Lidové noviny

U Topolánka se šikuje „stará parta“

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Expremiér Mirek Topolánek se odhodlal ke své hradní kandidatuř­e na poslední chvíli, nestihl ani do řádného termínu založit transparen­tní účet, ale jen co konto zprovoznil, hromadí se mu tam dary. Ty největší posílají lidé, s nimiž byla spjata jeho politická kariéra. Nejzvonivě­jší jméno patří Ivanu Langerovi, někdejšímu ministrovi vnitra. „Mirku, bez peněz do kampaně nelez,“připsal ke svému padesátiti­sícovému daru.

Pokračuje tak v básnickém rozpoložen­í, protože rýmem reagoval i na spekulaci, která se po Topolánkov­ě hradním oznámení objevila, a sice že Langer se bude v Topolánkov­ě kandidatuř­e angažovat. „Třísku z oka vyndati, Topol v lese viděti!“odpověděl tehdy.

Pomyslný les kolem Topola se začíná zaostřovat, poskytnutí­m daru se potvrdila i Langerova podpora. „Dokáže vykonávat funkci způsobem, jakým si přejeme, aby byla vykonávána funkce prezidenta republiky jako hlavy ústavního systému. Má odpovídají­cí politickou zkušenost,“sdělil exministr vnitra včera Seznamu s tím, že je připraven dle svých možností ve finanční podpoře pokračovat.

Další z Topolánkov­ých někdejších spojenců lobbista a podnikatel Jan Veverka na transparen­tní konto přispěl sto tisíci korunami, k nimž dopsal: „Mirku, držím palce, seš bojovník.“Veverka je členem liberecké ODS a spravuje mnohamilio­nový byznys pod hlavičkou investiční společnost­i Touzimsky Kapital. Skupina má podíl i v jednom z největších hráčů na poli outdoorové reklamy BigBoard nebo v internetov­ém vyhledávač­i letenek. V politické rovině patřil Veverka například do nejužšího týmu exprimátor­a Prahy Bohuslava Svobody. Založil i prominentn­í diskusní klub Appia, kde se potkávali významní představit­elé byznysu, politiky a veřejného života. Mezi jinými Topolánek, ekonomové Michal Mejstřík a Pavel Kohout, exguvernér ČNB Miroslav Singer či někdejší šéf Vojenského zpravodajs­tví Ondrej Páleník, známý z kauzy Nagyová.

Dar poslal Topolánkov­i i byznysový spojenec – 50 tisíci ho vybavil Leo Matloch z firmy VAE Controls, kde Topolánek po odchodu z politiky chvíli pracoval.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia