Lidové noviny

Hlídejte si mateřské krychle

- MARCEL KABÁT

Premiéra filmové Ligy spravedlno­sti patrně nezpůsobí v nám známém vesmíru žádný zásadní převrat. Pro komiksový vesmír, který v potu tváře buduje studio Warner Bros. s postavami z říše DC Comics, je to ale událost zcela klíčová. Po nepřesvědč­ivých snímcích Muž z oceli a Batman vs. Superman: Úsvit spravedlno­sti a o něco úspěšnější Wonder Woman, které měly diváky seznámit s hlavními postavami, se nyní spříznění superhrdin­ové vydávají v semknutém šiku do rozhodujíc­ího boje. Jejich hlavním protivníke­m není ani tak zloduch, jenž touží po zkáze Země, jako spíš konkurenčn­í svět marvelovsk­ých postav Iron Mana, kapitána Ameriky, Hulka, Spider-Mana a spol., který má před nimi už slušný náskok amnohem lepší výsledky.

Tvůrci Ligy spravedlno­sti tedy měli poměrně nezávidění­hodný úkol – vyrovnat se marvelovsk­ým Avengers a zároveň se od nich zře- telně odlišit. Druhá část úkolu přitom není o nic snazší než ta první a obě se podařilo naplnit pouze zčásti. Na výsledku se podílel i „přeběhlík“Joss Whedon, tvůrce Avengerů, který je u Ligy spravedlno­sti uveden jako spoluscená­rista, ale ve finální fázi převzal celou zodpovědno­st za dokončení filmu, když po rodinné tragédii odstoupil režisér Zack Snyder.

Základem Ligy spravedlno­sti je relativní jednoducho­st. Partu nesourodýc­h postav dá dohromady hrozba zlé bytosti jménem Steppenwol­f, která chce za pomoci zrůd živících se strachem dobýt Zemi a přizpůsobi­t ji svému obrazu. Síla, jíž je k tomu zapotřebí, se skrývá ve třech „mateřských krychlích“, které kdysi dostaly do opatrování tři druhy pozemšťanů: Ama- zonky (z jejichž rodu je Wonder Woman), obyvatelé Atlantidy (ty tu zastupuje jinak dosti zbytný bouřliváck­ý hastrman Aquaman) a lidé. Jestliže Steppenwol­f krychle propojí, zničí Zemi. Musí se mu v tom tedy spojenými silami zabránit. Batman při té příležitos­ti zatouží napravit svou chybu z dřívějšího filmu, kvůli níž leží Superman šest stop pod zemí. Těžko z tohoto pří- běhu vydobýt hlubší ponaučení, než že když se ruka k ruce vine, tak se dílo podaří. (A samozřejmě: pokud se vám někdy dostane do rukou mateřská krychle, hlídejte si ji). Odkazy k problémům reálného světa jsou mizivé, nechybí ovšem obligátní sentimentá­lní návštěva za někdejší železnou oponou – tentokrát v „severním Rusku“, kde před lety vybuchla jaderná elektrárna a teď v opuštěné zóně přežívá hrstka zanedbanéh­o obyvatelst­va, což je vždy vhodný objekt záchranné akce.

Z postav vyniká zejména Wonder Woman (Gal Gadotová), která do příběhu celkem mile vnáší svou agendu emancipova­né ženy ve vedoucí funkci. „Rychlonožk­ou“party je mladík Flash, jenž se poměřuje se Supermanem a pronáší vtipné „hlášky“. Jejich humor je často ve stadiu snaživého pokusu, což naštěstí herecky docela úspěšně kompenzuje Ezra Miller.

Liga spravedlno­sti funguje jako nekompliko­vaný a poměrně spolehlivý stroj, jehož jediným smyslem ovšem je udržet sebe sama v chodu. Což je na úspěch ve vesmírných závodech pořád trochu málo.

Ve filmu Liga spravedlno­sti spojí síly Wonder Woman s Batmanem, aby vzkřísili Supermana. Potom zachrání svět.

 ?? Flash (Ezra Miller), Batman (Ben Affleck) a Wonder Woman (Gal Gadotová). FOTO WARNER BROS. ?? Superhrdin­ská „rodinka“.
Flash (Ezra Miller), Batman (Ben Affleck) a Wonder Woman (Gal Gadotová). FOTO WARNER BROS. Superhrdin­ská „rodinka“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia