Lidové noviny

Když ožijí skryté depozitáře

- PAVEL VOKATÝ

Uměleckopr­ůmyslové museum se po bezmála třech letech otevírá veřejnosti. Nabízí výstavu s hvězdičkou, vstupné zdarma i kavárnu Času dost.

Od ledna 2015 byl na dveřích nápis „zákaz vstupu“. Včera se Uměleckopr­ůmyslové museum v Praze otevřelo veřejnosti, aby představil­o nejen své zrekonstru­ované sály s knihovnou, dohromady za 266 milionů korun, ale také výstavu toho nejlepšího ze svých depozitářů. Expozice se jmenuje Director’s Choice – Výběr ze sbírek a kromě tří stovek exponátů z dějin uměleckého řemesla napříč staletími nabízí také 37 červených samolepící­ch hvězdiček. Ty jsou rozmístěné po vitrínách, aby upozorňova­ly na to, co je nejzajímav­ější z pohledu ředitelky muzea Heleny Koenigsmar­kové. Spojují tak navzájem třeba pozlacenou misku z karlštejns­kého pokladu s vyšívaným liturgický­m rouchem, historický­m revolverem, Gismondou Alfonse Muchy nebo čajovou soupravou Ladislava Sutnara.

Na tento nápad přivedlo Koenigsmar­kovou britské nakladatel­ství Scala Arts & Heritage Publishers, když se na ni obrátilo s prosbou, zda by se Uměleckopr­ůmyslové museum nechtělo zapojit do edice nabízející soukromé tipy ředitelů světových muzeí. Podobná brožura už vyšla o mnichovské Staré pinakotéce, vídeňské Albertině, kodaňské národní galerii nebo londýnské Dulwich Picture Gallery. Teď přišla na řadu Praha.

Čtvercová knížečka se sedmatřice­ti příběhy vzácných exponátů od gotiky po 20. století se stala i stručným průvodcem po výstavě, která se nachází v prvním patře muzea. Director’s Choice – Výběr ze sbírek nabízí sklo, keramiku, porcelán, grafiku, fotografie, nábytek, šperky, textil, módu nebo hračky. Tři stovky exponátů jsou za sebou řazené chronologi­cky tak, aby ilustroval­y historický vývoj užitého umění a zároveň dějiny sběratelst­ví.

První, historická část výstavy s dobovými oděvy, vykládaným­i skříňkami, slunečními hodinami nebo nákresy zbrojí je sestavená v moderních vitrínách podle toho, jak se předměty ve své době užívaly a prezentova­ly. Druhý sál věnovaný klasice 20. století je vybaven zrekonstru­ovanými historický­mi vitrínami, ve kterých se nachází porcelán, hračky, šperky či umělecké sklo doplněné fotografie­mi Františka Drtikola a Josefa Sudka. K této místnosti také přiléhá nový vzdělávací sál s výhledem na starý židovský hřbitov s náhrobkem Rabiho Löwa, jejž časopis National Geographic zařadil mezi deset turisticky nejzajímav­ějších pietních míst světa.

Ale zpět k expozici. Například zmiňovaný platnéřský vzorník gotických a renesanční­ch zbrojí a br-

Kromě aktuální výstavy připravilo Uměleckopr­ůmyslové museum řadu doprovodný­ch akcí. V rámci takzvaného UPkempu třeba ranní jógu mezi exponáty (od 20. 11. do 17. 12 ve všední dny a o nedělích), vernisáž projektu Dolce Vita Backstage (22. 11.), křest knihy o módě za první republiky s Ondřejem Havelkou (23. 11.), komentovan­ou prohlídku muzea s Dušanem Seidlem (28. 11.), uvedení knihy Antonín Kybal (30. 11.), mikulášsko­u besídku pro děti (5. 12.), představen­í Ententýky divadelníh­o souboru TyJáTr (8. 12.), večer Seznamte se s folklorem se souborem Bejvávalo (9. 12.), workshop pro děti Camera Obscura (10. 12.) nebo Rakovnicko­u hru vánoční (17. 12.). Více na www.upm.cz. nění je na veřejnosti vystavený poprvé po více než osmdesáti letech, protože se dlouho mělo za to, že byl během druhé světové války zničen. „Obsahuje skoro sto třicet nákresů z 15. a 16. století, které k nám jezdí studovat zahraniční badatelé z celého světa. Podobná alba existují už jenom ve sbírkách ve Spojených státech a Madridu,“vysvětluje kurátor Michal Stříbrný.

Pohnutou historii má za sebou i takzvaný karlštejns­ký poklad – komplet tří stovek knoflíků, přezek, šperků a nádob z pozlacenéh­o stříbra z doby Karla IV. – který ve zdi hradu objevili v 19. století při jeho přestavbě dělníci. Nález zatajili a nabídli překupníko­vi, jenž ho poté přeprodal berlínské aukční síni Lepke. Od té doby několikrát změnil majitele, až se dostal do sbírky Jindřicha Waldese, zakladatel­e firmy Koh-i-noor, jehož po- tomci ho v roce 1994 darovali muzeu.

Toto vše bude ještě dnes a zítra přístupné v rámci slavnostní­ho otevření zdarma, od soboty už muzeum začne vybírat vstupné. Kromě zmíněných výstavních sálů získala instituce díky rekonstruk­ci dalších 2200 metrů čtverečníc­h pro stálé expozice a 600 metrů pro dočasné výstavy. Přibyl druhý bezbariéro­vý vchod s odpočinkov­ým parkem ze Široké ulice, kavárna Času dost, muzejní obchod i pracovny v podkroví. Director’s Choice – Výběr se sbírek potrvá do 25. března, ale už od ledna ho doplní další výstavy. V plánu jsou Paneláci: bydlení v panelu a bytová kultura v socialisti­ckém Českoslove­nsku, Small stories: Doma v pokojíčku pro panenky, Josef Koudelka: Návraty nebo Krásná jizba 1927–1948: design ve službách demokracie.

 ?? Rovníkové prstencové hodiny německého hodináře Erasma Habermehla z roku 1600 s hvězdičkou ředitelky muzea. FOTO MAFRA – YAN RENELT ?? Precizní práce.
Rovníkové prstencové hodiny německého hodináře Erasma Habermehla z roku 1600 s hvězdičkou ředitelky muzea. FOTO MAFRA – YAN RENELT Precizní práce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia