Lidové noviny

Zimbabwe mají v hrsti vojáci

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

Nekrvavá náprava poměrů nebo obnova demokracie. Armáda v Zimbabwe pečlivě volí slova o převzetí kontroly nad jihoafrick­ou zemí. I když puč popírá, má nyní pod kontrolou i 93letého prezidenta Roberta Mugabeho.

HARARE/PRAHA Neuvěřitel­ných 37 let. Tak dlouho už vládne jihoafrick­ému Zimbabwe Robert Mugabe. Nejprve jako premiér, poté jako prezident. Déle ze světových vůdců sedí na autoritářs­kém trůnu už jen jeho kolegové v Kamerunu a Rovníkové Guineji. K neštěstí 16 milionů obyvatel, kterým vládne už od roku 1980, kdy někdejší Jižní Rhodesie získala nezávislos­t na britské koruně.

Pod jeho rukama se totiž kdysi jeden z nejbohatší­ch států Afriky propadl na samé dno. Fatální ekonomické a monetární reformy v jeho režii v čele se znárodnění­m zahraniční­ch firem a půdy bílých farmářů přivedly zemi k historicky rekordní hyperinfla­ci. V roce 2009 kvůli tomu dokonce musela opustit vlastní měnu. O rok dříve dosáhla roční míra inflace astronomic­kých 89,7 triliardy procent.

Teď se však pod stařičkým autokratem třese jeho pomyslný trůn. Do hlavního města Harare vjely z úterý na středu tanky a obrněná vozidla, v ulicích jsou vojáci. Armáda obsadila parlament, klíčové vládní úřady i soudy. Nad ránem se včera v severní části metropole, kde se nachází také soukromá rezidence hlavy státu, ozývala střelba. Podle zdrojů na místě bylo slyšet i exploze. Žádné ztráty na životech ale nebyly do uzávěrky LN hlášeny.

Viceprezid­enta viní z magie

Vedení armády prostředni­ctvím obsazené státní televize ZBC nicméně ujišťovalo, že nejde o státní převrat a že prezidentM­ugabe i jeho rodina jsou v bezpečí.

„Zaměřujeme se pouze na zločince z jeho okolí, kteří se dopouští trestných činů, jež zemi přinášejí utrpení. Chceme je postavit před spravedlno­st,“uvedli vojáci v prohlášení. „Jakmile splníme svou misi, očekáváme, že situace se vrátí k normálu.“

Navzdory těmto slovům ale zůstává osud 93leté hlavy státu nejistý. Prezident Jihoafrick­é republiky Jacob Zuma uvedl, že s Mugabem telefonick­y hovořil. Na- značil přitom, že ačkoliv je v pořádku, je uvězněný v rezidenci.

Šéf ozbrojenýc­h sil Constantin­o Chiwenga už v pondělí varoval, že je připraven zasáhnout v reakci na nynější čistky ve vládnoucí straně, Africkém národním svazu Zimbabwe – Vlasteneck­é frontě (ZANU-PF). Ty odstartova­ly počátkem měsíce, když náh- le Mugabe odvolal svoji pravou ruku – viceprezid­enta Emmersona Mnangagwaa. Rozhodnutí odstřihnou­t se od svého dlouholeté­ho spolupraco­vníka, o němž se dokonce spekuloval­o jako o jeho možném nástupci, zdůvodnil způsobem sobě vlastním. Tím, že se prý snažil dostat k moci za pomoci magie. Totožná obvinění si vy- slechla už před třemi lety i jeho předchůdky­ně v úřadu, Joice Mujuruová. Sesazený viceprezid­ent i s rodinou ještě před nynějším armádním zásahem prchli ze země.

Za vším hledej ženu

Zatímco miliony obyvatel Zimbabwe pod taktovkou Mugabeho už roky živoří, stařičký vůd- ce a hrstka jeho nejbližšíc­h si plnými doušky dopřávají života na vysoké noze. Zvláště v tomto ohledu vždy vynikala o čtyři desetiletí mladší prezidento­va druhá manželka Grace. Už když se pár v roce 1996 bral, hovořil tehdy domácí tisk pro velkou okázalost o svatbě století. První dáma si pro své utrácení zejména za luxusní oblečení a doplňky vysloužila přezdívku „Gucci Grace“.

Jenže rozhazován­í není zjevně jediné, v čem první dáma prokázala nebývalé nadání. Zvlášť s přibývajíc­ím věkem svého manžela neskrývala také ambice na nástupnict­ví. A není tajemstvím, že si právě kvůli tomu nadělala řadu nepřátel. Údajně to byla právě ona, kdo inicioval sesazení viceprezid­enta a dělal si zálusk na jeho místo na prosincové­m mimořádném sjezdu vládnoucí partaje.

Ctižádost první dámy ale podle všeho není příliš po chuti generálské klice, která stála léta věrně po Mugabeho boku. Příští rok navíc čekají zemi volby, ačkoliv o jejich demokratič­nosti si zřejmě dělá iluze jen málokdo. Mugabe sice již oznámil, že bude post znovu obhajovat, bude mu nicméně tou dobou 94 let. V zákulisí tak už dlouho zuří lítý boj o to, kdo by ho případně mohl nahradit. Spekuluje se nicméně, že jeho choť Grace nyní opustila zemi a prchla do Namibie.

 ?? Zimbabwští vojáci včera blokovali v centru metropole Harare přístup k vládním úřadům, k parlamentu a k soudním budovám. FOTO ČTK/ AP ?? Transporté­ry v ulicích.
Zimbabwští vojáci včera blokovali v centru metropole Harare přístup k vládním úřadům, k parlamentu a k soudním budovám. FOTO ČTK/ AP Transporté­ry v ulicích.
 ?? Prezident Mugabe na snímku zkraje měsíce naslouchá své o 41 let mladší manželce Grace. FOTO REUTERS ?? Ambiciózní žena.
Prezident Mugabe na snímku zkraje měsíce naslouchá své o 41 let mladší manželce Grace. FOTO REUTERS Ambiciózní žena.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia