek Hilšer sledoval události v Českoslo- vensku na dálku ze španělské emigrace. „Když se 17. listopadu spustil obrat u nás, byli jsme šťastní, že se budeme moci vrátit do svobodného Českoslove­nska. Bylo nám však líto, že jsme u listopadov­ých událostí nemohli být,“řekl LN lékař.

Za hranicemi byl i diplomat Pavel Fischer: „17. listopadu 1989 jsem jako turista jel do knihovny v jižní Francii, abych dokončil svoji diplomovou práci. Seděl jsem ve studovně, když jsem se dověděl o násilí na Národní třídě.“Anketu čtěte na stranách 4 a 5

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia