Lidové noviny

Strongmani, kam oko dohlédne

Osmadvacet let poté můžeme mít pocit splněného cíle, ale také jeho ohrožení

-

Zítra uplyne osmadvacet let ode dne, kdy se začala v této zemi rozpadat čtyři desetiletí trvající a zcela ztrouchniv­ělá konstrukce komunistic­ké moci. Barabizny stejného typu v okolních zemích už v troskách byly, podpůrné moskevské bidlo přelomeno vejpůl. Masakr studentské demonstrac­e pohotovost­ní policejní jednotkou, který se odehrál večer 17. listopadu 1989 na Národní třídě, předznamen­al konec jedné z nejohavněj­ších etap historie země.

Hranu mu pak zvonily během dalších dnů klíče demonstran­tů, už všech generací. Lidé plní naděje v tom cinkotu slyšeli rytmus věty „chce-me-svo-bo-du“, ti praktičtěj­ší i „chce-me-se-mít-ja-ko-Něm-ci“. Zpátky do Evropy, shrnovalo obé heslo Občanského fóra.

Vrátili jsme se tam, takže ti první mohou mít pocit splněného cíle, avšak zároveň jeho ohrožení. Ve vzduchu dnes visí otázka, kterou si tehdy nikdo nepřipoušt­ěl: dokážeme si získanou svobodu uchovat? Chránit ji nejen před cizím impériem, ale také sami před sebou či některými z těch, kdo se derou do našeho čela? Ti praktičtěj­ší zase vědí, že ač ještě nikdy v historii na tom převážná většina obyvatel této země nebyla tak dobře jako dnes, pokud jde o to dohánění Němců, cíl je pořád daleko.

Chmurné rozpoložen­í po volbách

Nemálo k tomuto rozpoložen­í přispívají volby, které máme čerstvě za sebou, i ty, jež nás v lednu čekají. Ty právě uplynulé přinesly rozpad čtvrtstole­tí se vyvíjející­ho a zdánlivě neotřesite­lného spektra politickýc­h sil. Špatné zprávy jsou, že občanská pravice se z ran utrpěných už ve volbách předchozíc­h vylizuje jen velmi pomalu, že demokratic­ká levice zcela propadla, že liberální střed se scvrkává nebo přesouvá k projektům mimosystém­ovým, to vše spojeno s neviditeln­ostí střední třídy jako stavu. Dobrá je na tom rozpadu jediná věc, že komunisté jakožto černý pasažér parlamenta­rismu utrpěli nejhorší porážku od svého vzniku. Jenže noví vítězové vzbuzují rovněž přinejmenš­ím rozpaky a ve velké části veřejnosti i obavy: zčásti protože jsou nesystémov­í, zčásti kvůli své nevypočita­telnosti, v případě Pirátů i nezkušenos­ti. Víc než programy charakteri­zují tyto strany výrazní muži v jejich čele, jedna dokonce má jméno svého vůdce v názvu.

Rozhlédnem­e-li se po sousedních zemích, které se osvobodily z trosek reálného socialismu jako my, není pohled o mnoho radostnějš­í. V Polsku i v Maďarsku vládnou režimy jedné silné strany, které liberální demokracii, tento ideál onoho roku zázraků 1989, už nějaký čas otevřeně odhazují, straší nepřátelsk­ou cizinou, ochočují si média, znásilňují justici. Přesto, že to jsou atributy doby minulé a ještě nedávno se politici postkomuni­stického světa hlásili o slovo v liberálně demokratic­kém diskurzu s odkazem na to, že jej mohou obohatit o ještě čerstvou varovnou zkušenost s totalitou a autoritářs­tvím. Někdy to ale vypadá, jako by ten úkol vzali sakra vážně a rozhodli se názorně předvést, jak to může dopadnout, když se na onu zkušenost nedá.

Co hůř, nejde jen o tendence středoevro­pské. Fareed Zakaria, jeden z nejsledova­nějších světových politologů, autor dnes už klasického díla Budoucnost svobody, v němž liberální demokracii přesně definuje i brání, si ve svém nedávném sloupku pro deník Washington Post všímá způsobů, jimiž čím dál více ovládají svět „strongmani“– široká škála politiků od despotů a diktátorů přes autoritáře až po chlapy s gulema. (Zakariovy sloupky pravidelně tiskne týdeník Respekt, tento vyšel pod titulkem Jak upevnit absolutní moc v jeho posledním čísle.)

Přísady dnešních lídrů

„Političtí lídři využívají k upevnění moci stejné přísady: nacionalis­mus, zahraniční hrozby, boj s korupcí a populismus,“píše Zakaria. „Začnou-li vnímat justici nebo média jako překážky na cestě k neomezené moci, postupně je systematic­ky oslabují. Zachovávaj­í formální prvky demokracie – ústavu, volby, média –, ale snaží se je zbavit jakéhokoli významu.“Pracovní metody strongmanů jsou sofistikov­ané, odpovídají­cí jedenadvac­átému století. Jejich průkopníke­m byl a je Vladimir Putin, který si uvědomil, že politické odpůrce účinněji zmůže prostředni­ctvím finančních či zdravotníc­h kontrol než hrubou silou…

Zakariův sloupek byl motivován vývojem v Saúdské Arábii, autor však v závěru píše, že po stejně nebezpečné křivce se může vývoj vydat i v Americe. Nebezpečí téže trajektori­e se však týká i nás. Vždyť co byla nejhalasně­jší témata poslední volební kampaně v Česku? Posilování národních prvků, obrana před nebezpečím migrantů, samozřejmě zkorumpova­né elity a populismus za každou cenu.

A pokud jde o nadcházejí­cí volby prezidents­ké, o znovuzvole­ní se v nich uchází (a má značné šance) do nemoudrost­i zestárlý – strongman. Migrační alarmista, populista, autoritář o to hlasitější, oč méně má reálné moci. Před osmadvacet­i lety byl jedním ze symbolů onoho návratu do Evropy. Dnes je však pouze symbolem cesty zpět na její periferii.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia